Mindent a CSOK-ról!

A családi otthonteremtési kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás, amit új lakás vásárlására vagy építésére, használt lakás vásárlására, bővítésére lehet felhasználni.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.07.
otthonteremtés pénzügy gyermekvállalás család fiatalok anyagi segítség CSOK

A támogatás összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ. Meglévő gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülálló szülők, életkoruktól függetlenül. Előre vállalt gyermek után házaspárok, akik közül legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie.

 • Magyar állampolgár, és az a személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni,
 • a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja,
 • a harmadik országbeli állampolgár, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak szerint bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik,
 • a hontalan, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak alapján ilyen jogállásúnak ismerték el.
 • Ki minősül gyermeknek?

  Az igénylővel közös háztartásban élő:

 • a magzat vagy az ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően,
 • aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja és a 25. életévét még nem töltötte be,
 • a 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességű személy, ha ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.
 • A családi otthonteremtési kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás, amit új lakás vásárlására vagy építésére, használt lakás vásárlására, bővítésére lehet felhasználni. Fotó: Shutterstock

  Mekkora a CSOK mértéke?

  [most_read_articles]

  Az igénylővel közös háztartásban élő:

 • a magzat vagy az ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően,
 • aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja és a 25. életévét még nem töltötte be,
 • a 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességű személy, ha ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.
 • Mekkora a CSOK mértéke?

  A támogatás összege új lakás vagy ház vásárlása esetén egy gyermek után 600 ezer, kettő után 2,6, három vagy több után 10 millió forint. Használt lakásnál 600 ezer, 1 millió 430 ezer, illetve 2 millió 200 ezer forint vehető igénybe, négy vagy több gyermek után 2 millió 750 ezer forintra növekszik a támogatás összege.

  Hol igényelhető a CSOK?

  A CSOK iránti kérelmet – a Magyar Államkincstárral szerződést kötő – hitelintézethez (kereskedelmi bankok, jelzáloghitel intézetek, takarékszövetkezetek) lehet benyújtani.

  Vannak kizáró okok?

  Nem veheti igénybe a kedvezményt az, akit a támogatás igénylését megelőző öt évben igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön vonatkozásában a kormányhivatal, a Kincstár vagy az állami adóhatóság végleges határozatával, vagy bíróság jogerősen visszafizetésre kötelezett.

   

  CSOK összege használt lakás esetén

  Gyermekek száma

  Minimális hasznos alapterület

  CSOK összege

  1 gyermek

  40 m2

  600.000 Ft

  2 gyermek

  50 m2

  1.430.000 Ft

  3 gyermek

  60 m2

  2.200.000 Ft

  4 vagy több gyermek

  70 m2

  2.750.000 Ft

  CSOK összege új lakás vásárlás, építkezés esetén

  Gyermekek száma

  Minimális / hasznos alapterület

  CSOK összege

  1 gyermek

  40/70 m2

  600.000 Ft

  2 gyermek

  50/80 m2

  2.600.000 Ft

  3 vagy több gyermek

  60/90 m2

  10.00.000 Ft

   

  A CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitelek

  A visszatérítendő támogatások körébe tartozó kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatozású, a CSOK mellé igényelhető hitel új lakás építésére, vásárlására, valamint használt lakás vásárlására, bővítésére használható fel. Két gyermek után 10 millió forint, három vagy több gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint kölcsönt lehet felvenni. A falusi CSOK-nál használt lakás vagy ház vásárlására és korszerűsítésére és /vagy bővítésére két gyermek után 10 millió, három vagy több gyermek után 15 millió forint a kedvezményesen biztosított hitelkeret összege. Meglévő ingatlan korszerűsítés és/vagy bővítése esetén két gyermek után 5, három vagy több után 7,5 millió forint vehető fel.

  A CSOK mellé lehet Babaváró kölcsönt is kérni?

  Gyermekek nélkül is neki lehet vágni a CSOK-nak, azonban fontos tudni, hogy a támogatást szigorú szabályok betartása mellett lehet igénybe venni. Fontos a családtervezés, a gyermekneveléshez szükséges háttér. Ha nem teljesítik a családok a vállalt feltételeket, akkor kamattal kell visszafizetni a kapott összeget. Azonban a CSOK-os támogatás és a babaváró kölcsön nem zárja ki egymást, akik megfelelnek a feltételeknek, azok mindkettőt igényelhetik.

  Top hírek  Hírlevél-feliratkozás