RETRO RÁDIÓ

Ellőtték a rajtot, ez történt a Balaton körül





Minősítették a kikötőket, és 5 centiméterrel lejjebb engedték a Balaton vízszintjét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.05.
vízszint

Elsősorban a csapadékos és hűvös tavasz, valamint a kevés párolgás miatt emelkedett meg jelentősen a Balaton vízszintje. A szakemberek centiméterben határozták meg a tó maximális vízszintjét, a június elején mért adatok szerint ezt most 5 centivel haladja meg a Balaton.

Vízállásunk 125 centiméter volt, és ezért született a döntés, hogy egy nagyon lassú és nagyon rövid eresztéssel két-három centimétert csökkentünk a Balaton vízszintjén. Ez gyakorlatilag szinte észre sem vehető

- magyarázta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A szárazságtól sem tartanak a szakemberek
MTI Fotó: Nagy Lajos.

Idén 33 Balaton körüli vitorláskikötő felmérését végezte el a Magyar Vitorlás Akadémia Nkft. közösen a Magyar Vitorlás Szövetséggel. A vizsgált marinák közül nyolcan érték el a legmagasabb, négycsillagos szintet.

Kiemelkedik a sorból a balatonfenyvesi Fenyves Yacht Club és az alsóörsi Alsóörs Marina, illetve a balatonlellei BL Yachtclub kikötője végzett.
MTI/Bodnár Boglárka

Holczhauser András, az MVSZ főtitkára kiemelte: a sportszakmai szervezet kiemelten fontosnak tartja a minőségi kikötési lehetőségek meglétét a legnagyobb hazai vitorlázható tó körül.

Nagy örömmel látjuk, hogy az elmúlt években folyamatos fejlesztik mind technikailag, mind pedig a szolgáltatások színvonalát tekintve a balatoni kikötőket. A Magyar Vitorlás Szövetség számára kiemelten fontos, hogy a hazai vitorlázó közösség magas minőségű marinákban leljen otthonra. Ugyanakkor a külföldi példákkal összehasonlítva az eredményeket, szembetűnő a vitorlástúrázást segítő vendéghelyek, vagy túrahelyek alacsony száma. E téren mindenképpen fejlesztésre van szükség a jövőben. Emellett szintúgy a nemzetközi példákat látva van tér a Balaton esetében – méretét tekintve – további kikötőhelyek fejlesztésére, ami a turisztikai vonzerő növelése mellett a helyi gazdaságélénkítést is segíti” – mondta.

A felmérésben érintett és alacsonyabb szintet elért kikötőknél egy éven belül komoly felújítási munkálatokat terveznek, így várhatóan tovább emelkedik a színvonal.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás