Vége a farsangi időszaknak! Ma fogyaszthatunk utoljára húst!





A Metropol összeszedte a nap legfontosabb történéseit, hogy meddig tart a farsangi időszak, és hogy milyen világnapokat ünneplünk ma.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.01.
ez lesz ma

Ma húshagyókedd!

Ez a nap a farsangi szezon utolsó napja is egyben, sok helyen karneválokkal és fesztiválokkal búcsúztatják a téli időszakot. A húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben. A név is a böjt kezdetére utal, vagyis ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. A húshagyókedd lehetséges legkorábbi napja február 3-a, a legkésőbbi március 9-e. Számos híres fesztivál van ilyenkor a világban. Egyes elképzelés szerint a latin carne levare, a hús elhagyása kifejezésből származik a karnevál elnevezés, míg mások úgy vélik, a carne vale, azaz a búcsú a hústól kifejezésből.

Vége a farsangi időszaknak Fotó: Kelet-Magyarország

Kedden zárul a farsangi időszak

A január 6-án, vízkeresztkor kezdődött farsangi időszak most zárul. Farsang idején különböző szokásokkal, látványos eseményekkel próbálták elűzni a zord telet. A farsang a párválasztás időszaka volt és egyben fontos „esküvői szezon”, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani.

A naphoz kötődő népi jóslatok

A húshagyókeddhez kötődő számos jövendölés egyike a gazdák „időjóslása”. Megfigyeléseik alapján úgy hitték, hogy ha húshagyókedden csillagos az ég, akkor sok tojást tojnak a tyúkok egész évben. Egy másik szerint a húshagyókeddi napsugár a bő esztendő jele.

Napsütéssel köszönthet be a meteorológiai tavasz

Az ország nagy részén napsütéses időre számíthatunk, csapadék nem lesz. A szél északkeleten és északnyugaton támadhat fel, máshol gyenge marad a légmozgás. A tavasz első délutánján 6-9 fok körül alakul a hőmérséklet.

Keddtől gyűjti a zöldhulladékokat az FKF

Március 1-től gyűjti össze a Közterület-fenntartó a zöldzsákokba az összegyűjtött szemetet. Fontos, hogy a zsákokba lehullott faleveleken, ágakon és más zöldhulladékokon kívül más kommunális szemét nem kerülhet. A zsákokat a lakók az elszállítás napján legkésőbb reggel 5-ig helyezhetik ki jól látható és a kukásautók által is jól megközelíthető helyre.

Fontos tudnivaló a zsákok elszállításáról!

  • Kizárólag az FKF logójával ellátott KERTI ZÖLDHULLADÉKGYŰJTŐ-ZSÁK feliratú, lebomló hulladékgyűjtő zsákokat szállítják el
  • A zsákokon kívül elszállítják a zsineggel átkötött, egyméteresre darabolt, maximum 10 cm átmérőjű faágakat, gallyakat is
  • A lebomló zsákok szavatossági ideje rövidebb, ezért érdemes minél előbb felhasználni azokat
  • Újabb árstop!

    Az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is befagyasztotta kormány. A kabinet 480 forintban maximálta az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is, ezzel járulva hozzá a kiskereskedelmi benzinkutak versenyképesebb működéséhez. A kormányrendelet értelmében a benzinárstop a benzin és gázolaj nagykereskedelmi árára is vonatkozik. A benzinkutak helyzetének megkönnyítése érdekében több intézkedésről is döntött a kormány a napokban.

    A nagykereskedelmi árakat is befagyasztotta a kormány Fotó: Metropol/KB

    Ma van a palacsinta napja!

    Kedden tartják a palacsinta világnapját, ugyanis a nagyböjt előtti utolsó napon még jól lehetett lakni. Ráadásul ilyenkor még fel lehet használni a maradék tojást, illetve zsírt, amiket a böjt alatt már nem lehetett fogyasztani.

    Tehetünk bele édes és sós tölteléket is Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

    Változik a pótlóbuszok közlekedése a kelebiai szakaszon

    A vágányzár óta és lakossági észrevételek alapján a Délegyháza és Kunszentmiklós közötti pótlóbuszok március 1-jétől a Kiskunlacháza-Kunszentmiklós szakaszon módosított útvonalon közlekednek. A menetrendek a MÁV honlapján elérhetőek. A Budapest–Kelebia vasútvonalon még február 1-jén lépett életbe a vágányzár, a Budapestet Belgráddal összekötő vasútvonal építése miatt.

    Ölelj meg ma egy könyvtárost!

    Március 1-jén tartják az ölelj meg egy könyvtárost nemzetközi napot. A világnap célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az olvasókat és a könyvtárosokat.

    14 éve nincs 1 és 2 forintos

    2008. március 1-én vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank az 1 és 2 forintos érméket. A készpénzes fizetések azóta 0-ra vagy 5-re végződnek. A legkisebb fizetőeszközöket költséghatékonysági szempontok miatt kellett kivonni a forgalomból. Az 1946-ban bevezetett 1 és 2 forintos érmék az évtizedek során többször is megújultak. A két legkisebb fizetőeszközt az MNB 2013. február 28-ig vette át ingyenesen.

    Már 14 éve nem használjuk az 1 és 2 forintosokat Fotó: Shutterstock

     





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás