RETRO RÁDIÓ

Gyúrós Jani a volt sörgyárban süti a kenyereit

A Nagytétényi úton, a hajdani legendás Haggenmacher Sörgyár épületében most a folyékony kenyér helyett igazi, adalékmentes vadkovászost készít saját kezűleg Gyúrós Jani, a PékEmber.Megosztás
Szerző: Fodor Erika
2021.01.12. 04:45
XXII. kerület PékEmber

Hogy hogyan lett – nomen est omen – Gyúrós Jani PékEmber? A szerény és szorgalmas fiatalember ezt úgy magyarázza, mindig is szeretett a kezével dolgozni, bármit bütykölni, és amit csinált, abban a szakma mellett fontos volt számára az ember is.

Kertészkedéstől a dagasztásig

Gyúrós Jani a volt sörgyárban alakította ki pékműhelyét (Fotó: Metropol)

-Kertészként dolgoztam, a végén területi képviselőként, aztán rájöttem, hogy nem ez az, ami igazán nekem való. Kellett valami több, ami közvetlenebbül kapcsolódik a másik emberhez, hozzájárul a természetes, egészségesebb élethez. Úgy alakult, hogy részt vettem a Kenyér Lelke Fesztiválon, ahol sikerült az egyik kategóriát megnyernem. Elvégeztem egy OKJ-s képzést, és itt vagyok - meséli Gyúrós Jani, aki immár 2 éve a Haggenmacher Sörgyár épületében kialakított pékműhelyben készíti kézműves kenyereit. Bevallja, azt nem gondolta, hogy ekkora igény lesz arra, amit csinál.

Adalékmentesen, élesztő nélkül

Tésztamintázás (Fotó: Metropol)

- Kizárólag bio, illetve adalékmentes lisztekkel dolgozom, a kenyerek – élesztő hozzáadása nélkül - hosszú érlelési idővel, 18-20 óra alatt készülnek el – tudjuk meg a PékEmbertől, akinek a kenyeréhez hetente kétszer, kedden és pénteken juthat hozzá frissen, aki időben megrendelte. Gyúrós Jani

- Jelenleg hetente 2 alkalommal sütünk, előző napokon dagasztunk, kizárólag rendelésre készítünk kenyeret, amelynek egyben a tudatosabb vásárlásra is akar ösztönözni – számol be a Metropolnak a PékEmber, akinek legfőbb segítsége, élete párja, Sólyom Ági, aki a munkában is szeretett volna hosszútávon Jani társa lenni.

Társak az életben, társak a munkában

Sólyom Ági örömmel veszi ki a részét a munkából (Fotó: Metropol)

- Korábban idegenvezetéssel és nyelvtanítással foglalkoztam. Másfél éve határoztam el, hogy változtatni akarok a szakterületemen. Először egy barista tanfolyamot végeztem el, mert Janival azt gondoltuk, jó lenne együtt dolgozni, és kialakítanánk a pékségben egy kávézót is.

A járvány tulajdonképpen keresztülhúzta, de előrébb is hozta Ági és Jani terveit, mert kávézót ugyan nem tudtak nyitni, de Ági beállt a közös munkába a kenyérsütéssel, mert arra a karantén miatt annyira megnőtt az igény, hogy Jani nem győzi egyedül.

-2020 tavaszától párom, Sólyom Ági is bekapcsolódott a folyamatokba. A beszerzéstől a kenyerek sütéséig mindent ketten végzünk, maximális odafigyeléssel a folyamatokra, a lényeg a kenyerek minőségén van – mondja a PékEmber. Ági hozzáteszi, örül hogy ebben is tudja támogatni Janit, semmikép se szeretett volna kimaradni ebből az izgalmas feladatból.

Kész a kézműves kenyér (Fotó: Metropol)

- Most egyelőre csak kettesben kávézunk a pékműhely előtti kis teraszon munka után, de bízunk benne, hogy hamarosan kínálhatunk itt helyben kávét is a pékáruink mellé.

Egy hét múlva sem lenne száraz – ha nem fogyna el addig…

Egy hét műlva is foszlós, puha a kalács (Fotó: Metropol)

A PékEmbernél sütés előtt a tészta nagyjából 20 órán keresztül érik, így van idő, hogy a fontos biokémiai folyamatok végbemenjenek, kialakítva a kenyér szerkezetét, állagát és ízvilágát. Ugyancsak ezeknek a folyamatoknak köszönhető, hogy eltarthatóbb (legalább 5-7 napig) a kenyér. „Én szeretem kicsit jobban megsütni a kenyereket, ez nem csak mutatósabbá teszi, de a vastagabb héj jobban benntartja a nedvességet, így lassabban szárad a kenyér.”

Könnyebben emészthető

Itt a ropogós bagett - kézzel formázva! (Fotó: Metropol)

Az élesztőmentes kovásszal készült, hosszú időn át kelesztett kenyerek teljesen más minőséget képviselnek, mint az élesztős, gyors, ipari technológiával előállítottak. A kovász úgymond „előemészti” a tésztát, megváltozik a glutén-szerkezet, ezért könnyebben emészthetővé válik.

20-30 százalékkal kevesebb szénhidrát

Friss, finom és kaloriaszegény (Fotó: Metropol)

„A francia parasztkenyerem elvittem egy élelmiszer laborba bevizsgáltatni. Az eredmény azt igazolta, hogy az általam és más kézműves pékek által sütött, hosszú kelesztésű kenyerekben átlagosan 20-30%-kal kevesebb szénhidrát van, mint az ipari technológiával készültekben.”

Ezeket olvastad már?
Letartóztatták azt a 16 éves fiút, aki lábon szúrt egy magyar rendőrt

Letartóztatták azt a 16 éves fiút, aki lábon szúrt egy magyar rendőrt

Olvadozik a szívünk ettől az ötlettől: nyugdíjasok és ovisok játszanak együtt Budapesten - Fotók!

Olvadozik a szívünk ettől az ötlettől: nyugdíjasok és ovisok játszanak együtt Budapesten - Fotók!

Mínusz 53 fokot mértek Kínában

Mínusz 53 fokot mértek Kínában

Ezért jó, ha be vagy oltva influenza ellen

Ezért jó, ha be vagy oltva influenza ellen

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás