40 éves a legendás Rendőrakadémia - Így változtak a szereplők az évtizedek alatt

A 80-as években óriási sztárok voltak a Rendőrakadémia című film szereplői, akiknek a sikere talán abban rejlett, hogy a hétköznapi emberek szemszögéből mutatták meg a zsaruk világát. Idén lett 40 éves a ikonikus film, aminek hat folytatást is megélt, sőt még egy sorozatot is.



Megosztás
Szerző: Julius K.
Létrehozva: 2024.09.01.
Rendőrakadémia Filmsorozat sztár színész

A VHS-korszak az aranykorát élte, amikor egyszer egy ismerősöm egy kazettával jelent meg nálunk. Azt mondta, hogy alámondásos film és nagyon vicces. Nem kellett csalódnom, tényleg szórakoztató volt és mint minden ilyen pillanatok alatt körbejárt a kazetta a telepen és mindenki tudta ki a vicces Mahoney, a fegyvermániás Tackleberry, az óriás Hightower, vagy éppen a hangutánzó Jones, de a zsémbes Harris hadnagy, akárcsak a szeretni való Lassard kapitány. A filmet és karaktereit annak ellenére mindenki ismerte és szerette hazánkban, hogy az 1984-es amerikai bemutatója után csak 1989-be mutatták be hivatalosan hazánkban, de a említett VHS-korszakban ezt mindig megelőzték a kalóz kazetták. A nagybetűs Rendőrakadémia idén már 40 éves lett, ezért lapunk a neves jubileum előtt úgy tiszteleg, hogy megmutatjuk mi van ma a sorozat korábbi sztárjaival

Steve Gutenberg színész alakított Mahoneyt  Fotó: IMDB

Steve Guttenberg, azaz Carey Mahoney, akit tekinthetünk a film főszereplőjének. Karakterének népszerűsége és a Rendőrakadémia sikere kiemelte őt és olyan világsztárokkal dolgozhatott együtt, mint Tom Selleck és több sikerfilm(Selyemgubó, Rövidzárlat, Három férfi és egy bébi) szereplője is volt. Később már elmaradtak a komoly szerepek és vissza is vonult filmezéstől már 65 éves színész, aki könyvet írt beteg édesapja ápolásáról és élete nehéz időszakáról. 

David Graf a fegyvermániás Tackleberry megformálója már sajnos nincs közöttünk  Fotó: Northphoto

David Graf, a fegyverekért rajongó Tackleberry, aki feleségnek is ilyen hölgyet választ a sorozatban, akinek fülbilincset vesz ajándékba, sőt később megtudjuk, hogy a fiai is örökli ezt a mániáját. A Rendőrakadémián túl nem sok babér termett neki, a nagy sci-fi rajongók biztos tudják, hogy a Star Trek sorozatban többször alakított klingont, de zsaruképzős filmek sikere elkerülte. A színészt 50 évesen érte a halál 2001-ben egy családi rendezvényen kapott szívrohamot. 

Az őrült Zed, aki egy üvöltéssel egy ajtót is ki bír dönteni. Bobcat Goldthwait keltette életre a megtért bűnöző karakterét  Fotó: Northphoto

A kissé labilis és gyakran kiabáló Zed karaktere, akiről kiderül, hogy mégiscsak melegszívű és bandavezérből megtérve rendőrnek áll. Bobcat Goldthwait azon kevesek közé tartozik, aki a Rendőrakadémia sztárjai közül, aki később is sikeres tudott lenni, ám nem színészként, hanem stand-uposként, majd rendezőként. Többek között olyan produkciók mögött állt, mint Isten áldja Amerikát!, A világ legjobb apukája című filmek, illetve Jimmy Kimmel késő esti showjában 3 éven keresztül dolgozott rendezőként. 

 

A korábbi NFL játékos, aki testalkatának köszönhetően a filmben is Hightower(toronyház) nevet kapta. A csendes, ám annál erősebb rendőr, aki óriási igazságérzettel bír és ennek megfelelően cselekszik, akkor is, ha az szabályellenes. Színészként ő sem futott be az akadémiás filmek után nagy karriert, de feltűnt például a Rém rendes családban, illetve a Rendőrakadémia sorozat verziójában, ahol már kapitányi rangban tért vissza. 2011-ben vesztette életét a színész, akinél a halála után állapították meg, hogy a sportolói pályafutása alatt szerzett fejsérülések miatt állt be nála krónikus traumás encephalopathiát. 

Kim Cattrall a Rendőrakadémia film egyetlen színésze, aki igazán sikeres karriert futott be Fotó: IMDB

Kim Cattrall lényegében az egyetlen színész, aki bár csak az első részben szerepelt, utána világsiker útjára lépett, partnere volt Kurt Russel, Jean-Paul Belmondo, vagy éppen Tom Hanks. Később a 90-es évek végén ezt csak tovább emelte a Szex és New York sorozattal, amiben Samantha karakterét játszotta el, majd annak mindkét filmváltozatában is szerepelt, később pedig a széria új változatában is, melynek címe És egyszer csak.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás