RETRO RÁDIÓ

1 éve nincs köztünk: eddig sosem látott interjú Bálint gazdával!





A kertészmérnök a halála előtti hónapokban úgy gondolta, csodálatos gyerekkorának köszönheti a hosszú életét, és hogy túlélte a II. világháborút.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.21.
100 év

Sosem látott interjú került elő Báling Györgyről, akit az ország Bálint gazdaként ismer. Az akkor 100 éves legenda hónapokkal a halála előtt adott interjút a munkatársunknak, még a pandémia előtt, amit 101. születésnapján szerettünk volna leközölni. Akkor se ő, se más nem tudhatta, hogy az örökifjú gazda szervezetét megtámadja a koronavírus. Az ország kertésze a Balatonon lett rosszul, onnan kórházba szállították, ahol nem sokkal később elhunyt. Most, tragikus halálának évfordulója alkalmából néhány részletet megosztunk az eddig meg nem jelent interjúból, méltó emléket állítva ezzel egy igazi túlélőnek, aki élete végén is a jövői ifjúságáért dolgozott.

Mi a hosszú élet titka?

Sokan, sokszor tették fel a pont egy évvel ezelőtt elhunyt gazdának ezt a kérdés, amire élete 100 éve alatt találta meg a pontos választ.

„Nincs különösebb titka, de egy valami biztosan sokat segített ebben: a legnyugodtabb, legszebb gyerekkor volt az enyém. Békés családi légkörben nőttem fel, illetve mindent megeszek, nem vagyok válogatós.”

Szeretett kertjében szívesen időzött Bálint gazda (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Taposóaknákat szedett

Fiatalemberként a II. világháború idején munkaszolgálatra kényszerítették a kertészmérnököt.

„Már igen fiatalon sok szörnyűséget láttam, hiszen elvittek munkaszolgálatra a II. világháború alatt, ahol Sztálingrád közelében szedtük fel bottal a taposóaknákat. Akiket előreküldtek, azokból 5-6 ember biztos nem jött vissza.”

Mindene elveszett

Miután túlélte a világégést, szerette volna továbbvinni édesapja birtokát, ám a kommunizmus közbeszólt.

„Miután hazatértem, édesapám gazdaságát igyekeztem rendbe hozni, ám az államosítás miatt 24 órán belül el kellett hagynom azt az első nejemmel és az akkor másfél éves fiammal.”

Aggasztotta a korkülönbség

Második felesége elvesztése után került közelebb Antónia asszonyhoz, aki haláláig elválaszthatatlan társa lett a kertésznek a magán- és szakmai életében is, dacára annak, hogy akár a lánya is lehetett volna.

Kezdetben tartottam a köztünk lévő 27 év korkülönbségtől, Antónia ráadásul csak egy fél évvel idősebb a fiamnál, de végül nem igazolódtak be a félelmeim. Tökéletes társam lett.”

A végsőkig kitartott mellette Antónia asszony (Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport)

A jövőért dolgozott

A kertészmérnök haláláig folyamatosan dolgozott, cikkeket és könyvet ír, előadásokat tartott és rendszeresen adott interjúkat. A beszélgetés során kollégánknak elárulta, mi az, ami a legjobban aggasztotta a mai, rohanó világban.

Most leginkább a magyar földek öntözésének a kérdése, illetve a túlnépesedés következtében keletkező termőföldhiány foglalkoztat, szerintem a magas ágyások elterjedésével lehetne segíteni a kérdésen” – mesélte el az interjúban Bálint gazda.





Ezeket olvastad már?
„Nekem ez a legszebb ajándék” – Soltész Rezső unokája Luxemburgból repül haza nagypapája 79. születésnapjára

„Nekem ez a legszebb ajándék” – Soltész Rezső unokája Luxemburgból repül haza nagypapája 79. születésnapjára

Ennél cukibbat nem látsz! Ebben is utánozza kisfia az Exatlon sztárját – Fotó

Ennél cukibbat nem látsz! Ebben is utánozza kisfia az Exatlon sztárját – Fotó

Megszólalt az Omega-botránnyal kapcsolatban Benkő László fia

Megszólalt az Omega-botránnyal kapcsolatban Benkő László fia

„Én ezt nem merném bevállalni” – Horváth Gréta megosztó videót tett ki, Horváth Éva és Kandász Andi is hozzászólt

„Én ezt nem merném bevállalni” – Horváth Gréta megosztó videót tett ki, Horváth Éva és Kandász Andi is hozzászólt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás