RETRO RÁDIÓ

Karácsonyék ezrek életét veszélyeztették, de a villamosvezetők szerencsére óvatosak voltak. Kiderült, mi volt az oka a tegnapi közlekedési káosznak Budapesten – Fotók!

Leállt villamosok, elakadt pótlóbuszok, az első esős napon bedőlt Budapest közlekedése, a Karácsony-káosz hatására. Tömegek áztak az utcán, és késtek el a munkából, iskolából. A villamosvezetők józanságán múlt csak, hogy nem történtek balesetek.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.10.07. 05:22
dilettantizmus

„Bőrig áztam, csak a 6. buszra fértem föl” – elég volt egy komolyabb eső, és máris összeomlott az amúgy is dugókkal sújtott Budapest tömegközlekedése is: óriási tömegek áztak az utcán a szakadó esőben, várva a nem érkező villamospótló buszokat.

Nem jártak a Combinók, a 3-as metrópótló buszok álltak a dugóban, és a Nagyvárad tértől a Keleti pályaudvar felé sem közlekedtek a villamosok. Tetézve a káoszt a Margit körúton egy baleset miatt elakadt a felszíni közlekedés, ami miatt a metrókhoz irányították az utasokat. Közben a 4-es metró sem állt meg Újbudán, mozgólépcső-probléma miatt… Itt az eredménye a közlekedést sújtó Karácsony-káosznak!

Hatalmas tömeg a körúton, nem járt a 4–6-os villamos egy nagyobb szakaszon (Fotó: Metropol/MK)

A főpolgármester ismét megmutatta, hogyan lehet egy műszaki fennakadásból fél Budapestet megbénító közlekedési káoszt kreálni. Ráadásul az utasokat csak megkésve, menet közben és kurtán tájékoztatta a BKK. A cég szerint műszaki meghibásodás történt, ami miatt 50 pótlóbuszt állítottak be a Széll Kálmán tér és a Corvin-negyed között. A Metropol a helyszínen megtudta a cég forgalomirányítóitól, hogy ennél azért bonyolultabb volt a helyzet.

Egész nap ez lesz, műszaki hibásak lettek a Combinók. Óránként próbálnak megjavítani kettőt-hármat, amennyit tudnak. Teljes a káosz, de még nagyobb lesz, ha leesik az eső is” – mondta el lapunknak a forgalomirányító a Corvin-negyednél. Nagyjából dél volt, mire már a teljes vonalon tudtak járni a villamosok – de tömegek áztak az utcán, és késtek el a munkából, iskolából.

Karácsonyék rossz homokot vettek a Combinókba?

Kiderült: vizes homok került a Combinókba, ezért állt le délelőtt a 4–6-os villamos. Az Aktuális információja szerint, a főváros rossz homokot vett a villamosok homokszórójába.

A villamos homokszórója a kerekek elé szórja a homokot – akár automatikusan, akár kézi vezérléssel –, így javítva a fékezés hatékonyságát” – írta a híroldal. – „A Siemens reggel jelezte, hogy a rossz homok miatt nem tud garanciát vállalni a szerelvények biztonságos működéséért. Értitek? Karácsony Gergelyék pusztán hozzá-nem-értésből, vagy ki tudja, miért, emberek ezreinek az életét sodorták volna veszélybe, és csak azért nem történt baj, mert a villamosok gyártója közbelépett – Később Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója annyit közölt a Telexszel, hogy a villamosok átvizsgálásakor kiderült: a csúszásgátló homokot a pályára hintő szórófejek eltömődtek, nagy valószínűséggel azért, mert a tartályokba szennyezett, vizes, rossz minőségű homok került.”

Csak azért nem lett nagyobb baj, mert a villamosvezetők sorozatosan jelezték, hogy csúsznak a villamosok az esős időben, ezért egymás után kiálltak a forgalomból.

Hatalmas tömeg várta a pótlóbuszokat, sokáig nem volt tiszta, merről is jönnek (Fotó: Metropol)

Megkérdeztük a 4–6-os villamos vonalán pótlóbusszal utazókat

Irén és Judit: Fél nyolctól utazunk, a gázművekhez mentünk. De kiderült, hogy nem jár a 4-es metró. Akkor meg kellett kerülni „Tolnát-Baranyát”. A Népszínház utcában évente jár a villamos, ezért inkább gyalog mentünk a Blahára, ahonnan pótlóbusszal utaztunk 3 megállót.

Mária: Csak a második buszra tudtam felfurakodni nagy nehezen, már akkor tömeg volt ezen is, amikor érkezett. Az egyik ember az egyik, a másik a másik lábamra lépett, volt aki leugrott végül, mert nem tudta becsukni már az ajtót a sofőr.

Edit: Valaki rúgja már ki a főpolgármestert és az analfabéta bandáját! Hiába érkeznek hármasával a pótlóbuszok, lehetetlenség felférni rájuk. A 3-as metró szintén pótlóbuszos és tömegnyomoros, taxi meg nincs a városban egy hónapja.

Néha úgy kellett megállnia a pótlóbuszoknak, hogy az emberek az úton szálltak le róla (Fotó: Metropol)

Anyáznak a budapestiek

Már kora reggel felrobbantotta a netet a tömeges leállás és akadozás, többen pedig amiatt háborogtak, hogy a BKK nem tájékoztatott időben és alaposan.

 • Melinda: Szerintem inkább maradjatok otthon…! Üdv, egy pótlóbuszos túlélő, aki fel is fért a harmadikra, ami elment a megálló közelében.
 • Róbert: A héten már másodszor??? Elég nevetséges!! Heringjáratok ezek!!Egy megállóban 3-4 ember tud max. felszállni úgy, ha leszállt ugyanennyi!! És ezért még fizetünk is! Katasztrófa!!
 • Giorgia: Leesett az eső és Budapest elesett. Lehet, hogy a főpolginak a várossal kellene foglalkoznia a kampányolás helyett. Az illetékesek fejére koppinthatna…
 • Márton: Ha két óra után a BKK kitesz egy posztot, hogy „Kedves utasaink, sajnos komolyabb, több járművet is érintő a probléma, a megoldásán dolgozunk, satöbbi”, akkor nem lenne 6 órán keresztül kint az, hogy járműhiba, amit mindenki csak körberöhög, lekamuzik…
 • Eliz: A megállókban nincs tájékoztatás, a villamospótló busz pedig olyan helyen áll meg, hogy a villamost váró embereknek esélye sincs elérni. Kellemes így hajnalban.
 • Zoltán: Autóbusszal utazhatnak, amennyiben sikerül felférni rá… Én a hatodik után feladtam.
 • Ágnes: A villamoson nem volt tájékoztatás erről, pótlóbusz sehol, ha jön is egy, annyian szeretnénk felszállni, hogy a Corvin-negyed után senki nem fért fel.…
 • Sándor: Gratulálunk Karácsony!
 • Ferenc: Leesett 2 csepp eső, és beállt az egész város, dugó dugó hátán, pótlók mentek (3-as metró, 4-es 6-os, 14-es villamos), aminél a 3. pótlóbuszra sem lehetett felférni, mert estek ki az emberek a buszból, mint a heringek..!
 • Nikoletta: Konkrétan nulla itt a Nyugati tér környékén a közlekedési lehetőség, a gyalog és rolleres verziót leszámítva.
 • Oszkár: Hát igen, láthatóan Karácsony magára hagyta a várost, mint eddig mindent, amibe belekezdett.
 • Péter: Ja meg a 14-es villamos is elesett, meg a 63-as busz is állt vagy fél órát a dugóban. Szeretlek Budapest!
 • Szilveszter: KariGeri azt mondta, csak akkor lép vissza, ha elüti egy villamos ! Ezért a BKV már a villamosokat sem merte elindítani, nehogy baj legyen!!
 • Karácsony-káosz: minden egyszerre lezárva

  Nyár elején, hosszú halogatás után Karácsony Gergely mindent egyszerre zárt le a fővárosban, és hónapok óta nem enyhül a közlekedési káosz: az autók továbbra is gyakran másfél-két órát vesztegelnek a gigadugókban. Erre jöttek most rá a villamospótló buszok… A belvárosban tavasz óta anyáznak az autósok a biciklisáv miatt, eközben a főpolgármester az amúgy is zajló belvárosi metrófelújítás idején fogott bele a pesti alsó rakpart átépítésébe, majd több mint másfél éves huzavona után alapos késéssel, június közepén elkezdődött a Lánchíd felújítása, júliusban pedig tetézte mindezt a Blaha Lujza tér átépítése, ahol sávlezárásokkal, elterelésekkel és betontömbökkel nehezítik a körúti kerékpársávok miatt amúgy is ellehetetlenedett közlekedést.

  Ezeket olvastad már?
  Jó hírt kaptak az orvosok és a háziorvosi szolgáltatók

  Jó hírt kaptak az orvosok és a háziorvosi szolgáltatók

  Senki sem akar már űrhajós, tűzoltó vagy rendőr lenni, mára az Influenszer vált álomszakmává

  Senki sem akar már űrhajós, tűzoltó vagy rendőr lenni, mára az Influenszer vált álomszakmává

  Vigyázat! Ismét kamuszakemberek próbálnak bejutni budapesti lakásokba

  Vigyázat! Ismét kamuszakemberek próbálnak bejutni budapesti lakásokba

  Könnyek között kísérték utolsó útjára a kárpátaljai katonát: „A fronton a boldogság az, hogy túléltél egy napot”

  Könnyek között kísérték utolsó útjára a kárpátaljai katonát: „A fronton a boldogság az, hogy túléltél egy napot”

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás