Nagy változások Budapesten: hétfőtől durvul a káosz





A rakparton még rosszabb a helyzet mostantól. A Metropol összeszedte a nap legfontosabb történéseit, az évfordulókat és az aktuális közlekedési infókat. Kiderül, melyik kerületben folytatódik a lomtalanítás és hogy milyen idővel indul a hét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.08.
ez lesz ma

Kezdődik a lomtalanítás a XVII. kerületben

Hétfőn kezdődik és november 21-ig tart a lomtalanítás Rákosmentén. A nagyadarabos hulladékokat csak 18 óra után lehet kitenni és nem kerülhet közéjük kommunális szemét. Máskor nem szabad lomot kitenni, csak a kijelölt időben, mert különben ez közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül. A lomokat úgy kell kihelyezni az utcára, hogy se az autós, se a gyalogos forgalmat ne akadályozza. A nagy darabos szemetek elszállításáról a Fővárosi Közterület-fenntartó a kihelyezést követő napon gondoskodik.

Rákosmentén tehetjük ki feleslegessé vált nagydarabos hulladékainkat Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Novemberben még itt gyűjtik a lomokat:

  • November 24-29. - IX. kerület
  • Kihelyezhető:

  • nagydarabos hulladék
  • bútorok
  • matracok
  • szőnyegek és bőröndök
  • nagy méretű sportszerek
  • Még nagyobb káosz a pesti alsó rakparton

    Északi irányban továbbra is lehet közlekedni: a Jane Haining rakparton az Erzsébet híd felől a Lánchíd irányába haladhatnak, míg ellenkező irányban az Apáczai Csere János utcát használhatják. Ezzel egy időben az autók elől déli irányban lezárták a Jane Haining rakpartot. A déli közúti irány így az Apáczai Csere János utcán át halad, és az Irányi utcánál tud az alsó rakpartra ráhajtani.

    A buszok útvonala is változik: a 105-ös és a 178-as a Gyöngyösi utcai végállomás felé már hétvégén is a Jane Haining rakparton közlekedett, így az Erzsébet tér helyett a József Attila utcában, az Eötvös téren és a József nádor téren állnak meg. Az Eötvös tér és a Margit híd közötti alsó rakparti szakasz – az id. Antall József rakpart – továbbra is zárva marad. A felújítás várhatóan 2022 augusztusáig tart, így csaknem egy évig biztos a zűrzavar a rakpart körül...

    Folytatódik a forgalmi káosz a fővárosban Forrás: BKK
    Fotó: BKK

    Karácsony-káosz: minden egyszerre lezárva

    Óriási dugók vannak Budapesten, aminek döntően a városvezetés az oka. Összeérnek a különböző ötletelések és koncepciótlan intézkedések hatásai: miután a nagy felújításokkal másfél évig késlekedtek, egyszerre zártak le mindent, a pesti alsó rakparttól a Lánchídon át a Blaha környékéiig. Meghatványozta mindezt a körúti biciklisávok ötlete, meg az, hogy az eszetlen kapkodás miatt gyakran egyszerre zárták le a fő- és elkerülő utakat. A körúti lámpaprogramot is oda-vissza állítgatják, és amikor épp enyhülne a káosz, újabb „forgalomcsillapítási” ötleteket próbálgatnak Erzsébetvárosban. Nem csoda, hogy az autósok folyamatosan anyáznak, és a metrópótlón ülők is állnak a dugóban...

    Folytatódik a Szentlélek tér felújítása, új helyre kerül néhány busz megállója

    Hétfő délelőtt 10 órától a Szentlélek tér felújítás miatt a 29-es, a 137-es és a 237-es autóbusz megállóit áthelyezik és a 218-as autóbusz megállóiból indulnak a felújítás ideje alatt. Óbuda legforgalmasabb tere több ütemben újul meg, ehhez az egyik lépés az ott közlekedő BKK járatok megállóinak áthelyezése. A tér régi pavilonjait már elbontották, ezek helyére új kerül majd. Az első ütemben a Szentlélek téren helyet kap egy grilles reggeliző, kávézó és nemzeti dohánybolt, valamint nyilvános vécé, amely 7–23 óra között lesz nyitva. A tér közepére tervezett épület csak később, a fejlesztés tervezett II. ütemében készülhet el, három éven belül.

    Zűrvaros időjárás: fejfájósan indulhat a hét

    Eleinte erősen felhős borult idővel indul a hét első napja. A nap első felében sok esőre lehet számítani, heves széllökésekkel. Délelőtt 6-10, délután 11 és 13 fok körüli értékeket mérhetünk. A napközben hazánkon áthaladó zivatarfelhő hidegfrontot is hoz magával, így napközben fejfását, levertséget és ingerlékenységet tapasztalhatunk, valamint ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek. A koncentráló képességünk csökkenhet, ezért ha autóba ülünk, vezessünk óvatosan és körültekintően.

    Ma 86 éves Alain Delon

    Ma ünnepli 86. születésnapját Alain Delon francia színész - aki legendás barátja és riválisa, Jean-Paul Belmondo halálával magára maradt... Az 1960-as években készült filmjeivel vált világhírűvé, 1980-ban rendezőként is kipróbálta magát. Legismertebb alakításai: az Amikor a nő zavarba jön, A szamuráj, a Zorro, a Casanova visszatér és az Asterix az olimpián.

    Isten éltesse Deák „Bill” Gyulát!

    Ma ünnepli 73. születésnapját Deák „Bill” Gyula magyar blues-énekes, a Deák Bill Blues Band vezetője. Fiatalkorában Beatlest hallgatott, majd áttérve a Rolling Stonesra, megismerte a rockzenét. 1984-ben a Budapest Sportcsarnokban Chuck Berryvel közösen lépett fel. Turnézott Dániában és az NSZK-ban, rendszeresen fellép a Józsefvárosi Művelődési Házban. Legismertebb számai: Rossz vér, Mindhalálig blues.





    Ezeket olvastad már?
    "Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

    "Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

    "Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

    "Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

    Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

    Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

    „Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

    „Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás