RETRO RÁDIÓ

Budapest összefogott! Egy Újpesten élő demens nagyi régi barátait keressük - Fotó!





Két barátját már elvesztette, a harmadik után folyik a kutatás, 30 év távlatából keressük Rozália régi barátait.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.10.18.
kutatás

Nem vágyik semmi másra a 80 éves idős hölgy, mint hogy újra magához ölelhesse régi barátait. Ők azonban eltűntek az élet forgatagában. Ráadásul a néni már csak a keresztnevükre emlékszik, mivel hajlott kora eredményeképp demenciában szenved.

Szívmelengető kezdeményezés indult útjára a Facebookon. Egy fiatal nő abban kért segítséget egy újpesti csoportban, hogy szeretné nagymamáját meglepni azzal, hogy újra találkozhasson régi barátaival. Nagymamája, aki már enyhe memóriaproblémákkal küzd, nemsokára betölti a 81. életévét sokszor, mesél mostanában régi, számára kedves emberekről – ő pedig össze akarja hozni a „nagy találkozást”. A Metropol, az utca hangjaként ezúton segít a keresésben.

Együtt bandáznak a mamával, hogy karban tartsák a memóriáját

Kamarás Lászlóné 1996-ig dolgozott együtt akkori legjobb barátaival az újpesti Bajnok étteremben. Az unoka, Andrea ezen az információmorzsán indult el megkeresni a mama ismerőseit negyed századdal később.

Nagyon jó kapcsolatot ápolok a nagymamámmal. Vele és a 3 hónapos kislányommal együtt járunk babaúszásra„ – mondta el a lapunknak Kertész Andrea. - „Sajnos szellemileg nincs a topon, viszont nagyon aktív. Sokat „bandázunk” együtt, ilyenkor a múltról szoktunk sztorizgatni, hogy karban tartsam az agyát. Mindannyian reménykedünk benne, hogy így lassítani tudjuk a memóriája romlását. Sokszor emlegette mostanában Irént és Pétert. A teljes nevükre nem emlékezett, de arra igen, hogy mennyire szerette őket. Az étteremben úgy működtek, mint egy kis család. Illetve említette még a főnökasszonyukat Marika nénit is.”

Kertész Andrea és Rozália együtt szoktak bandázni /Olvasói fotó

Meglett a két közel barát, de sajnos mégsem

Mivel Facebookon a hajdani barátokat a keresztnevük alapján nem találta meg, Andrea az Újpestiek-csoportban kért segítséget. „Kerestük Irént és Pétert, akik együtt dolgoztak a mamival 1996 előtt, a Bajnok étteremben, a nagymamám volt a szakács, a férfi szintetizátorozott, Irén pedig a pultban dolgozott. Akkor még mindhárman Újpesten laktak” – szólt a felhívás. A bejegyzés és a Metropol első cikke hatására - amellyel mi is beszálltunk a keresésbe - Andrea rövid időn belül talált olyan embereket, akik ismerték a két régi barátot, azonban szomorúan tudta meg tőlük, hogy néhány éve mindketten elhunytak.

Így indult a keresés /Fotó: Facebook

Irénke néni olyan 8 évvel ezelőtt 60 évesen távozott el, Crohn-beteg volt. Felvettük a kapcsolatot a volt férjével, akire még emlékeztem is, mert a 90-es évek elején udvarolt Irénkének. Vele kisgyerekként találkoztam is az étteremben.„

Andreáéknak később Péternek is sikerült a nyomára bukkanniuk. A férfi korábban a postán dolgozott portásként, hétvégente pedig zenélt, azonban időközben ő is elhunyt.

Nehéz szívvel mondtam a maminak, hogy mi történt a barátaival. Szomorú lett, meg is siratta őket, azonban az interneten érkezett sok jókívánság tartotta benne a lelket. Több százan vigasztalták őt” - mondta elérzékenyülve az unoka. - „Mi akkor eltökéltük, hogy nem végződhet így a keresés, és nem adjuk fel! Marika néni, a volt főnökasszonyuk még meglehet!„

Keressük Marika nénit!

A Bajnok étterem a 90-es évek elején nagyon menő volt. Andreának sokat mesélt arról a nagyi, hogy még Schütz Ila is járt oda. A színésznő nagyon szerette a főztjét, mindig onnan hozta a napi menüt.

Budapesten még több 60-80 év közötti ember lehet, akik jártak a Bajnokba, és fiatalon ismerhették a nagymamát. Később, a Bajnok után a Váci úton dolgozott az ampulla gyárban esztergályosként. Kérem, írják meg a Metropolban, hogy ha valaki emlékszik még rá, vagy Marika nénire, az jelentkezzen! Nagyon boldoggá tenné a mamit” – mondta reménykedve Andrea.

Úgyhogy kedves Olvasóink, ha valaki személyesen is ismerte Kamarás Lászlóné Rózsi nénit, leánykori nevén Beszkovszki Rozáliát, az jelezze nekünk, hogy boldoggá tehessük a „mamit”.

„Már bele is kezdtem a kutakodásba, megtaláltam a férjét Zsoltot a közösségi médiában és írtam is neki, de egyelőre nem reagált rá, ő is idősebb ember már„ - árulta el lapunk számára Andrea.





Ezeket olvastad már?
Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás