Gondoltad volna? Ennyi lehet a dinnye ára a főszezonban!





Jó főszezont jósol a hazai görögdinnyéknek Pap Róbert termelő, aki szerint jóval olcsóbban is vásárolhatunk dinnyét a mostani árakhoz képest.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.11.
gyümölcs

Ki ne imádná a nyári hónapokban a felfrissülést hozó finomságot, a görögdinnyét. Azonban nagyon nem mindegy, hogy mennyiért és milyen minőségi árut vásárolunk. „A hazai kollégák 80 százaléka tökalanyra oltott egyedeket termeszt, így 2-3 évente újra vethetnek az adott területen” – magyarázta Pap Róbert termelő a Borsnak, hozzátéve, hogy a korlátozott földmennyiség nyomán nyugatról beszivárgó módszerrel ellentétben ő mindössze 5-7 évente teheti meg ezt. Az általános piaci árazásnak megfelelően ő is 300 forint környékén, egész pontosan 290-ért árulja a gyümölcs kilóját.

Valamit valamiért

Persze ő nem véletlenül választotta ezt az utat: mint mondja, a vetésforgó miatt elterjedt fenti metódus ugyan jelentősebb hozamot eredményez, ám az ő dinnyéjének egyszerűen jobb az íze. „Aki kamionra árul, annak az a fontos, hogy minél többtől szabadulhasson meg, én viszont közvetlenül értékesítem a portékámat, vagyis a mennyiség helyett a minőséget tartom szem előtt” – emelte ki Pap, érzékeltetve a multiknak, illetve a civileknek történő árusítás közti alapvető különbséget.

Róberttől immáron egy hete vásárolható friss magyar dinnye, bár a hideg tavasz miatt így is csúszásban vannak. „A hőség szerencsére felgyorsította a folyamatot, de azért a kiadós esők hiányoznak” – jegyezte meg a termelő, aki társaival egyetemben szintén csepegtetős öntözéssel tartja életben a termést, ugyanakkor a komolyabb hozam reményében ugyancsak áhítja az égi áldást.

Jó szezonja lehet a magyar dinnyének Fotó: Bors

Lesz ez még olcsóbb is, sőt...

A 290 forintos összeg egyelőre emelkedést jelent a tavalyi árhoz képest, ennek azonban megvannak az okai” – hangsúlyozta Róbert. Az utóbbi időben igencsak megugrott a termelési mechanizmust illető bekerülési költség, vagyis jelentősen drágult a gyümölcs előállításához szükséges infrastruktúra, elég csak például az öntözés megoldásához elengedhetetlen kellékekre gondolnunk.

„A főszezon termése dönti majd el, meddig fognak zuhanni az árak” – mondta el Pap, aki szerint a piac dinnyével történő elárasztása a kereskedői versenyhelyzet kirobbanása okán akár a felére is csökkenheti a gyümölcsért kért összeget.

Jót tett a meleg az idei dinnyéknek Kép:MTI/Vajda János

Összefogásra lenne szükség

Mármint ami a hazai dinnyetermesztők kollektíváját illeti – már ha létezne ilyesmi egyáltalán. A termelő információi szerint Spanyolországban például valódi érdekvédő szervezet nyomán működnek együtt az érintett gazdák.

„Ők miért képesek megegyezni abban, hogy egy bizonyos határon túl már nem mennek egymás árai alá? És ami ennél is fontosabb: mi miért nem?” – tette fel az elgondolkodtató kérdést a telefon másik végén búcsúzó Róbert.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás