Átok és áldás: ünnepelt sztár volt, mégis haláláig nyomorgott a Szabadság-szobor modellje





75 éve áll a Gellért-hegy tetején a főváros jelképévé vált Szabadság-szobor. A pálmaágat tartó nőalakot egy fiatal ápolónőről, Gaál Erzsébetről mintázták, akinek később egyszerre volt áldás és átok az életében, hogy ő az „élő Szabadság-szobor”.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.06.18.
budapesti történelem

A monumentális emlékmű nem volt mindig közkedvelt műalkotás, sokan a megszálló szovjet csapatok szimbólumának tartották, ami vészjóslóan magasodik Budapest fölé. 1947. április 5-én avatták fel a győzelem és a béke jelképévének szánt Szabadság-szoboregyüttest. Budapest még csak ekkortájt kezdett felébredni a II. világháború okozta sokkból, a szoboregyüttes pedig a szovjet „felszabadításnak” volt hivatott emléket állítani. A hivatalos neve akkor még Felszabadulási emlékmű volt, és talapzatán eredetileg ez állt: „A felszabadító szovjet hősök emlékére”. A szobrot a tervek szerint a Krisztina körút menti Horváth-kertbe szánták, azonban később úgy találták, hogy ott nem érvényesülne eléggé, ezért inkább a Gellérthegy tetején állították fel.

A Szabadság-szobor az eredeti állapotában, az egyik mellékalakja egy zászlót tartó, géppisztolyos szovjet katona volt MTI Fotó: Friedmann Endre

Egy 28 éves ápolónőről mintázták a szobrot

Kisfaludi Stróbl Zsigmond szobrászművész 1945-ben a Budapesti Nemzeti Bizottságtól kapott megbízást az emlékmű elkészítésére, és a művész lázasan elkezdte keresni a szoboregyüttes fő alakját méltóan megtestesítő női alakot. Amikor megpillantotta a Thököly út és Dózsa György út sarkán a villamosmegállóban ácsorgó Gaál Erzsébetet, a szobrász egyből tudta, hogy megtalálta a múzsáját. Az apácazárdát nemrég elhagyó, ápolónőként dolgozó, 28 éves nő először még nem tudta hova tenni a férfi közeledését.

- Éreztem, hogy valaki nagyon figyel. Egy idős, jó hatvanas férfi nézett kitartóan, majd hozzám lépett, megszólított – emlékezett vissza Erzsébet majd négy évtizeddel később a Magyar Hírlapban – Elmondta, hogy szobrász, Kisfaludi Stróbl Zsigmondnak hívják, és már hónapok óta engem keres. Zavarban voltam, hirtelen nem tudtam, mit mondjak… Egy szép testtartású, arányos termetű, tiszta tekintetű nőt álmodott meg a szoborcsoport fölé – magyarázta lelkesen a mester –, akiből sugárzik a magyar nép megoltalmazására képes belső erő, és aki egyúttal az élet folytonosságának a megtestesítője is, mivel nő.

Erzsébet csalódott volt, amikor a szobrot meglátta

Erzsébet kis gondolkodás után végül ellátogatott a szobrászművész műtermébe, hogy modellt álljon az alkotáshoz.

- Három napig csak magyarázott, s a test, a fej és a magasba tartott pálmaág tartását gyakoroltatta órákon át. A negyedik napon testhez tapadó, sűrű szövésű, nem átlátszó gyolcsköntösbe bújtatott, és megkezdte a kis méretű, mintegy 90 centiméteres agyagszobor mintázását. Ennek a nagyított, bronzba öntött mása lett az emlékmű főalakja – emlékezett vissza 1970-ben a Népszavában Erzsébet, aki nem igazán erre a végeredményre számított.

- Nagyon meglepődtem, mert sehogy se ismertem magamra. Morogtam is, hogy ezért kellett nekem ennyi időt elpazarolnom az álldogálással. Akkor úgy éreztem, nem hasonlít rám a tizenhárom méter magas szobor. Olyan naiv voltam, hogy azt hittem, úgy fog kinézni, mint egy fénykép. Zsiga bácsi csak csendesen megjegyezte: nem csinálunk élethű szobrot tízméteres méretben – mesélte később a Reformnak 1984-ben.

Kisfaludi Stróbl Zsigmond és Gaál Erzsébet a szobor makettjével Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal

Iskolát neveztek el róla, mégis szegényen halt meg

Erzsébet, mint a Szabadság-szobor modellje, pénzt nem kapott az államtól, mert tevékenysége társadalmi munkának számított. Pedig 10 napon keresztül naponta 20 percen keresztül tartotta a feje fölött a pálmaágat, miközben egy ventilátor fújta rá a levegőt. Kisfaludival a műalkotás elkészülte után is jó barátságot ápoltak, és a szobrászművész később ahogy tudta, segítette a nő életét, például szenet vitetett neki a hideg időkben. Az 1956-os forradalom alatt volt, hogy kővel dobálták meg, mert felismerték az utcán. 1958-ban Kisfaludi segítette hozzá a Soproni Állami Szanatórium röntgenasszisztensi állásához, ahol 26 évig dolgozott.

Erzsébetet a Kádár-korszak alatt gyakran hívták meg különböző rendezvényekre. Rengeteg levelet kapott a Szovjetunióból, ahol példaként állították őt az iskolások elé, sőt a nevét több diákkör és egy grúz iskola is felvette. Ő azonban élete végéig egy tetőtéri szolgálati lakásban lakott Sopronban. Időközben férjhez ment, és született egy lánya, akinek Kisfaludi lett a keresztapja. 1989-ben hunyt el, 72 éves korában. Thuránszky Tihamérné Gaál Erzsébetet férje mellé helyezték örök nyugalomra Sopronban. A sírkőre lánya ezt vésette rá: „Itt nyugszik a Szabadság-szobor modellje”.

Ma a Szabadság-szobor bal oldalán egy fáklyás, jobb oldalán pedig egy sárkányölő mellékalak látható Fotó: Bors

Nem engedték lebontani a budapestiek a város korábbi jelképét

A rendszerváltás után szóba került a szobor lebontása is, de a budapestiek ragaszkodtak hozzá. Végül maradhatott, de minden kommunista utalástól megfosztották. A 4 méter magas, géppisztolyos szovjet katona szobrát átvitették a Szoborparkba, a háborús domborműveket befalazták, a feliratokat és a cirill betűs neveket levésték. Az emlékmű talapzatán ma ez olvasható: „Mindazok emlékére, akik életüket áldozták Magyarország függetlenségéért, szabadságáért és boldogulásáért.

Érdekességek a Szabadság-szoborról

  • A szobor maga 14 méter magas, de a talapzatával együtt 40 méter.
  • Farkas Bertalan, az egyetlen magyar űrhajós 1980-ban magával vitte az űrbe a szobor kicsinyített mását.
  • A grúz Goriban található Sztálin múzeumban megtalálható a kicsinyített mása, amelyet 1951-ben adományozott oda a magyar állam.
  • A szobortalapzatnál álló fegyveres szovjet katona szobrát 1956-ban már egyszer ledöntötték, de a forradalom bukása után pótolták.
  • A kommunista időszakban a pestiek gyakran csak „sörnyitónak” becézték a „felszabadulási” emlékművet.
  • A szovjet csapatok 1991-es kivonulásakor St. Auby Tamás képzőművész engedélyt kapott, hogy 4 napra hatalmas fehér lepellel takarja le a szobrot, amelyen két fekete szemlyuk volt – a hatalmas szellemszerű alkotás neve „A Szabadság Lelkének Szobra” volt.
  • 2011-ben egy katolikus alapítvány kezdeményezte, hogy az új alkotmány elkészítésével párhuzamosan a Szabadság-szobrot bontsák le, és a helyére Szűz Mária szobra kerüljön. Levelet írtak Schmitt Pál köztársasági elnöknek és a magyar püspöki karnak is, de végül nem találtak támogatásra.
  • Gaál Erzsébet sírja a soproni Szent Mihály újtemetőben:





    Ezeket olvastad már?
    Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

    Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

    Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

    Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

    Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

    Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

    Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

    Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

    Top hírek

    Magyar Péter

    Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

    50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás