Ma van vízkereszt, lezárul a karácsonyi időszak, de közeledik egy újabb esemény is!





A Metropol összeszedte a nap legfontosabb információit, hogy mit ünneplünk ma és hogy meddig utazhatunk a BKK fényjárataival.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.06.
ez lesz ma

Vízkereszt ünnepe

Január hatodikán van vízkereszt napja, amely egyúttal a karácsonyfa lebontásának ideje is, de ez a nap az egészen húsvétig tartó farsangi időszak kezdő időpontja is. A katolikus egyházban ezen az egyházi főünnepen három eseményre emlékezünk: a napkeleti bölcsek imádására, Jézus megkeresztelkedésére a Jordánban és Jézus első csodájára a kánai menyegzőn. Vízkereszttel indul a farsang is. Az ünnephez számos szokás tartozik, amelyek közül már csak a karácsonyfa leszedése él.

Megindul a fenyőfa-kihelyezési dömping

Sokan vízkereszt után azonnal igyekeznek megszabadulni feleslegessé vált karácsonyfáiktól, így aztán ilyenkor az utcán megszaporodik a kitett tűlevelűek száma. Azért, hogy ne lepjék el az utcákat a kidobott fenyők, az FKF honlapján figyelemfelhívó bannert helyezett el a fenyőfák kihelyezéséről amellett, hogy közzétette az idei térképes listát a fabefogadó gyűjtőpontokról is. A szolgáltató honlapján arra is felhívja a figyelmet, hogy „a lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

Ne szórjuk szét az utcán feleslegessé vált tűlevelűeket (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Olvasóink is szavaztak, ezt teszik a lebontott karácsonyfával

  • A kültéri kukák mellé állítom - 18 %
  • Csak simán kidobom az utcára - 0%
  • Keresek egy gyűjtőhelyet, ahova elvihetem - 11%
  • Műfenyőnk van, így nem kell ezen gondolkodnom - 60%
  • Elégetem az udvaron - 11%
  • Egy utolsó fénytrolibuszozás vagy -villamosozás?

    Ezen a napon szállhatunk fel utoljára a BKK díszesen kivilágított járműveire. A fényekkel feldíszített trolibuszok és villamosok az ünnepek alatt szinte majdnem minden vonalon megfordultak, a forgalmasabb helyen közlekedő járatokon pedig többször is találkozhattak vele az utasok. Az utolsó villamosok 15 órakor indulnak.

    Ma még felülhetünk kivilágított trolibuszra vagy villamosra (Fotó: BKK)

    Ezeken a vonalakon járnak utoljára a „fényjáratok”

  • Fénytroli: 77-es, 78-as
  • Fényvillamos: 19-es




  • Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás