Ki nem találnád, hogy mikor használták először az inzulint!





A Metropol összeszedte a nap legfontosabb tudnivalóit, hogy mióta használják az inzulint, és hogy milyen neves esemény kezdődik ma a fővárosban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.11.
ez lesz ma

Tovább hűl az idő, nem szabadulunk még a hidegtől

Már csak a déli tájakon lehet számítani kisebb hószállingózásra. Reggel akár –6 fok is lehet. Hűvös, de napsütéses idővel indul ma a reggel. A délután folyamán is marad a többórás napsütés, de hideg lesz, ezért a kabátot továbbra sem érdemes még eltenni. Esőre nem kell számítanunk, viszont a hófödte tájakon hóátfúvások kialakulhatnak. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, a Nyugat-Dunántúlon és keleten erős lökések. Reggel –5 és –6 közötti értékeket is mérhetünk. A legmagasabb hőmérséklet nappal 0 és 5 fok között alakul majd.

A XI. kerületben tartanak ma véradást

Január 11-én 13–17 óra között várják a véradókat a Savoya Parkban található bevásárlóközpontban. Fontos, hogy ha segíteni szeretnénk, ne felejtsük otthon személyi igazolványunkat, lakcímkártyánkat és tajkártyánkat. Ahhoz, hogy vért adhassunk, be kell töltenünk a 18. életévünket, de nem tölthetjük be a 65-öt. Fontos továbbá, hogy testsúlyunk meghaladja az 50 kilogrammot. Nők évente négyszer, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. A véradás előtt akkor is együnk és igyunk, ha a véradóhelyszínen biztosítanak számunkra enni- és innivalót.

A XI. kerületben adhatunk ma vért Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/Szabóné Zsedrovis Enikő

100 éve használták először az inzulint a vércukor kezeléséhez

1922-ben ezen a napon alkalmazták először az inzulint a cukorbetegség kezeléséhez. Az első ilyen gyógykezelésen a már haldokló 14 éves fiú, Leonard Thompson esett át, akinek az inzulinos beavatkozás az életét mentette meg. Néhány nappal később elhagyhatta a kórházat, bár továbbra is injekciós kezelésre szorult, de életben maradt. Az inzulin nem más, mint a hasnyálmirigy szigeteinek hormonja. Az inzulin latin szóból származik, jelentése sziget. Az inzulin kifejlesztéséért Frederick Banting és csapata Nobel-díjat kapott 1923-ban.

100 éve alkalmazták először az inzulint a vércukor kezelésére Fotó: Shutterstock

Budapestre figyel az egész világ

Ma kezdődik és egészen január 17-ig tart a XIV. Cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban. Az eseményt először 1996-ban rendezték meg, azóta kétévente megtartják a Cirkuszfesztivált. A rendezvényt eredetileg Monte-Carlóban rendezték volna meg, azonban a koronavírus miatt végül Budapesten tartják meg az eseményt. A fesztivál szervezői számos újdonsággal készülnek a résztvevőknek.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás