Egy percre leáll Nagy-Britannia: most temetik Fülöp herceget – élő Videó

Nézd velünk a herceg temetését, amelynek kezdetén egész Nagy-Britanniában egy perc néma csenddel emlékeznek rá, még a Heathrow-ról sem száll fel repülő ebben az időpontban.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.04.17. 15:40
Fülöp herceg

Ma délután helyezik örök nyugalomra II. Erzsébet királynő férjét, a 99 éves korában elhunyt Fülöp herceget. A szomorú eseményt élőben közvetítik interneten és a televízióban, mivel a koronavírus következtében bevezetett korlátozások miatt csak harmincan vehetnek részt a temetésen.

 

 

 

Fülöp még életében meghagyta, hogy egyszerű, szentbeszéd nélküli temetést kíván, de mostanra azért kiszivárgott, miről fog megemlékezni búcsúbeszédében a windsori esperes – írja a BBC.

Mindannyiunkat inspirált a királynő iránti rendületlen hűsége, a nemzet és a Nemzetközösség érdekében tett szolgálata, a bátorsága, lelkiereje és a hite” – derült ki az esperes beszédének vezérfonala, aki ezek mellett többször is ki fog térni Fülöp herceg közvetlen személyiségére, humorára és több évtizeden át tartó, példaértékű szerelmére.

 

(Fotó: AFP)

A herceg másik nagy szerelme a tenger volt, ezért a búcsúztatásában kiemelt szerepet kap a Királyi Haditengerészet is, akik a királyi tengerészgyalogosokkal, skót highlanderekkel, a Skót Királyi Ezred 4. zászlóaljának és a Királyi Légierő tagjaival együtt fogják adni Fülöp utolsó, 730 fős díszsorfalát.

Fülöp herceg testét halála után egy magánkápolnába szállítják, majd onnan viszik át a Windsor-palotába. Innen egy átalakított Landrover szállítja a Szent György-kápolnába – az autó tervezésében a herceg is részt vett. A koporsót Fülöp zászlaja fogja beborítani, érdemrendjeit az oltárra helyezik. A koporsó mögötti első sorban Károly herceg és Anna hercegnő, majd András és Eduárd herceg vonulnak a kápolnába, őket követi a harmadik sorban Vilmos és Harry. A királynő külön útvonalon érkezik egy Bentley-vel.

A szertartás egy perces néma csenddel kezdődik a tiszteletadás jeléül, majd a windsori esperes búcsúbeszédét követően a canterburyi érsek mondja el a végső áldást.

A gyászoló résztvevők számára kötelezővé tették a maszkviselést és a távolságtartást – a királynő biztonsága érdekében kénytelen lesz egyedül, szeretteitől távol ülni az első sorban, miközben élete egyetlen szerelmét eltemetik. Fülöp rendelkezésének megfelelően egy 1860-as, a haditengerészek életében is fontos himnusz fog felcsendülni a négytagú kórus előadásában az áldást követően, és szintén a herceg kérésének megfelelően a temetésen részt vevők nem katonai egyenruhát, hanem hétköznapi ünnepi ruhát fognak viselni.

A herceg négy gyermeke és nyolc unokája leróhatja végső tiszteletét a sírnál, azonban a fiatalabb dédunokák nem vehetnek részt a temetésen – így többek között György herceg, Vilmos és Katalin idősebb fia sem kísérheti el utolsó útjára dédapját. A meghívottak listájára felkerült a családba nemrég bekerülő két új tag, Eugénia és Beatrix hercegnők férjei, azonban Harry herceg felesége, Meghan a terhessége miatt nem tudott átutazni az Egyesült Királyságba.

A szertartás kezdetén és végén az Egyesült Királyság kilenc pontján, valamint Gibraltáron díszsortűz fog eldördülni. Ebben az időszakban a Heathrow Repülőtér a tiszteletadás jeléül percekig nem engedi fel- és leszállni a gépeket, a sporteseményeket pedig úgy szervezték át, hogy egy se legyen a temetés idejében.

A temetést követően hivatalosan véget ér a nemzeti gyász az Egyesült Királyságban, de a királyi család tagjai még egy hétig folytatják a gyászt. Ez idő alatt újra felveszik feladataikat, de csak fekete ruhákat viselve jelennek meg.

Ezeket olvastad már?
Megörvendeztet minket az időjárás pünkösdhétfőn

Megörvendeztet minket az időjárás pünkösdhétfőn

Éjszaka tűnt el Halmágyi Mária a XIX. kerületből

Éjszaka tűnt el Halmágyi Mária a XIX. kerületből

Így emlékeztek meg Suhajda Szilárdról egykori iskolájában

Így emlékeztek meg Suhajda Szilárdról egykori iskolájában

Ebbe halt bele a Deák téri gyilkosság áldozata – megszólalt az édesanyja

Ebbe halt bele a Deák téri gyilkosság áldozata – megszólalt az édesanyja

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás