Állj tíz másodpercig egy lábon, és kiderül, mikor halsz meg





Az egyszerűnek tűnő feladat sokaknak feladja a leckét, az egyensúlyzavar pedig sokkal komolyabb problémákról árulkodhat, mint hinnénk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.23.
egyensúly

Meglepő felfedezést tettek egy kutatócsoport tagjai: azt tapasztalták, hogy azok a középkorú vagy idősebb korosztályba tartozó emberek, akik nem bírnak tíz másodpercig megállni egy lábon egyensúlyozva, sokkal nagyobb eséllyel halnak meg tíz éven belül, mint a feladatot teljesítő kortársaik. A hosszú éveket felölelő kutatás eredményeit a British Journalban publikálták, és mindenkit arra bíztatnak, hogy tartsanak önvizsgálatot.

 

Illusztráció (Pixabay)

A csoport egy 1994-es tanulmányt felhasználva 2009 és 2020 között 1702 résztvevő eredményeit vizsgálta a következtetések levonása előtt. A kísérlet során az alanyoknak úgy kellett tíz másodpercen át egy lábon állniuk, hogy a karjaikat kitárták oldalra, a fejük előre fordult, és semmilyen támasztékba nem kapaszkodhattak. A gyakorlatot háromszor próbálhatták meg teljesíteni – és minden ötödik résztvevőnek nem sikerült végrehajtania a feladatot. Ezt követően a kutatók hét éven át nyomon követték a résztvevőket, és azt tapasztalták, hogy a hét százalékuk (123 fő) meghalt. Ezeknek a haláleseteknek a hátterében legtöbbször, 32 százalékban rákos megbetegedés állt, 30 százalékban keringési zavar, 9 százalékban légzési betegség, 7 százalékban pedig a koronavírus szövődményei okozták az elhalálozást. Ezzel szemben azoknak az alanyoknak az esetében, akik teljesítették a feladatot, nem tapasztaltak korai elhalálozást a kutatók, csak 4,5 százalékuk hunyt el a vizsgálati időszak végéig – írja az IFL Science.

Nemre és korra vonatkoztatva nem sikerült még egységes mintát kiszűrni, így a szakértők csak azt állítják biztosra, hogy a teszten elbukók esetében igen valószínű, hogy tíz éven belül elhaláloznak. A magyarázat szerint a rossz fizikai kondíció áll a halálesetek hátterében. Az elbukók csoportjában háromszor több volt a cukorbetegek száma, mint a sikeresen egyensúlyozókéban, illetve gyakrabban fordult elő elhízás, magas vérnyomás vagy szívbetegség is ebben a körben.

A kutatócsoportot vezető Dr. Claudio Gil Araujo szerint az orvosi kivizsgálások körébe is érdemes lenne bevonni ezt a tíz másodperces egyensúlytesztet, főleg az 51-75 éves korosztály esetében, ugyanis a vizsgálatuk igazolja, hogy messzemenő következtetéseket lehet levonni az eredményből. Azonban a szakértők sem állnak még meg itt, a következő lépésben az alanyok izomerejét vetik össze a halálozási mintával, majd a szívbetegségek terén felfedezett mintákat is alaposabb vizsgálatnak vetik alá. Araujo azt is hozzáteszi, hogy az önvizsgálat mellett érdemes egyszerű módszerekkel fejlesztenünk is az egyensúlyérzékünket, így ugyanis könnyebben elkerülhetünk törésben vagy ficamban végződő baleseteket, amely szintén az egészségünk romlásához vezethetne.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás