Rengeteg rendezvény lesz a hétvégén, erre figyeljenek a Budapesten közlekedők





A Metropol összegyűjtötte a hétvége legfontosabb eseményeit, évfordulóit. Mutatjuk!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.05.
ez lesz ma

100 éve született Cziffra György zongoraművész

A virtuóz improvizációs képességű zongoraművész 1921. november 5-én született Budapesten és 1994-ben halt meg egy Párizs környéki klinikán.

A tehetsége miatt csodagyereknek számító Cziffra György már ötéves korában cirkuszban zongorázott, improvizált. Anyagi okok, a második világháború és az azt követő megpróbáltatások után 1956-ban vették fel a Zeneakadémiára és rögzítették első felvételeit. Az 1956-os forradalom leverése után családjával emigrált, majd lett francia állampolgár, ám mindvégig magyarnak vallotta magát. A világszerte ünnepelt előadóművész munkásságát Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták. 1966-ban alapította meg az ifjú művészeket támogató Cziffra Alapítványt. A művész emléke előtt idén emlékévvel tiszteleg a hazai és nemzetközi élet.

A centenárium alkalmából a 2021. február és 2022. május közötti időszakot a kormány Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, s az UNESCO is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

100 éve született a világhírű zongoraművész Fotó: Kresz Albert

Dizájnvásár és közösségi családi nap az Akvárium Klubban

Vasárnap 10–18 óráig várják az érdeklődőket Budapest legnépszerűbb dizájnvásárára. A Hello Piac és a Nem Adom Fel Alapítvány közös, ingyenes rendezvényén a hazai tervezők, dizájnerek és a fogyatékkal élő alkotók egyedi darabjai láthatók. Az eseményen sok izgalmas családi program is lesz, amelyről bővebb az Akvárium Klub Facebook-oldalán olvashatnak.

Kicsiket és nagyokat egyaránt vár a dizájnvásár Fotó: Facebook

Lezárják a Hősök terét

Rendezvény miatt Budapest több kerületében is lesznek lezárások. Ma 10.00–14.00 óráig kegyeleti megemlékezés miatt zárják le a III. kerületi Laktanya utcát a Vöröskereszt utca és a Miklós tér között. November 7-től 17-éig lezárják az Olof Palme sétány Hősök tere és Zichy Mihály út közötti szakaszát, valamint az Állatkerti körutat a Gundel Károly út és a Hősök tere között – adta hírül a Police.hu. A rendőrség interaktív térképet készített a változásokról:





Ezeket olvastad már?
Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás