RETRO RÁDIÓ

Sokkoló felfedezés, lehet, hogy már mind átestünk a koronavíruson?

Friss kutatások szerint sokkal többen lehettünk fertőzöttek, mint hittük – de ennek előnye is van.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.02.09. 07:00
tünetek

Meglepő eredményeket közölt egy brit, egészségügyi témákkal foglalkozó hetilap: minden ötödik koronavírussal fertőzött ember úgy vészelte át a fertőzést, hogy nem is tudott arról, hogy beteg volt. A tünetek ugyanis mindenkinél máshogy jelentkeznek, sőt, számos esetben a fertőzött teljesen tünetmentes - írja a Mirror.

A felmérés elvégzése idejében az Egyesült Királyságban 3,2 millió volt a pozitív teszttel rendelkező koronavírusos betegek száma, de a szakértők szerint több százezer olyan fertőzött is lehetett ez idő tájt a szigetországban, akik nem is tudtak arról, hogy ők is betegek. Sőt, a tudósok azt sem tartják kizártnak, hogy már akkor is nagy csoportnyi fertőzött tartózkodott a brit városokban, mikor a koronavírus-hírek még csak Kínával foglalkoztak, a két ország közötti akkori élénk idegenforgalom miatt.

MTI/Rosta Tibor

Az orvosi cikk tíz olyan tünetet sorol fel, amelyet azok a covidosok is tapasztalhattak magukon, akik nem sejtették, hogy valójában fertőzöttek.

1) Memóriazavar és gyenge koncentrálóképesség

A fertőzés egyik kellemetlen és sajnos hosszabb távú eredménye az emlékezőképességünk romlása. Azoknál a betegeknél, akik hosszabb ideig küzdöttek a betegséggel, még hónapokkal a felépülés után is gyakori jelenség volt, hogy alig emlékeztek arra, mi történt velük a közelmúltban. A friss eredmények szerint ez nemcsak azoknál a betegeknél jellemző tünet, akiknél élénken jelentkezett a covid, hanem a tünetmenteseknél is könnyen előfordul.

2) Koronavírusos nyelv

A háziorvosok beszámolói szerint a vírusidőszakban egyre több páciensük fordul hozzájuk a nyelvük miatt: fáj, elszíneződik, megduzzad, vagy éppen megváltozik a felülete. A vizsgálatok bebizonyították, hogy ez a furcsa tünet is a koronavírus egyik következménye, így ez a jel is a betegségről árulkodhat az amúgy egészségesnek tűnő emberek esetében.

 

Fotó: Pixabay

3) Gyomorfájás

A rakoncátlankodó emésztés mögött ezernyi ok állhat, de most kiderült, hogy ezek egyike akár a koronavírus is lehet. Az orvosok szerint számos olyan páciensük volt, akinek már hetek óta fájt a hasa, mire a vizsgálatokból kiderült, hogy az illető covidos volt. Egy kínai kutatás is ezt erősíti meg: 204 koronavírusos beteg esetében 48,5 százalékuk küzdött hányingerrel, hasfájással vagy gyomorrontással, mikor a fertőzés miatt kórházba kerültek.

4) Égő szemek

Ugyan azt a kutatók is elismerik, hogy elég ritka covid-tünetről van szó (a betegek 3 százalékánál kimutatható), de a vörös, viszkető szem is a vírus egyik velejárója lehet. Az orvosok leginkább az allergiához hasonlítják a kellemetlen érzést, és elsősorban a szemkörnyéki bőr vörösödik be.

 

Illusztráció (Pixabay)

5) Fáradtság

Még itt sincs a tavasz, de már ránk tört a tavaszi fáradtság? Nos, ez akár a vírus miatt is lehet! A fizikai fáradtság helyett inkább lehangoltság, kiégés és általános fáradékonyság az, ami a betegség meglétéről árulkodhat – a WHO adatai szerint az állandó fáradtsággal küzdők 38 százaléka koronavírusban vagy ahhoz kötődő betegségekben szenvedhet.

6) Nehéz légzés

A súlyos covidos betegek többsége lélegeztető gépre kényszerül, de a friss eredmények szerint már a kevésbé akut, enyhe, de akár hónapokon át húzódó légzési probléma mögött is a vírus állhat. Az orvosok ezért mindenkit arra figyelmeztetnek, hogyha úgy érezzük, nehezebben veszünk levegőt, vagy a hozzánk közelállók körében tapasztalunk hasonlót, mindenképpen forduljunk szakemberhez!

 

Fotó: Pixabay

7) Hajhullás

Nem az első jel, ami alapján arra gyanakodnánk, hogy fertőzöttek vagyunk, de igen – a hajhullás akár egy pozitív covid-teszttel is felérhet. Az orvosok elmondása szerint a fokozott hajhullást elsősorban azoknál a betegeknél tapasztalták, akik a vírus miatt hosszú ideig lázzal küzdöttek. Ráadásul ez egy hosszabb ideig fennmaradó tünet, a felépülés után hónapokkal is nagy csomókban maradhatnak az elvékonyodott hajszálak a fésű fogai között.

8) Szorongás és alvási rendellenesség

Szintén egy nehezen beazonosítható árulkodó jel: a szorongás, a depresszió és az alvászavar is a koronavírus hírnöke lehet. Egy amerikai felmérés szerint, amelyet 62 ezer koronavírusos beteg bevonásával végeztek, három hónappal a felépülés után minden ötödik egykori beteg még mindig küzdött ezekkel a tünetekkel – míg a covidon nem átesettek esetében ez az arány csak egy a tízhez.

 

Képünk illusztráció (Pixabay)

9) Halláskárosodás és fülzúgás

Még egy novemberi tanulmány adott hírt arról, hogy a covidból felépülő betegek körében sokaknál hónapokkal később is jelentkezett a halláskiesés, míg mások rendszeres fülzúgásra és -csengésre panaszkodtak. A mostani eredmények még elkeserítőbbek: a betegek 40 százalékának hallására negatív hatással van a vírus.

10) Szédülés

Újabb olyan tünet, amely még hónapokkal később is megkeseríti a betegségéről nem is tudó, felépült covidosok életét: a szédülés bármikor rájuk törhet, súlyosabb esetben pánikroham jellegű tünetek produkálásával.

A friss tanulmány szerint tehát ha ezeket a jeleket vagy tünetegyütteseket tapasztaljuk mostanság magunkon, akkor van arra esély, hogy nemrég átestünk a fertőzésen. De a tudósoknak van jó hírük is: a kutatásaik szerint a tünetmentes betegek 83 százalékánál olyan antitestek képződtek a szervezetükben a fertőzés során, amelyek akár öt hónapon keresztül ellenállóvá teszik őket a vírus újabb hullámával szemben. Azon betegek esetében pedig, akiknél a fertőzöttség komolyabb tünetekkel – láz, légzési nehézség – jelentkezett, ez a védettségi arány 90 százalékig nő.

Ezeket olvastad már?
Pornót posztolt exéről bosszúból egy nő

Pornót posztolt exéről bosszúból egy nő

Sokkoló felismerés, férfi nemi szervet talált egy benzinkutas

Sokkoló felismerés, férfi nemi szervet talált egy benzinkutas

Több millió forint értékű szexjátékszert loptak el

Több millió forint értékű szexjátékszert loptak el

Újabb kínai léggömböt észleltek, ezúttal Latin-Amerika felett

Újabb kínai léggömböt észleltek, ezúttal Latin-Amerika felett

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás