Mutánsvírus Magyarországon! Ennyien kapták el eddig a mutációt





Emelkedés látható a szennyvízmintákból, így az enyhítésnek még nincs itt az ideje. Ezidáig csak a brit mutánsvírust azonosították hazánkban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.17.
védekezés

1548 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 391 170 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 94 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 931 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 299 989 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 250 fő. 4014 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 321-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 348 927 fő kapott oltást, közülük 134 824 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával).

Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is. Kedden megérkezett az első szállítmány a kínai Sinopharm-vakcinából is, így már összesen öt vakcina áll rendelkezésre Magyarországon – olvasható a koronavirus.gov.hu. oldalon.

Nem zárattak be vendéglátóhelyet

Kiss Róbert alezredes közölte, hogy az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 142 esetben intézkedtek a rendőrök. Vendéglátóhely ideiglenes bezárására nem volt szükség. A kijárási tilalom kapcsán az elmúlt 24 órában 325-ször intézkedtek a rendőrök.

Még nincs itt az ideje az enyhítésnek

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy fokozatosan lehet majd csak megkezdeni az enyhítéseket, ha az a járványügyi adatok javulásában már látszik. Jelenleg ennek még nincs itt az ideje.

A vakcinában van a reményünk

Egyre több ember kerül, beoltásra. Amely elengedhetetlenen a járvány legyőzésében. Ami az országba érkezik vakcina azt eloltjuk mondta a szakember. Fontos, hogy fenntartsuk a járványügyi éberséget – hívta fel a figyelmet a szakember.

Növekedés látható a szennyvízmintákban

A vakcinák beérkezése szabja meg a határt, hogy hány embert tudunk megvédeni – mondta a tisztifőorvos. Kiemelte: a 6. héten tovább folytatódott a szennyvízmintákban a növekedés. Sajnos nőtt a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja, ami arra ad következtetés, hogy nőhet a fertőzöttek száma.

193 főnél mutatták ki a brit mutánsvírust

A tisztifőorvos elmondta, hogy nagyfokú óvatosságra intenek minket a vírusmutánsok. A koronavírus természetétől fogva mutációra hajlamos. Számos országban így hazánkban is megjelent a brit mutánsvírus. 193 főnél mutatták ki az angol vírusvariánst – tette hozzá. Gyorsabban terjed, mint az ismertet koronavírus. Átveszi a hagyományos formának a helyét, de ez más mutációra hajlamos vírustörzsnél is így van. A többi mutánsvírust még nem azonosítottuk Magyarországon – adott tájékoztatást a szakember.

Hatékonyak a vakcinák a brit mutánsvírussal szemben

Az eddig használt oltóanyagok a szakemberek szerint hatékonyak a brit mutánsvírusokkal szemben, de ezek csak megközelítő adatok, konkrétat nem lehet mondani.

Az átlag életkor 51 év a brit mutánsvírussal megfertőzöttek között

A brit mutánst itthon 6 és 94 év közötti személyeknél mutatták ki. Közülük csak nyolc személy járt külföldön. A többi mutánsvírust még nem azonosították Magyarországon.

Az oltási tervnek megfelelően halad az oltási program

Megérkezett a kínai vakcina, amellyel együtt megérkezett a dokumentáció is amit a szakemberek tanulmányoznak. Ezzel a vakcinával együtt most már ö vakcina áll rendelkezésre – jelentette ki Müller Cecília, majd buzdított mindenkit arra hogy, aki még nem tette jelentkezzen az oltásra.

Kevés influenzás eset van

Az idei influenza járvány a jelek szerint elmaradt. Mindössze ezidáig 5100 influenza szerű megbetegedést jelentettek – mondta a főorvos.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás