Isten éltesse Budapestet! 148 éves a főváros, ingyenes délután két híres fürdő!





A Metropol összeszedte a legfontosabb információkat, hogy hogyan ünnepli a születésnapját a város, és hol tartanak egészségnapot a lakosoknak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.17.
ez lesz ma

Isten éltesse Budapestet!

148 évvel ezelőtt, 1873. november 17-én egyesült Buda, Pest és Óbuda, így létrejött Budapest. 1991. március 21-én a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy ezt a napot Budapest napjává nyilvánítják. Az egyesítésnek köszönhetően a város gyors fejlődésnek indult és igazi világvárossá fejlődött. Ebben az időszakban jelentős ipari és kereskedelmi fejlesztések zajlottak. A városrendezésre 1870-ben pályázatot írtak ki, amit Lechner Lajos építész nyert meg. 1871-ben elkezdődött az Andrássy út építése és még ebben az évben döntöttek a Nagykörút építéséről is. Sorra épültek a hidak, először a Lánchíd, majd a Duna és a Margit híd. Egymás után nyíltak a kávéházak és a mulatók: a New York Kávéház, a Centrál vagy a Somossy Orfeum. 1884-ben elkészült az Ybl Miklós által tervezett Operaház. A korszak csúcspontja a millenniumi év volt, erre az alkalomra számos rendezvényt tartottak, amelyekre a Városligetben felépült épületek adtak helyet, és erre az alkalomra készült el a kontinens első földalatti vasútja, a Kisföldalatti is. A két város egyesítését először Széchenyi István vetette fel még 1830-ban, és ő javasolta a Budapest elnevezést is.

148 évvel ezelőtt egyesült Buda, Pest és Óbuda – Fotó: Pixabay

Így ünnepli Budapest a születésnapját:

A jeles naphoz kapcsolódóan számos rendezvényt tartanak a fővárosban. A rendezvényekhez csatlakozott a Széchenyi és a Gellért fürdő is, így ezen a napon 17 órától ingyenesen látogathatjuk meg a két fürdőt, a túra során az érdeklődők megismerkedhetnek a fürdők történetével, építészetével és különleges kulisszatitkokról is hallhatnak. A bejárásokon 25 fő vehet részt, a részvétel pedig előzetes regisztrációhoz kötött. Az eseményen kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

A jeles nap alkalmából két budapesti fürdőben is tartanak rendezvényt – Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egészségnapot tartanak a 60 év felettieknek Ferencvárosban

Ma reggel 9 és délután 2 óra között várják a 60 év felettieket a Ferencvárosi Művelődési Központban, ahol az önkormányzat egészségnapot tart számukra. Az eseményen az előadások mellett ingyenes szűrővizsgálatok várják a látogatókat, többek között megmérik a 60 év felettiek vércukrát, koleszterinszintjét és vérnyomását, de táplálkozási tanáccsal is ellátják őket.

15 éve hunyt el Puskás Öcsi

2006-ban ezen a napon hunyt el minden idők legjobb magyar labdarúgója, az Aranycsapat csapatkapitánya, Puskás Ferenc. Hazai pályafutása során a Kispestben 349 bajnoki meccsen lépett pályára és 358 gólt szerzett. A magyar válogatottban 18 évesen mutatkozott be, ahol 85 mérkőzésen lépett pályára és 84 gólt szerzett. Az Aranycsapat kapitányaként részese volt az angolok elleni 6-3-as diadalnak, ahol két gólt is szerzett. Később a Real Madridban folytatta pályafutását. Edzőként a világ számos pontján megfordult.

15 éve hunyt el az Aranycsapat kapitánya – Fotó: Wikipédia

Sűrű köd miatt adtak ki figyelmeztetést

Ködös idővel indul a ma reggel, ami helyenként napközben is fennmaradhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mára több megyére, köztük Pest megyére is citromsárga riasztást adott ki a sűrű és tartós köd miatt. A köd miatt csökken a látótávolság, ezért fokozott óvatossággal vezessünk az utakon. A köddel borított tájakon szitálás, keleten, északkeleten esetleg ónos szitálás is előfordulhat. Ahol a köd majd felszáll, ott a nap is előbukkanhat majd. Napközben a hőmérséklet 5–11 fok között alakul majd.

Ma van a füstmentes nap!

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november 17-ét füstmentes nappá nyilvánították. Az alapötlet 1971-ben Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney javaslatára indult el, amikor azt kérte polgáraitól, hogy egy napig ne gyújtsanak rá, és az ebből befolyt összeget, amit nem költöttek el a dohányra, egy helyi középiskola támogatására fordították. Azóta már a világ számos pontján ünneplik ezt a napot.





Ezeket olvastad már?
Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás