RETRO RÁDIÓ

Itt a jövő: júliustól kötelező lesz az autós fekete doboz





Hatalmas újítás érkezik nyáron az autós piacon: a kocsikba is kötelező lesz beszerelni a repülőgépekben már használt fekete dobozt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.12.
biztonság

Szerte az Európai Unióban, így Magyarországon is több, eddig autóban nem látott eszközt építenek majd be a gépjárművekbe. Ha ezeket nem szerelik be, a vadiúj verdákat nem dobhatják piacra, ezért a gyártók keze igencsak meg lesz kötve - írja a Bors.

Júliustól jön az autós fekete doboz Fotó: Pixabay

A legfontosabb újítás az autós „fekete doboz” behelyezése lesz. Erről leginkább a repülőgépeknél hallottunk, hisz amikor balesetet szenvednek, vagy esetleg lezuhannak, a hatóságok legelső lépése az, hogy megkeresik a fekete dobozt, hiszen ebből rengeteg adatot ki tudnak nyerni a baleset okainak kiderítéséhez és a nyomozáshoz.

„Ez a technika az autók esetében még gyerekcipőben jár. Nem véletlen, hogy idén júliustól még csak a vadonatúj típusokba fogják telepíteni” – mondta a lapnak Szabó Róbert, az Autó-Motor magazin főszerkesztője. Igaz, két év múlva, 2024-től viszont már minden új autóban benne kell lennie az eszköznek. A most aszfaltot koptató kocsikban viszont nem lesz kötelező tartozék a fekete doboz. Ami valójában nem is doboz.

A fő cél a biztonság növelése és a hatóságok döntéseinek segítése különböző szituációkban Fotó: Shutterstock

mint egy külön szoftver. Az újdonság az adatok tárolása lesz, mert igazság szerint ezeket a funkciókat – például sebességátlépés, légzsákok aktivitása, ABS működése – az elmúlt 2-3 évben gyártott autók szoftveresen már tudják kezelni, de az információkat nem tudták elmenteni. Ez fog most megváltozni – magyarázta Szabó Róbert. A fő cél a biztonság növelése és a hatóságok döntéseinek segítése különböző szituációkban.

”Ezzel jóval könnyebb lesz eldönteni, ki okozott egy balesetet, vagy miért történt meg egy káresemény. Nemcsak a hatóságok, hanem a biztosítók dolga is egyszerűbbé válik„– tette hozzá az Autó-Motor magazin főszerkesztője.

Az Európai Unió további biztonsági előírásokat is megpendített későbbi bevezetésre: ilyen például a beépített sebességlimiter, amely meggátolja azt, hogy túllépjük a megengedett sebességet, vagy az „alkoholock” névre hallgató szerkezet. Ha a sofőr szervezetében kimutathatóan alkohol van, az autó egyszerűen nem indul be.





Ezeket olvastad már?
Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

Volt, nincs: eltüntettek pár kínos képet Magyar Péterről

Volt, nincs: eltüntettek pár kínos képet Magyar Péterről

Sokkoló tanulmány: mérgező anyagokkal van tele az eper és sok más gyümölcs és zöldség

Sokkoló tanulmány: mérgező anyagokkal van tele az eper és sok más gyümölcs és zöldség

Megdőlhet a balatoni pontyrekord: 25 ország horgászai veszik be a Balatont

Megdőlhet a balatoni pontyrekord: 25 ország horgászai veszik be a Balatont

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás