Szoktál kávézni? Nem is hinnéd, mire jó még a koffein!





A napi koffeinbevitelnek számos előnye van, de persze sok múlik a mértékletességen. Vannak esetek, amikor különösen óvatosnak kell lenni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.11.
koffeinbevitel

A koffeinnek számos előnyéről hallhattál már, ezúttal a hangulatjavító hatására helyezzük a hangsúlyt. Na de használható akár antidepresszánsként is a kávé? Tudni kell a koffeinről, hogy serkenti a központi idegrendszert és emeli a szerotonin és a dopamin, azaz a boldogsághormonok szintjét. Egy vizsgálat még azt is kimutatta, hogy képes csökkenteni az öngyilkossági arányt, mivel egyesek jobban érzik a hangulatjavító hatását, mint mások.

A koffein a szakértők álláspontja szerint javítja a hangulatot és nem okoz függőséget – Fotó: Shutterstock

A felsorolt előnyök ellenére napi három csésze kávénál többet nem ajánlatos inni, és ha valaki tartós depresszióval küzd, azon egy erős fekete nem segít, ilyenkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Összességében elmondható, hogy a kávéfogyasztás javítja a memóriát és a mentális működést, illetve csökkenti a fáradtságérzetet. További jó hír, hogy a jelenleg érvényes meghatározások és a szakértők szerint a koffeint ugyan pszichoaktív szernek tekinthetjük, de nem okoz függőséget.

Vannak azonban, akiknek nem ajánlott még ennyi koffeinbevitel sem. Ide tartoznak többek között a szívbetegséggel, magas vérnyomással, gyomor- és bélrendszeri problémákkal küzdők.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás