Skrabski Fruzsina: Több száz ember megkínzása azért nagy bűn!





Az Áldozatok 2006 és a többi dokumentumfilmes munkájáért, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomért Skrabski Fruzsinát is jelölték a Highlights of Hungary 2021. díjra, amellyel az 50 legkiválóbb magyar kreatív teljesítményét jutalmazzák. A jelenleg az Elhallgatott gyalázat folytatásán, a Megörökölt gyalázaton dolgozó rendező-producert kérdeztük.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.02.14.
Kopp Mária Áldozatok 2006 Highlights of Hungary Skrabski Fruzsina

Skrabski Fruzsina legismertebb munkái, a Bűn és büntetlenség című Biszku-film, a szovjet katonák erőszakoskodásának áldozatait bemutató, az Elhallgatott gyalázat, valamint a nemzetközi sikerdíjas, A traumákon innen és túl című dokumentumfilmek mellett az Áldozatok 2006. Ebben a tényfeltáró dokumentumfilmben a 2006-os MTV-székház ostroma, és azt követő zavargások során megsérült civil és rendőr áldozatoknak állít emléket, a hatalom „túlkapásait” a szemtanúk, áldozatok, „résztvevők” szemével, minden fél megszólaltatásával (kivéve, aki nem volt hajlandó beszélni) mutatva be.

Sok fiatal megnézte

Az Áldozatok 2006 film kiemelten szerepel a Highlights of Hungary-jelöltségében. A tavaly őszi bemutató óta mit lát, milyen volt a fogadtatása? Hogy lehet, hogy még ma sem egyértelmű mindenki előtt, mi történt 15 éve?

– Amikor megjelent a film, sokan írtak róla, százezren látták tévében, videómegosztókon. Szerencsére sok fiatal is megnézte, akik nem sokat tudtak az akkori eseményekről, az ártatlan emberek bántalmazásáról, többen mondták, hogy sírtak. A felelősöknek nem tudom mi lehet a lelkében? Több száz ember megkínzása azért nagy bűn! Remélem egyszer mindenki megismeri, hogy mi történt és a felelősök elbújnak szégyenükben.

Skrabski Fruzsina a Highlights of Hungary 2021. jelöltje Fotó: Kezima Fotó

Mi a következő, amit Skrabski Fruzsina feldolgozásában láthatunk?

– Az Elhallgatott gyalázat folytatásán, a Megörökölt gyalázaton dolgozom, Kiss Sándor rendezőtársammal együtt. Olyan emberekkel beszélgetünk, akiknek a szüleivel, nagyszüleivel erőszakosak voltak a szovjetek. Arra vagyunk kíváncsiak, ki, hogy élte az életét az erőszak után.

A Három Királyfi egy csoda!

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom mit jelent az ön számára azon túl vagy éppen azzal együtt, hogy a szüleitől kapott szellemi öröksége?

A Három Királyfi egy csoda. Nem vagyok vezető típus, ráadásul ez a munka számomra szolgálat, mert a hivatásom a filmek. Azt látom, hogy amit a szüleim elkezdtek, az hatalmas felszabadultságot adott az országnak: egyre több házasság, egyre kevesebb válás, egyre több gyerek születik. Ez nagy, közös munka a mozgalom munkatársai, önkéntesei, a kormány és minden magyar ember sikere.

„Egy barátnőmnek válságban volt a házassága, és kipróbálta anyukám dicséretterápiáját – nem váltak el” Fotó: Kezima Fotó

Dicséretterápia

A Házasság Hetéhez kapcsolódva beugrik két sokat idézett jó tanács édesanyjától, Kopp Máriától. Az első, amit egy feleségnek halottunk, hogy mondott, de mindenki számára megszívlelendő: „Dicsérni, dicsérni, dicsérni!”

Anyukám azt mondta, hogy tudományosan bizonyított tény, hogy szidással senkit se lehet megváltoztatni, csak dicsérettel. Ráadásul, ha állandóan dicséred a házastársadat, gyerekeidet, nagyon jó hangulat lesz otthon. Egyszer egy barátnőmnek válságban volt a házassága és utolsóként kipróbálta anyukám dicséretterápiáját. Először alig talált valamit, amit megdicsérhet a férjén, hogy levitte a szemetet, meg ilyenek, de addig-addig próbálkozott, míg a férje is visszadicsérte. Ma boldog házasságban élnek és nem váltak el!

Edzőterem és pelenkázás?

A másik: „Pelenkázz, tovább élsz!”

– Igen, ez volt anyukám másik meglepő javaslata. Apukámmal, Skrabski Árpáddal való közös kutatásaikból kiderült ugyanis, hogy a férfiak számára a legfontosabb egészségvédő faktor, ha van gyerekük és foglalkoznak vele. Tehát, ha egy férfi pelenkázza a gyerekét, akkor tovább él, mintha minden nap edzőterembe járna!

A Highligts of Hungary jelültjeire, köztük Skrabski Fruzsinára és a többi jelöltre itt lehet szavazni: https://www.highlightsofhungary.hu/voting

A február 24-i díjátadó online élőben követhető: https://www.facebook.com/events/6949774915093633/?ref=newsfeed

A traumákon innen és túl nemzetközi sikerei

The NewsFest International Film Festival – Pasadena – California, USA: True Stories kategóriaversenybe válogatva, második helyezett díja – 2021. 07. 26–30.

Moszkva Eurasia Monthly Film Fesztivál – Dokumentumfilm kategória augusztusi fordulóban versenybe válogatva, ahol döntős, 2021. 08. 19–20.

Berlin Kiez Monthly Film Fesztivál – Health and Medicine kategória szeptemberi forduló győztese – 2021. 09. 06–07.

Bukarest Wallachia International Film Festival – Dokumentumfilm versenybe válogatva – 2021. 09. 10–12. Finalist kategóriában nyert, 2022. január.

Ars Sacra Film Fesztivál – Budapest, Tabán Mozi – Dokumentumfilm versenybe válogatva – 2021. 09. 13–19.

The REEL Recovery Film Festival, Studio City, California, USA – Dokumentumfilm versenybe válogatva – 2021. 11. 05–08.

Docs Without Borders Film Festival pedig Exceptional Merit kategóriában nyert 2022. január.





Ezeket olvastad már?
Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás