RETRO RÁDIÓ

Sosem volt még ilyen halottak napja

Közeledik mindenszentek és a halottak napja, a hétvégén éppen ezért sokan látogatnak majd el a temetőkbe, sírkertekbe. A világjárvány idén a korábban megszokott temetői látogatásokat is átírja: javasolt maszkot viselni és tartani a távolságot. Idén a vírus miatt kevesebb krizantémot ültettek és sajnos ilyenkor a tolvajok is megjelennek. A Metropol összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat!Megosztás
Szerző: Metropol
2020.10.30. 04:55
"Vigyázzunk egymásra!"

A halottak napja évszázados hagyománya, hogy rengeteg család kerekedik fel és látogatja meg korábban elveszített rokonai síremlékét a temetőkben. Ilyenkor rég nem látott családtagok - akár az ország különböző pontjairól - is találkoznak, vendégségbe mennek egymáshoz. Idén azonban ezzel is óvatosabbnak kell lennünk. Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban felhívta a figyelmet néhány igen fontos, az egészségünk megóvása érdekében betartandó szabályra:

 • Az, akinek bármilyen felső légúti megbetegedésre utaló tünete van (orrfolyás, köhögés, tüsszögés, torokfájás stb.), ne menjen el otthonról egyáltalán – így temetőbe se.
 • Azok, akik semmilyen tünettel nem rendelkeznek, tömegközlekedési eszközön maszkban; a nem egy háztartásban élő, autóval érkezők számára pedig külön kocsival ajánlatos érkezni.
 • Szorítsuk háttérbe a meleg üdvözléseket és tartsuk a távolságot. Ilyenkor azonban ez utóbbi nem mindig sikerül, ezért a legbiztosabb az, ha a temető területén is maszkot viselünk.
 • Fontos, hogy a miséken, istentiszteleteken is maszkot viseljünk és próbáljuk tartani a távolságot.
 • Fotó: Metropol

  A rendőrség felkészült

  Kiss Róbert az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a rendőrség felkészült az ünnep miatt a megnövekedő forgalomra. Arra kért mindenkit vezessen óvatosan és körültekintően. Kiemelte, a koronavírus járvány miatt pedig a biztonsági előírások betartását is figyelni fogják.

  – Kérünk minden temetőbe érkezőt, hogy aki tömegközlekedéssel érkezik az a járművön és a tömegközlekedési várakozó helyein is viselje a maszkot, mindannyiunk közös érdeke értelmében – mondta az alezredes.

  Kevesebb a krizantém, de nincs hiány

  A halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága a krizantém. Októberben és november elején az éves krizantémmennyiség 60 százalékát adják el a kereskedők – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. Míg harminc évvel ezelőtt szinte csak a cserepest vásárolta a magyar lakosság, az utóbbi években már 70 százalékban a vágott krizantém a kelendő. Az idei évben azonban a koronavírus a virágtermesztést is átformálta. Ugyanis kevesebb krizantémot ültettek a termelők, de szakértők szerint így is lesz elég, hiszen – a megszokott 20 millióhoz képest – 17 millió szál virág kerülhet a piacra. A piackutatók szerint ugyanis a vásárlást az is befolyásolja, hogy a vírus miatt kevesebb idős megy ki a temetőkbe, inkább fiatal családtagjaik fognak kilátogatni, ők azonban kevesebb virágot szoktak venni. Egy átlagos évben egyébként a nagyvirágúakból becslések szerint 12-13 millió szál, a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió szál fogy. A színek között korábban a fehér volt a legdivatosabb, manapság azonban zöld és a kétszínű (piros-fehér, napsárga-narancs, lila-rózsaszín stb.) a legkelendőbb. Országrészenként is eltérő a trend: Nyugat-Magyarországon a pompon típusúak, az Alföldön, Tiszántúlon a napraforgóra hajazó Eleonóra dívik.

  Fotó: Metropol/Keller Mátyás

  Változik a nyitvatartás

  Idén mindenszentek és halottak napján a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a Budapesti Temetkezési Intézet közös megemlékezései.

 • A fővárosi köztemetők október 29 és november 2 között reggel 7 órától este 20 óráig maradnak nyitva.
 • Október 31-én nyitástól november 2-án zárásig tilos a gépkocsiforgalom a sírkertekben, kivétel ez alól a Rákoskeresztúri új köztemető, ahová ez idő alatt díjmentesen lehet behajtani. Itt kisbuszok segítik a közlekedést: a járművekre 8 óra és 17 óra között lehet felszállni.
 • Sajnos, a bűnözök és készülnek!

  Budapesti Temetkezési Intézet felhívta a figyelmet arra, hogy sajnos sok bűnöző is kihasználja a mostani időszakot. Kiemelték, hogy valamennyi temetőt az ünnepek időszakában megerősített biztonsági szolgálat őrzi.

  – Sajnálatos módon a bűnelkövetők előszeretettel keresik azokat a helyeket és helyzeteket, ahol emberek nagy létszámban jelennek meg, kihasználva a zsúfoltságot és figyelmetlenséget, mely alkalmat teremt az esetleges jogellenes cselekményekre. Ilyenek jellemzően a zseblopás, a gépkocsikban látható, vagy a sírokon őrizetlenül hagyott értéktárgyak, valamint a sírokra kihelyezett virágok, síremlék elemek eltulajdonítása – figyelmeztettek, majd pár tanácsot is megosztottak.

  A megelőzés érdekében:

 • Fokozottan figyeljen értékeire! Tartsa táskája belső rekeszében vagy ruházata belső zsebeiben! Ékszereit ne viselje feltűnően! Táskáját tartsa testközelben, a sírhelyen még egy pillanatra se hagyja őrizetlenül!
 • Ne vigyen magával felesleges értéket! Amennyiben nem feltétlenül szükséges, a temetőlátogatás alkalmával ne vigyen magával nagy összegű készpénzt, jelentős értéket. Soha ne tartsa iratait és a lakása kulcsait egy helyen.
 • A parkolóban a járművét gondosan zárja le! Győződjön meg róla, hogy az utastérben nem hagyott értéket látható helyen!
 • Fotó: Shutterstock

   

  Ezeket olvastad már?
  „Bízunk Istenben és bízunk Bíborkában, mert nagyon erős" – az életéért küzd a 3 éves ebesi kislány

  „Bízunk Istenben és bízunk Bíborkában, mert nagyon erős" – az életéért küzd a 3 éves ebesi kislány

  Elképesztő: szerelmi bánat miatt késelte meg kamasz barátnőjét a fiú

  Elképesztő: szerelmi bánat miatt késelte meg kamasz barátnőjét a fiú

  Már nagyon várjuk, ekkor érkezik meg végre a 30 fokos igazi nyár

  Már nagyon várjuk, ekkor érkezik meg végre a 30 fokos igazi nyár

  "Ott leszünk a rajt pillanatában" - A magyar űrhajós, péntek este a HírTv-n

  "Ott leszünk a rajt pillanatában" - A magyar űrhajós, péntek este a HírTv-n

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik  Hírlevél feliratkozás