Indul az őszi érettségi - összeszedtük a nap fontosabb eseményeit





Indul az érettségi vizsgaidőszak, ma van a Fehér bot napja és emelkedik az üzemanyagár, de jön az Élelmezés napja és biciklizhetünk Alpár Ignác nyomában a hétvégén.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.15.
ez lesz ma

Megkezdődtek az őszi érettségi vizsgák

A nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődött meg a 2021/2022-es tanév őszi, október 28-ig tartó vizsgaidőszaka.

Több mint 17 ezren tesznek idén ősszel 193 intézményben rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint előrehozott vizsgát. Azok számára, akik tavasszal a koronavírus-járvány miatt nem tudtak levizsgázni, az érettségi pótlása ingyenes - tájékoztatott az Oktatási Hivatal. Közölték azt is, hogy az érettségizők várhatóan több mint 19 300 vizsgát tesznek: mintegy 8700-at emelt, 10 600-at pedig középszinten.

Ma van a Fehér bot napja

A nemzetközi nap célja felhívni a közvélemény figyelmét a vakok és a gyengénlátók sajátos helyzetére, valamint keresni a minél hatékonyabb megoldást gondjaikra, beilleszkedésükre. A vakok egyik legismertebb és elengedhetetlen közlekedési eszközének, a fehér botnak az ötlete a francia Guilly d’ Herbemont grófnőtől származik. Olyan könnyen felismerhető, kézben hordható eszközt keresett, amit gyalogos és járművezető egyaránt felismer már távolról is, és ami jelzi, hogy ott vak ember közlekedik. Ez lett a fehér bot, ami fokozatosan terjedt el csaknem az egész világon.

Az Élelmezés világnapja lesz szombaton

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 1979-ben, magyar javaslatra nyilvánította október 16-át az Élelmezés világnapjává. A nap célja ösztönözni a kormányokat és a közvéleményt a világ élelmezési gondjainak orvoslására. Az éhezés elleni küzdelemben a FAO idén a látvány erejével igyekszik a nagyközönségnek bemutatni az étel útját amellett, hogy a jövőbe mutató ötleteket és kezdeményezéseket is népszerűsíti. Mától az élelmezési világnap látványos elemeként egy héten át kék ENSZ-zászlók díszítik majd az Erzsébet hidat és célba ér a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel közös adománykonvoj.

Újabb történelmi csúcson az üzemanyagár

Újabb 3 forinttal nőtt mától a benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti ára. Így a benzin átlagára 491 forintra, a gázolajé 505 forintra emelkedett. Az emelkedés üteme némileg csökkent a korábbiakhoz képest.

Múlt és jövő a jelenben – Biciklivel Alpár Ignác nyomában

Korának egyik legelismertebb, legfoglalkoztatottabb építésze, Alpár Ignác előtt tiszteleg a a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szervezett biciklitúra Budapesten. A szombaton 11-kor és 14:30-kor a Vértanúk teréről induló 90-120 perces túra során középiskolások személyes történetein keresztül ismerkedhetnek meg a vállalkozó kedvű látogatók a 125 éves városligeti történelmi épületegyüttes tervezőjének további remekműveivel.

 

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás