Sokat tanulhatna Karácsony Gergely az erdélyiektől

A kolozsvári bicikliutakról példát vehetne Budapest vezetése. Az erdélyi városban ésszerűen alakították ki a biciklisávokat.

Megosztás
Szerző: Metropol
2021.06.29. 05:40
biztonságos közlekedés

A képeken is látszik, hogy előre megterveztek mindent, nem vaktában improvizáltak. A központban az utcákkal és a járdákkal párhuzamosan fut a felfestett biciklisáv, sehol sincs nyomvonal. Az autósoktól nem vettek el a sávokat, ők is zavartalanul haladhatnak.

Ahol nem volt elegendő hely, ott a járdából kerítettek el egy szakaszt a kerékpárosoknak, de különválasztották, és nem a járdán fut, mint Budapesten. A gyalogosok is biztonságosan közlekedhetnek, és a bicikliseknek sem kell kerülgetni a őket.

Itt lenne a követendő példa Fotó: Metropol

Az átjárókat is átgondoltan alakították ki, nem együtt van a gyalogos és a kerékpáros zebra. A felfestés erős színe pedig segíti az eligazodást. A biciklisávokat zöld színűre festették, a buszsáv és az átjárók piros színt kaptak (így piros-fehér-zöld színekben pompázik a kincses város).

Sokkal praktikusabb megoldást találtak ki Erdélyben Fotó: Metropol

A biciklisáv Kolozsváron egyértelműen el van különítve az autóúttól és a buszsávtól, így nem kell azon agyalnia a biciklisnek, hogy éppen hol menjen. Budapesten sok esetben fejtörést okoz a bicikliseknek, hogy hol lehet közlekedni, főleg, ahol még a buszsáv bezavar. A bringás sokszor inkább felhajt a járdára, mert csak ott érzi magát biztonságban.

Budapesten miért nem lehet így? Fotó: Metropol

Péntekenként senkinek nem kell jegyet venni

Kolozsváron a külső kerületekbe és a környező településekre is könnyen el lehet jutni kerékpárral. Ráadásul 50 önkiszolgáló biciklikölcsönző állomás segíti a bringával nem rendelkezőket. A forgalomcsillapítást is másként oldják meg. Környezetvédelmi okokból péntekenként a tömegközlekedés ingyenes, ezzel motiválják az embereket, hogy otthon hagyják az autóikat. A forgalom mellett zaj- és a légszennyezés is csökkent a program hatására. A helyi tömegközlekedési vállalat azt reméli, hogy akik kipróbálják a buszozást péntekenként, rájönnek, hogy így is könnyen el lehet jutni a legtöbb helyre, ezért aztán máskor is ezt a módot választják. Karácsony Gergely megválasztása előtt azt ígérte, hogy a

diákoknak és az álláskeresőknek ingyenessé teszi a tömegközlekedést. A diákok ingyen utazásáról azóta is mély csend van.

 

Ezeket olvastad már?
Sokkoló, ami történt a zuglói játszótéren, 10 éves kisfiút fojtogattak

Sokkoló, ami történt a zuglói játszótéren, 10 éves kisfiút fojtogattak

A férfi meggyőzően állítja: 60-szor rabolták el az űrlények

A férfi meggyőzően állítja: 60-szor rabolták el az űrlények

Csak úgy sztrájkolhatnak a pedagógusok, ha "elégséges szolgáltatást" nyújtanak

Csak úgy sztrájkolhatnak a pedagógusok, ha "elégséges szolgáltatást" nyújtanak

Durva döntés született, betiltják a házasságon kívüli szexet

Durva döntés született, betiltják a házasságon kívüli szexet

Hírlevél feliratkozás

Top hírek

Ezek is érdekelhetik