Ezt biztos, hogy nem tudtad! Innen ered a boldogság világnapjának ötlete





A világnap gondolata egy kis ázsiai országból, Bhutánból származik. 2013 óta a világban már mindenhol megemlékeznek erről a napról.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.18.
ez lesz ma

Március 20-a a boldogság világnapja!

Az ENSZ 2012-es közgyűlésén március 20-át a boldogság nemzetközi napjává nyilvánította, mivel a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja. A jeles napot a világban először 2013. március 20-án ünnepelték meg.

Innen származik a világnap ötlete:

A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország a világon elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP.

Bhutánból ered a boldogság világnapja Fotó: AFP

Vasárnaptól hosszabbak a nappalok

Március 20-tól csillagászati szempontból is kezdetét veszi a tavasz, hosszabbodnak a nappalok és rövidülnek az éjszakák. Ilyenkor a Föld mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90 fok magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezen a napon mindenhol ugyanannyi ideig tart. Az északi félgömbön tavaszi napéjegyenlőségnek, a délin őszi napéjegyenlőségnek nevezik.

Mit hoz Sándor, József, Benedek?

Úgy tűnik, idén nem ők hozzák a meleget. Igaz ugyan, hogy a néphit szerint ilyenkor mondhatunk búcsút végre a télnek, ám a hét utolsó napjaira még hűvösebb, 9-10 fokos hőmérsékletet ígér a meteorológia. A hirtelen felmelegedés jövő hét elejétől indul és egészen a jövő hét végéig kitart, és már az éjszakák sem lesznek olyan hidegek.

Kezdődik a tavasz Fotó: MTI/Varga György

Tartós élelmiszereket gyűjtenek vasárnaptól a templomokban

Március 20–27 között tartósélelmiszer-gyűjtést tart a Katolikus Karitász a templomokban az Ukrajnából érkező menekültek és a kárpátaljai magyarság megsegítésére.

Megkezdődött a Podmaniczky utca felújítása

Őszig tarthat a VI. kerületben a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti mintegy 300 méteres szakasz felújítása, ami így jóval biztonságosabb lesz a gyalogosok és az autósok számára.

Máig minden Sberbank-ügyfél megkapja a pénzét

Péntekig minden betétes ügyfelének megtéríti a kárát a Sberbank egészen 100 ezer euróig. A kártalanítást nem kell igényelni. A bank ezt követően is az ügyfelek rendelkezésére áll.

Március 18-ig minden ügyfelét kifizeti a Sberbank Fotó: MTI/Róka László

Isten éltesse Pindroch Csabát!

Holnap ünnepli 50. születésnapját Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas magyar színművész. Számos színházi és filmes darabban is játszott. Pindroch Csaba volt a Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik hírnöke.

Március 19-én lesz 50 éves Pindroch Csaba Fotó: Metropol/KB

 





Ezeket olvastad már?
A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Ez minden autóst érint: péntek helyett szombaton változnak az üzemanyagárak

Ez minden autóst érint: péntek helyett szombaton változnak az üzemanyagárak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás