Már ennyi ideje autózunk Budapesten a jobb oldalon, vannak azonban kivételek





A Metropol összeszedte a nap legfontosabb eseményeit, többek között, hogy mi miatt változik meg a közlekedés Óbuda egyik legforgalmasabb terén, és hogy mióta közlekednek a járművek a jobb oldalon.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.09.
III. kerület ez lesz ma

80 éve közlekedünk a jobb oldalon

1941-ben ezen a napon vezették be Budapesten a jobb oldali közlekedést. Ez előtt bal oldali közlekedés volt érvényben. Számtalan legenda kapcsolódik a közlekedés menetirányához. Az egyik ilyen, hogy már a régi rómaiak is az út bal oldalán haladtak, ennek az volt az oka, hogy a többség jobbkezes volt, így veszély esetén gyorsabban előránthatták fegyverüket. A középkorban a hintót és lovas kocsit hajtók szintén a bal oldalra tértek ki, ha velük szembejött valami, illetve könnyebben bántak az ostorral, ha nem akadt bele egy bokorba. November 8-án 23 órakor a fővárosban leállították a tömegközlekedést hajnal 3-ig a szükséges műszaki átalakítások miatt. A villamosok esetében ez nem okozott gondot, hiszen ott mindkét oldalon volt ajtó, azonban a buszok esetében 12 millió pengős költséget jelentett az új ajtók kivágása. A vonatok már 1855-ben a jobb oldalon közlekedtek, azonban a gödöllői HÉV nem tért át a jobb oldalra és a mai napig is a bal oldalon szállítja az utasokat, sőt 1973-ig a kisföldalattin is ez a szabály érvényesült.

116 éve szentelték fel a Szent István-bazilikát

1905-ben ezen a napon szentelték fel a budapesti Szent István-bazilikát. Az egyházi épület felszentelését Vaszary Kolos végezte. A turisták által is kedvelt Bazilika megépítésére az 1838-as nagy árvíz szolgáltatott indokot. A templom tervének elkészítésére Hild József kapott megbízást. Budapest második legmagasabb épületének építése 1851-ben kezdődött, és 54 évig tartott. Hild József 1867-es haláláig vezette a Bazilika építési munkálatait.

116 éve ezen a napon szentelték fel a Szent István-bazilikát Fotó: Shutterstock

Ma még nézhetünk török filmeket a Sugár Moziban

Ma még érdemes ellátogatni a Sugár Moziba, ahol a Török filmhét keretében számos díjnyertes alkotást lehet megtekinteni. A török filmekért rajongók vígjátékok, drámák, romantikus és családi filmek közül válogathatnak. Az utolsó napon a Zöldalma című romantikus vígjátékot lehet megnézni. Az eseményt Magyarországon negyedik alkalommal rendezték meg.





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: Aggódom Európa jövőjéért

Orbán Viktor: Aggódom Európa jövőjéért

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás