Zacher Gábor: Egyre komolyabb logisztikát igényel, hogy kit hova vigyünk

Egyre nagyobb teher van az egészségügyön, vannak olyan kórházak, ahol már az utolsó ágyakat sikerült elcsípnünk – tudta meg a Metropol a mentősként is dolgozó Zacher Gábortól. A szakember szerint a harmadik hullám pont a névnapján, március 24-én tetőzhet, addig is fokozott óvatosságra int mindannyiunkat.Megosztás
Szerző: Holló Bettina
Létrehozva: 2021.03.16.
járvány

Az elmúlt egy évben a koronavírus teljesen új kihívás elé állította az egészségügyet. Amikor pedig már azt hittük, hogy végre fellélegezhetünk, beköszöntött a harmadik hullám, ami minden eddiginél intenzívebb. A toxikológus, sürgősségi szakorvos szerint az orvosok és az ápolók mindent megtesznek, de a korlátozások feloldásához a fegyelmezett magatartás is elengedhetetlen.

„Egyre komolyabb logisztikát igényel, hogy kit hova vigyünk”

– Nem arról van szó, hogy korábban ne találkoztunk volna légzési elégtelennel vagy súlyos sérülttel, de most olyan sok a beteg, mintha minden nap egy tömegbaleset történne. Máskor csak ritkán történik olyan eset, amelyben egyszerre száz ember sérül meg. Most viszont napról napra jelenik meg annyi páciens, amely baromira megterheli az egészségügyi ellátórendszert. Ezt a saját szememmel is láttam mentőzés közben, bizony voltak olyan kórházak, ahol már az utolsó ágyakat csíptük el az általunk szállított betegeknek. Félreértés ne essék, vannak még szabad ágyak Magyarországon, de egyre komolyabb logisztikát igényel, hogy kit hova vigyünk – árulta el dr. Zacher.

Zacher Gábor (Fotó: YouTube)

„Most össze kell szorítani a fogunkat”

Míg az első és a második hullám idején főként az idősek betegedtek meg, most javarészt a fiatalok vannak nagy veszélyben. Közülük is többen kerülnek lélegeztetőgépre, ami ha így folytatódik, még komoly gondokhoz vezethet.

– Több mint 1000 lélegeztetett beteg van ma Magyarországon, és a rendszer 1000 környékéig tud jól teljesíteni. Sajnos van rá esély, hogy elérjük a maximális kihasználtságot, persze ez attól is függ, hogy milyen arányban tudjuk a betegeket a gépekről levenni. Bízunk benne, hogy a fiatalokat nagyobb számban, de a 60 év feletti elhízott, krónikus betegeknél például 80 százalékos az elhalálozás. Most össze kell szorítanunk a fogunkat, és túlórázni bármennyit a fertőzöttek érdekében. Nem hagyhatjuk, hogy a vírus legyűrjön bennünket – mondta a szakember.

(Fotó: Sáfár Tibor)

Március végén tetőzhet a harmadik hullám

Zacher szerint, hogy meddig tarthat ez az őrült hajsza, az nagyban függ a korlátozó intézkedések betartásától és a beadott oltások számától.

– Az előzetes számítások szerint március 24-én, épp a névnapomon tetőzhet a harmadik hullám, és csak reménykedni tudunk, hogy nem lesz egy újabb mutáció, ami a negyedik hullám bekövetkezéséhez vezethet. Ezért is csodálkozom azon, amikor maszk nélkül sétálgató embereket látok, nem beszélve a szülinapi bulikról, amelyek bizonyára halaszthatatlanok. A legfelháborítóbb talán mégis az, amit a vírusellenesek csinálnak. „Le a maszkot, kérjük vissza a régi életünket” – ezek a szlogenek sajnos mind butaságok, amelyek beláthatatlan károkhoz vezetnek – jelentette ki a toxikológus.

„A betegségnél minden jobb”

Zacher Gábor kezdetben fenntartásokkal kezelte a kínai vakcinát, ám idővel megváltoztatta a véleményét, de nem azért, amiért sokan gondolják.

„Senki nem fizetett le, nem tértem meg, ahogyan ezt egyes médiumok állítják. A szakmai véleményem a szakmai tapasztalatok fényében változott meg. Az egyik serpenyőben ott van a rengeteg beteg, a másikban pedig az oltás, ami életeket ment. Nap mint nap halljuk, hogy hányan haltak bele a koronavírusba, míg az oltásokkal kapcsolatban sehol sem vezetnek ilyen statisztikát. Egy biztos, a betegségnél minden jobb” – tette hozzá Zacher.

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás