RETRO RÁDIÓ

Menekültóvoda a Keletiben: „Itt végre újra gyereknek érezheti magát a kislányom a sok szörnyűség után”

Óvodát hoztak létre a menekülő gyerekeknek a Keletiben. A Metropol stábja a helyszínen járt, ahol szörnyűségek után végre boldog gyerekzsivaj fogadta őket.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.03.17. 04:50
VIII. kerület gyermeki mosoly

Legalább arra a pici időre megfeledkezhetnek a kicsik a robbanások zajáról, az otthon maradt apukájukról, vagy a menekülés viszontagságairól, amíg a Keletiben berendezett gyerekkuckóban játszanak. Ugyanúgy, mint mielőtt kitört volna a háború.

Játékok, könyvek, kiságyak, babakocsik és tisztálkodószerek. A Keleti pályaudvar Thököly út felőli szárnyát az ukrán háború sújtotta területről menekülő édesanyák és gyermekeik vehették birtokba. Önkéntes hazai édesanyák hozták létre az „óvodát”, ahol a menekült nőknek lehetőségük nyílik megmosdatni, tisztába tenni gyerekeiket. Emellett a kicsik temérdek játékkal is játszhatnak, amivel talán, ha csak egy pár percre is, de el tudják velük feledtetni, hogy nem a megszokott környezetükben vannak.

Önkéntesek adományából alakították ki a családi pihenősarkot Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Éjjel-nappal dolgoznak az önkéntesek

A játszósarok önkéntesei megállás nélkül dolgoznak a helyszínen. Nemcsak a bejövő adományokat rendszerezik és osztják szét, de a gyerekekkel is játszanak, tehermentesítve az édesanyákat, nagymamákat. Egymást váltva éjjel-nappal dolgoznak, de elmondásuk alapján mindennél többet jelent nekik, ha meglátnak egy kis mosolyt az édesanyák vagy a gyerekek arcán.

Önfeledt gyerekzsivaj a Keletiben a sok viszontagság után /Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

9 napos baba volt a legfiatalabb

„Találkoztam már 9 napos kisbabától kezdve, 16 éves kislányokon át mindenféle korosztállyal. Van, aki még olyan kicsi, hogy nem fogja fel, mi történik. Ők felszabadultan játszanak, de az idősebb gyerekeken látszik, hogy még sokk hatása alatt vannak” – mondta el a Metropolnak Flóra, az egyik önkéntes.

Flóra vezetett körbe minket a helyszínen /Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Több száz gyerek fordul meg egy nap

Pontosan sosem számoljuk, hogy hányan fordulnak meg itt, de ha csak a tegnapi napot nézzük, öt percre sem tudtunk leülni napközben. Százasával érkeznek a pályaudvarra a menekültek, és akinek gyereke van, betér ide. Jó látni, hogy a szülők egy kicsit le tudnak ülni és pihenni ilyenkor” – mondta el a lapunknak a fiatal önkéntes.

Alona csak egy hónapig szeretne maradni

Alona az ötéves Mariával jött át Magyarországra, nekik sem volt könnyű útjuk, hiszen négy napon keresztül utaztak.

Alona nem tudta visszafogni a könnyeit, kislányával indult útnak /Fotó: Nagy Zoltán/Metropol

„A szüleim nem jöttek velünk és a férjemet behívták katonának” – meséli a fiatal anyuka, miközben nem tudja visszatartani a könnyeit és elsírja magát. – „Egy hónapig szeretnék csak itt maradni a kislányommal és remélem, addigra véget ér ez a rémálom, és visszatérhetünk az otthonunkba. Az egész szörnyűségben az egyetlen jó dolog most ez a kis játszósarok, itt végre valóban gyereknek érezheti magát a kislányom, sokat játszik a többi gyerekkel és a segítők is nagyon rendesek, ők is sokat foglalkoznak vele.”

Ezeket olvastad már?
Szívszaggató, hol találták meg az eltűnt kisfiút

Szívszaggató, hol találták meg az eltűnt kisfiút

Tragédia a színházban: a közönségre szakadt a tető

Tragédia a színházban: a közönségre szakadt a tető

Ötévesen szólalt meg Szofika, aki először mondta ki: anya!

Ötévesen szólalt meg Szofika, aki először mondta ki: anya!

„Szemünk előtt égett le a házunk” – sírva nézték a kisgyerekek a mindent elborító lángokat

„Szemünk előtt égett le a házunk” – sírva nézték a kisgyerekek a mindent elborító lángokat

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás