RETRO RÁDIÓ

Így változnak a garancia és a jótállás szabályai!





Hamarosan megváltoznak a jótállás szabályai, jövőre már nem kell sorba állnunk a vevőszolgálaton azért, hogy a garanciajegyet lepecsételtessük, vagy hogy napok alatt magunk derítsük ki, hogy melyik márkaszervizbe kell vinni az elromlott termékeket. Búcsút inthetünk ezeknek a bosszúságoknak, mert a jótállási szabályok változása miatt jövő évtől ezek a gondok megszűnnek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.14.
garanciajegy szervíz jótállás márkaszervíz jótállási idő garancia

Amikor vásárolunk egy terméket, az azt eladó kereskedő jótállásra kötelezett. Így, ha az újonnan vett eszközünk meghibásodik, joggal kérhetjük az eladótól annak kijavítását vagy cseréjét, vagy esetleg a vételár visszafizetését. Ennek a feltételei gyökeresen változnak meg január elsejétől, méghozzá a vásárló javára! 2021-től sávos lesz a jótállási idő, könnyebb lesz az ügyintézés, jön az e-jótállási jegy, és bővülnek a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési keretei is.

 

Jótállási idő, sávosan

Megváltozik a garancia, azaz a jótállási idő hossza, a mostani egy évvel szemben ezentúl a termék árához igazodó, sávos, 1-2-3 éves jótállási időtartamokat vezetnek be. A 10-100 ezer forint értékű termékek kötelező jótállása egy év marad, a 100-250 ezer forint értékűeké két év, a drágábbaké három év lesz 2021-től.

Márkaszervíz

Januártól a vevő nem lesz köteles a hibás terméket a jótállási jegyen feltüntetett szervízhez eljuttatni, elég lesz, ha azt az visszaviszi oda, ahol vette! Ezután a kereskedő, és a bolt felelőssége lesz a javításról gondoskodni.

Egy hónapon belül javítás vagy csere!

Ezentúl nem húzódhat majd el a javítás ideje, a kereskedőknek meg lesz kötve a keze, maximum egy hónapon belül rendezni kell a hibás termék ügyét. Az új törvény szerint a vállalkozásnak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy a cserét legfeljebb 15 napon belül elvégezze. Ha 15 napon belül nem javítható a termék, akkor erről tájékoztatni kell a fogyasztót. Emellett, ha három javítás után negyedik alkalommal ismét meghibásodik a termék, vagy 30 napon belül nem javítható, akkor a vállalkozás köteles lesz cserélni azt.

Fotó: Shutterstock

E-jótállási jegy

Kedvező újítás lesz, hogy a vevőknek ezentúl már nem feltétlenül kell a vevőszolgálaton sorba állniuk. Elérhető lesz az elektronikus jótállási jegy, amelyet az eladónak legkésőbb a termék átadását követő napon kell a vásárlók részére átadnia. Erre sor kerülhet e-mailen vagy akár egy letöltési linken keresztül is, és a dokumentumnak a jótállási időtartam végéig, azaz akár 3 évig is elérhetőnek kell lennie.

Még több termékre lesz garancia

Januártól még több termékre lesz köteles a kereskedő jótállni. A jótállás körébe januártól bekerülnek olyan termékek is, mint a kádak, a nyílászárók, a redőnyök, és a csaptelepek is, de még a napelemek, a drónok és az elektromos rollerek is.

Fotó: Shutterstock

 





Ezeket olvastad már?
Megdőlhet a balatoni pontyrekord: 25 ország horgászai veszik be a Balatont

Megdőlhet a balatoni pontyrekord: 25 ország horgászai veszik be a Balatont

„Ez annyira kicsinyes” – Teljesen kiakadt egy nő azon, amit a férfi tett vele a randin

„Ez annyira kicsinyes” – Teljesen kiakadt egy nő azon, amit a férfi tett vele a randin

Majdnem belehalt a kislány a gyilkos TikTok-kihívásba

Majdnem belehalt a kislány a gyilkos TikTok-kihívásba

Ez gyors volt: Magyar Péter mögött Bajnai Gordon és a Datadat

Ez gyors volt: Magyar Péter mögött Bajnai Gordon és a Datadat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás