Mint ahogy arról lapunk már korábban beszámolt, halálos baleset történt Alec Baldwin amerikai színész filmjének új-mexikói forgatásán a múlt héten. A 63 éves színész elsütötte kellékfegyverét, ami súlyosan megsebesítette a rendezőt és az egyik operatőrnőt. A férfit kórházban kezelik, a nő sajnos nem élte túl. Halyna Hutchins Ukrajnából származott, és a Szovjetunióban nőtt fel. 2019-ben az American Cinematographer magazin is „feltörekvő csillagként” emlegette, 42 éves volt.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Halyna Hutchins (@halynahutchins) által megosztott bejegyzés

A rendőrségi nyomozás még zajlik, de az eddigi információk egészen félelmetes képeket festenek egy fiatal nő felelőtlenségéről. A mindössze 24 éves Hannah Gutierrez-Reed felelt a a filmben használt fegyverekért, de a munkáját már a tragédia előtt is több kritika érte, valamint meggondolatlan dolgokat művelt előző – és egyben a mostanin kívül egyetlen – munkája során.

Hannah Gutierrez-Reed teljesen felelőtlen volt (Fotó: Twitter)

A stábtagok közül sokan féltették a biztonságukat, mert Hannah rendszeresen lóbálta a pisztolyokat munka közben, illetve a kellékként használt fegyverekkel lőttek célba két felvétel között. Valószínűleg így történhetett az is, hogy éles töltények voltak abban a pisztolyban, amivel Alec Baldwin agyonlőtte Halyna Hutchinst és megsebesítette a rendezőt. A pisztoly ugyanis arra az állványra volt téve, ahol a töltetlen példányokat tárolták, vagyis nemhogy éles, de még vaktöltény sem lehetett volna a tárban – írja a Ripost.

Gutierrez-Reednek ez volt a második filmforgatása, és az előző alatt is akadtak vele gondok. A The Old Way című Nicolas Cage-western munkálatai közben töltött fegyvert nyomott egy 11 éves gyerek kezébe, és ott is úgy töltötte meg a pisztolyokat, hogy közben ráfogta valamelyik stábtagra.

Egy korábbi interjúban pedig ő maga mondta azt, hogy még tapasztalatlan fegyverszakértő, és nagy falat neki egy filmforgatás, de örül neki, hogy így is lehetőséget kapott.

A tragédia elsődleges felelőse tehát Gutierrez-Reed lesz feltehetően, de Baldwin is hibázott. Ő is megszegte azt az aranyszabályt, hogy a ravaszt nem húzzuk meg úgy, hogy egy másik emberre irányítjuk a fegyver csövét, még akkor sem, ha töltetlennek hisszük. Emellett nem kérte a fegyver ellenőrzését a jelenet előtt, elhitte, hogy nincs éles lőszer benne. Valamint felelős producerként az ő áldása is kellett ahhoz, hogy Reed az alkalmatlansága ellenére is megkapja az állást. A gyártásért felelő stábtagként pedig akkor is vizsgálnák a felelősségét, ha nem az ő kezében sült volna el a halálos fegyver.