Elképesztő! Bugyi nélkül várakoztatták a nőket a békéscsabai kórház szülészeti osztályán

Hatósági intézkedés indul a békéscsabai kórház szülészeti osztályával szemben, miután bugyi nélkül várakoztatták a nőket, illetve nyilvános plénum előtt hajtottak végre beavatkozásokat rajtuk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.09.
kórház Panaszlevél egészségügy

 

A Békés Születéséért Támogatókör, helyi érdekérvényesítő civil csoport panasszal fordult az ombudsmanhoz két károsnak tartott kórházi gyakorlattal kapcsolatban, ezért indul hatósági intézkedés a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának szülész-nőgyógyászati osztályán – számolt be a szervezet Facebook oldalán.

A támogatókör még tavaly szeptemberben fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához a Békés Megyei Központi Kórház aggályos eljárásai miatt. Az egyik, hogy a nőket az osztály orvosi és szakdolgozói plénuma előtt nyilvánosan vizsgálták, és végeztek rajtuk beavatkozásokat, továbbá, hogy erre a folyosón bugyi nélkül kellett várakozniuk. Éjszaka pedig csak akkor lehetett a baba az anya mellett, ha erről az anya aláírt egy külön dokumentumot – a vizsgálatok, a vizit és a fürdetés idejére viszont „kötelező” volt beadni a babákat a többi újszülött osztályon fekvő baba mellé – írják bejegyzésükben.

https://www.facebook.com/bekesszuleteseert/photos/a.829879157206273/1651873761673471/?type=3

Négy hónap után az ombudsmani vizsgálatot most zárták le. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztató levelet küldött a szervezetnek

„Habár a levélben részletekre nem térnek ki, de a „számos szabálytalanság” reményeink szerint azt jelenti, hogy a vizsgálat is azt állapította meg, hogy az általunk felvázolt problémák valóban szakmai és jogi szabályokba ütköznek. Ezáltal reméljük, hogy a hatósági intézkedések ezeket az állapotokat, gyakorlatokat egyértelműen megszüntetik, megtiltják” – írja a Támogatókör a bejegyzésben.

Hozzátették, hogy remélik hogy a levélben említett „számos szabálytalanság” alatt az általuk felvázolt problémákat értik, ezeket pedig egyértelműen megszüntetik és megtiltják a békéscsabai szülészeti osztályon. Ha pedig a 24 órás rooming-in is megvalósul, és nemcsak elviselik, megengedik, hanem valóban támogatni is fogják az osztály dolgozói, azzal hároméves munkájuk gyümölcse érik be – olvasható a bejegyzésben.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás