Tudtad? Így gyógyítanak a méhek!

A kaptárak titkaiba bepillantva sokkal komolyabb problémákra is megoldást találunk, mint a torokfájás. Utánajártunk, miben járulhatnak hozzá a méhek a prosztataprobléma vagy meddőség gyógyításához.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.12.
Módosítva: 2024.08.12.
méhek méz méhpempő jótékony hatás gyógyítás

Tulajdonképpen egy gyógyszertárnak is felfoghatjuk az illatos nyári rétet, ahol a zümmögő patikusok végzik a munkájukat, akik nem összekeverendők a darazsakkal. Komolyabb problémák esetén azért továbbra is az orvos és a ter­mé­szet­gyó­gyász segítsége szükséges, ilyen helyzetekben nem elegek a gyógyuláshoz a méhek.

méhek
Nem is gondolnánk, mennyi minden jóra használhatók a méhek – Fotó: Shutterstock / Hot! magazin

A legismertebb méhproduktum a méz, ami nem csak torokfájásra jó, mint azt sokan gondolnák.

„Rengeteg benne az ásványi anyag és a különféle enzimek, amelyek például egy gyomorhurut esetén is jót tesznek. Ráadásul finom is, bár vitaminokban nem túl gazdag” – kezdte a Hot!-nak Csibi Mária Magdolna ter­mé­szet­gyó­gyász. „Antiszeptikus, baktériumölő hatását nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is élvezhetjük, például sebeknél.”

Persze a vitaminokról sem kell lemondanunk: a virágpor tele van velük. Annak sem kell megijednie, aki allergiás rá, hiszen szájon át még akár ő is alkalmazhatja.

„A virágpor segíthet sugárterhelés esetén, sőt férfiaknál prosztataproblémák vagy terméketlenség esetén is. 

Ezenfelül télen sokkal jobb vitaminforrás, mint a gyümölcsök, viszont akinek érzékenyebb a gyomra, annak érdemes nyáron, frissen, nyers formában vásárolnia, mert könnyebben emészthető, mint szárítva.

„Ezt a fajtát viszont célszerű jégen tárolni, míg a szárítottat nem szükséges.”

A méhek pempője sokat segíthet

Ezzel azonban még mindig nincs vége, hiszen a kis zümmögők tarsolyában csodaszerek is vannak!

Portrait,Of,A,Young,And,Cheerful,Woman,With,A,Jar
A méhek által előállított méz valódi gyógyszer is lehet – Fotó: Shutterstock / Hot! magazin

„Amíg a virágpor a férfiaknak segíthet terméketlenség esetén, addig a méhpempő a nőknél járulhat hozzá a várva várt pozitív eredményhez. Késleltetheti a klimaxot és enyhítheti a tüneteit. Elesettség, fejlődési elmaradások, szellemi kimerültség esetén igazi csodaszer. Figyelni kell a jó minőségre, mert kényes, hűtést igénylő anyag; akkor lehetünk biztosak, ha a méhész megbeszélt időpontra, hűtőtáskában hozza.”

A propolisz – az a gyantás anyag, amit a méhek fás növények rügyeiről gyűjtenek – nem ennyire kényes.

„Elképesztő, hogy mennyi pozitív tulajdonsága van: antibakteriális hatású, gombaölő, vérnyomás-, fájdalom- és gyulladáscsökkentő, immunerősítő, epehajtó… Minden házipatikában ott kellene lennie, mert ez a méhek csodaszere!” mondta lelkesen a természetgyógyász.

A fullánk mint injekciós tű

A méhecskék fullánkjára érdemes injekciós tűként gondolni, mert még a mérgük is lehet gyógyító hatású.

Egyes távol-keleti országokban nagy hagyománya van a csípetésnek vagy a méreg akupunktúrás beadásának

– mesélte Mária. „Ott főleg reumatikus panaszokra, impotenciára, lumbágóra használják, de az orvosok a szklerózis multiplex esetében is jelentős eredményeket értek el vele.”

Hazánkban csak nagyon kevesen foglalkoznak ilyesmivel, felénk inkább a méhméregtartalmú krémeket használják a ter­mé­szet­gyó­gyá­szok, például ízületi gyulladásra – ami nem is meglepő.

„A közvetlen méhszúrás fej- és has­tá­jé­kon tiltott! A méhek mérge idegméreg: nem mindegy, hogy hol és milyen mennyiségben használjuk” – figyelmeztetett a szakember.

Ne tegyük teába!

A méz enzimjei immunerősítő, antibiotikus és emésztést segítő hatásúak, de 40 Celsius-fok felett elroncsolódnak. Ezért inkább fogyasszuk nyersen az aranyló nyalánkságot!

Zümmögés a múzeumban

A Magyar Természettudományi Múzeumban első kézből szerezhetünk még több információt a méhekről. A Zümmögés a múzeumban című multimédiás tárlat sok újdonsággal szolgálhat kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás