RETRO RÁDIÓ

Maszk-kisokos: Így kerüld el a büntetést!

Ha eddig nem volt, akkor mostantól a maszk legyen a legjobb barátunk és mindig legyen nálunk! Már a vonatról is leszállíthatnak, a Volán-buszra fel sem engednek, boltban, BKK járatain, moziban, színházban is kell és péntektől akár 15 ezer forintra is megbüntethetnek Budapesten. A Metropol összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a kötelező maszkviseléssel kapcsolatban!Megosztás
Szerző:
2020.09.16. 06:00
intézkedés

Amikor popkornt eszünk, levehetjük a moziban

Péntektől mozikban és színházakban, hangversenyen, cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orrot és szájat eltakaró maszk használata.

 • Ha olyan helyen vagyunk ahol egyébként engedélyezett az étel illetve italfogyasztás, akkor arra az időre levehetjük a maszkot amíg eszünk vagy iszunk.
 • Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.
 • Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a maszkviselési szabályokat.
 • Helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelő, közigazgatási bírság kiszabására a főjegyző jogosult.
 • A maszkviselési kötelezettség az előadókra nem vonatkozhat, ez a művészi önkifejezést nagyban megnehezítené.
 • Fotó: Frank Yvette/Délmagyarország

  A megállóban is kell, de nem ott még nem büntetnek

  A BKK teljes területén – vagyis már a villamos megállójának peronjára lépve is – kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk használata. Pótdíjat itt azonban nem kell fizetni, ha észreveszik, hogy nincs rajtunk, hiszen nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy csak várakozunk vagy utazni fogunk. Ennek ellenére érdemes másokra és saját egészségünkre gondolva már a peronon felvenni a maszkot. Az utazás során azonban már korábban érvénybe lépett, hogy akin nincs maszk, annak 8 ezer forintot kell fizetnie a szabályszegésért.

  Metropol: Keresztesi Balázs

  Boltban is kötelező

  A maszkhasználattal kapcsolatban ne keressünk kibúvókat, mert már a pénztárcánk is bánni fogja! A kormány ugyanis a mindennapos ellenőrzések szigorításáról döntött, ami azt jeleni, hogy a maszk hiánya miatt a boltost és a vevőt is megbüntethetik. Ha újra előfordul, akkor figyelmeztetik a kereskedőt, harmadik alkalommal azonban már akár be is zárhatják az üzletet. Belátást, együttműködést kérnek mindenkitől, hisz közös cél, hogy vigyázzunk egymásra.

  Szigorított a MÁV és a Volán!

  Tegnap óta, azaz szeptember 15-től a vonatokon a kalauzok leszállíthatják a maszk nélkül utazókat, az autóbuszokra a sofőrök pedig fel sem engedik azokat, akik nem takarják el az arcukat. A rendőrök pedig 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki a szabálytalanul utazókra a MÁV és a Volánbusz járatain. „Sokféle frappáns módja van a maszk viselésének. Mi mégis arra kérünk, ha velünk utazol, az egyetlen helyes megoldást válaszd!” – írta a közösségi médiában a Volánbusz és egy vicces de egyértelmű sorozatot is készített a helyes maszkviselésről.

  Fotó: Muzslay Péter/Somogyi Hírlap

  Miért fontos a maszk?

  A vírus a levegőben, nyálcseppek formájában terjed a leginkább. Ezért fontos, az orrot és szájat eltakaró maszk, ha zárt helyre és közösségbe megyünk. Ezzel megakadályozzuk a gyorsabb terjedést. Hazaérkezés után mossuk ki, legalább 60 fokos vízben.

  Nem igaz, hogy nem kapunk benne levegőt!

  – A maszkok valóban megelőzhetik a koronavírus-fertőzést, de fontos, hogy jól használják ezeket az emberek - mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Győrfi Pál elmondta, sokan arra panaszkodnak, hogy nem kapnak levegőt, ha a maszk az orrukat is takarja. Ugyanakkor könnyen lehet bizonyítani, hogy a jól felhelyezett maszk nem akadályozza a levegővételt – tette hozzá. Közölte: minden mentőautóban megtalálható az az eszköz, ami a bőrön keresztül képes mérni a vér oxigéntelítettségét, s az elvégzett kísérletük alapján kijelenthető, hogy nem csökken az oxigénszint a maszkviselés miatt. Győrfi Pál elmondta azt is, az olyan maszkok, amelyeken szelep található, nem védenek megfelelően, hiszen a résen szabadon áramlik a levegő, így könnyebb továbbadni a fertőzést.

  Október 1-től a sulikban lázmérés lesz

  Iskolában a folyóson meg a közösségi terekben kell maszk, október 1- től pedig nem csak a diákoknak, de a tanároknak is kötelező a lázmérés az iskolába való belépéskor. A lázmérés alapvetően kézi digitális eszközökkel történik, de azokban az iskolákban, ahol nagy a létszám, akár hőkamerák elhelyezése is indokolt.

  Mit gondolnak budapestiek?

  Szigorítanak a maszkviselés szabályain. Leszállíthatják a maszk nélkül utazókat a tömegközlekedési járatokról, és pénzbüntetést is fizetniük kell. Egyetért ezzel?

  Dávid: Helyesnek tartom. Meg kell büntetni, aki nem hord maszkot a tömegközlekedésen. Mindegy, hogy ki kormányoz éppen, járvány idején így kell eljárni.

  Metropol: Keresztesi Balázs

  Brigitta: Valahol jó is meg rossz is. Én napi 10 órában maszkban vagyok. Bárki elkaphatja a kórt azoktól, akik nem viselnek maszkot, így végül is jogosnak tartom a szigorítást. Ha az ember beteg, akkor igenis vegye fel. Én is ha nyáron beteg vagyok, akkor is maszkban járok.

  Metropol: Keresztesi Balázs

  Attila: Szerintem kevés a 8000 forintos büntetés, börtönbe kéne zárni gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés miatt azokat, akik nem viselnek maszkot. Megmondom, miért van rajtam maszk: engem nem véd meg, de aki másfél méter távolságra van, azt megvédi tőlem, ha én terjesztem a vírust. Ha őrajta is van maszk, az pedig engem véd meg, ha ő a fertőzött.

  Metropol: Keresztesi Balázs

   

  Ezeket olvastad már?
  „Egyáltalán nem volt az a vadul rohanó motoros” – részletek derültek ki a halálos motorbaleset áldozatáról

  „Egyáltalán nem volt az a vadul rohanó motoros” – részletek derültek ki a halálos motorbaleset áldozatáról

  Ma van a környezetvédelem világnapja: tippek, amivel te is tehetsz a természetért!

  Ma van a környezetvédelem világnapja: tippek, amivel te is tehetsz a természetért!

  Ügyetlen mozgás, fáradékonyság, kézremegés: veszélyes betegségre figyelmeztet a szakértő

  Ügyetlen mozgás, fáradékonyság, kézremegés: veszélyes betegségre figyelmeztet a szakértő

  Kizuhant egy beteg a kórház ablakán Nagyszebenben

  Kizuhant egy beteg a kórház ablakán Nagyszebenben

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik  Hírlevél feliratkozás