Utánajártunk: minden korosztály a fokozatos lazítást pártolja





Napokon belül kezdődik az újraindításról szóló konzultáció - jelentette be Dömötör Csaba a kormány Facebook-oldalán. Az államtitkár ismertette a kérdések témakörét. A Metropol megkérdezte a budapestieket, és gyakorlatilag mindenki a fokozatos nyitás mellett érvelt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.18.
fokozatos enyhítés

Ezek a kérdések témakörei:

- Az egyik fő kérdés az, hogy a korlátozó intézkedéseket fokozatosan, vagy a járvány végén egyszerre szüntessék-e meg. - A védettséget igazoló igazolvány ügye: használói kapjanak-e felmentést az egyes korlátozó intézkedések alól? - Az este 8 óra utáni kijárási tilalomról is kikérik az emberek véleményét. - A vendéglátó egységek bizonyos szabályok betartása mellett kinyissanak-e? - Egyetértenek-e azzal, hogy a járvány végéig csak azok a külföldiek léphessenek Magyarországra, akiket beoltottak már vagy védettségi igazolvánnyal rendelkeznek?

A Metropol megkérdezte a budapestieket, és gyakorlatilag mindenki a fokozatos nyitás mellett érvelt.

- Riedl László: Kitöltöm az ívet, mert én a kijárási korlátozást feloldanám. Szerintem a bezárt vendéglátó és szórakozóhelyek miatt, amúgy sem tartózkodnának ebben az idősávban az utcákon emberek. Így viszont azok elől is elveszik ezt a lehetőséget, akik esetleg csak a barátnőjüknél tartózkodnának estig - mondta el lapunknak.

- Kullai Márk: Örülök, hogy a kormány kíváncsi a véleményemre. Szerintem a fokozatos nyitást kell választania az országnak, ahogyan azt tavaly tavasszal is tettük. Elsősorban a jó idő beköszöntével a vendéglátóhelyek teraszait kell megnyitni, majd fokozatosan minden mást. Így elkerülhető, hogy a vírus ismét nagy erőre kapjon és újra korlátozni kelljen - fejtette ki véleményét.

- Bessenyei Józsefné: Én a részleges nyitásnak örülnék. Ijesztőek az új számok. Biztonságosabb lenne megszűrni a külföldről érkező állampolgárokat, lényeg az óvatosság. Az oltási igazolás jó lehet ehhez, miután sokan külföldön ragadtak de meglátogatnák itthon családjukat - összegezte mondanivalóját lapunknak.

- Dulai András: Véleményem szerint, ne kapjanak könnyítést a szabályok alól, akik be vannak oltva. Ők attól még hordozók lehetnek és ahogyan ismerem az emberek többségét, a másikra nem figyelnek, csak magukra. Ráadásul nehéz lenne kiszűrni a járókelők közül, hogy ki az aki mondjuk jogosan hagyja figyelmen kívül az intézkedéseket és ki az aki nem - tájékoztatott minket.

- Somogyi Bence: A fokozott óvatosság elve alapján lenne érdemes kinyitni. Gondolnunk kell vendéglátós honfitársainkra ugyanis a megélhetés számukra jelenleg nem egyszerű. Illetve mindenki másnak is szüksége lenne már lazításra, a felgyülemlett feszültség levezetésére. Természetesen mindezt az óvintézkedések betartásával, például az asztalok közötti 3 méter távolsággal - fejtette ki véleményét.

Kullai Márk, Somogyi Bence, Riedl László, Bessenyei Józsefné, Dulai András

Fontos, hogy minél többen kitöltsék a konzultációt

- Ha egyetértési pontontok jönnek létre, akkor az erősítheti a járvány elleni összefogást - mondta Dömötör Csaba videójában. A legfőbb kérdés, hogy a korlátozó intézkedéseket fokozatosan, lépésről lépésre vagy a járvány végén, egy

lépésben kell feloldani. Egy másik kiemelt téma a védettségi igazolványok ügye: a kártyával rendelkezők kapjanak-e felmentést egyes korlátozó intézkedések alól.

A kijárási tilalomról is lesz szó

Egy kérdés mindenképpen érinti majd az este 8 utáni kijárási tilalmat is – mondta az államtitkár. Több kérdés is vonatkozik majd az éttermek a szállodák és a sportlétesítmények újranyitására. Természetesen ez erősen függ a járványügyi helyzettől, de egyáltalán nem mindegy, hogy mennyien támogatják az újranyitást bizonyos biztonsági szabályok betartása mellett.

Müller Cecília: csak fokozatosan lehet lazítani

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: sok nagyvárosban és Budapest melletti településeken is nőtt a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga. Ez emelkedést vetít előre a következő 10 napra, 2 hétre. Ezért csak óvatosan, fokozatosan lehet majd megkezdeni a korlátozások enyhítését, aminek most még nincs itt az ideje – hangsúlyozta. A vakcinában van a reménységünk: a védett személyek száma adhat arra lehetőséget, hogy a járványból kivezető úton elinduljunk.

Egy 6 éves gyerek is elkapta a brit mutációt

Már 193 főnél mutatták ki a brit vírusvariánst itthon. Az átlagéletkor 51 év, a legfiatalabb 6 éves, és 94 éves a legidősebb. Csak 8 főt tudtak járványügyi szempontból azonosítani, akik külföldön jártak. A brazíliai és a dél-afrikai vírustörzseket nem azonosították eddig. Ez azért is fontos, mert Müller Cecília szerint az eddigi oltások hatékonyak a brit mutáció ellen, míg csökkent mértékű a hatékonyságuk a brazil vagy a dél-afrikai mutánssal szemben.

Hamis konzultációs oldal tűnt fel az interneten

Hamis nemzeti konzultációt készített valaki, és villámgyorsan terjedt az interneten. Az azóta elérhetetlenné tett adathalász oldalt sietve megosztotta a vírustagadó doktor Gödény is, aki február 28-ra szólítja akcióra a híveit. A valótlan konzultáción a maszkviselés és az oltás ellen uszítanak. Az igazi konzultáció a vakcinainfo.gov.hu oldalon indul majd el, minden más hasonló kísérlet megtévesztés és hamisítvány!





Ezeket olvastad már?
"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás