„Volt, hogy azt hitték, viccelek, amikor én érkeztem egy darázsirtásra” – Nőként is helytáll kártevőirtóként Anita





Mázsi Anita öt éve nem mindennapi szakmát választott magának. Kislánya megszületése után két évvel szeretett volna visszatérni a munka világába, így új munkahelyet keresett. Ekkor vezette őt be egy régi ismerőse a kártevőirtás világába, amit Anita azóta is csinál.



Megosztás
Szerző: Kis Dalma Róza
Létrehozva: 2024.01.02.
Anita kártevő női munkaerő szakma szakmunkás

Mázsi Anita két évet töltött otthon kislánya megszületése után, amikor úgy döntött, szeretne visszamenni dolgozni. Sorsszerűen épp ekkor találkozott össze egy régi ismerősével, aki elmesélte neki, hogy kártevőirtással foglalkozik, nőként. Anitának szöget ütött a fejében a gondolat, a gyermekkorában vidéken töltött napok után pedig úgy érezte, nincs az a rágcsáló vagy kártevő, ami kifoghatna rajta, így belevágott a kártevőirtásba. A budapesti édesanya már öt éve dolgozik a nőiesnek nem kifejezetten mondható szakmában, de vallja: büszke rá, hogy ott is képes helytállni, ahol a férfiak.

Anita úgy tapasztalja, ebben a szakmában mindig lehet fejlődni, és hiába van meg valakinek az iskolája, attól még nem lesz feltétlenül jó szakember (Olvasói fotó)

„Jöhet háború vagy világjárvány, nekünk mindig lesz munkánk”

Anita 2018 februárjában felvételt nyert ahhoz a céghez, ahol ismerőse is dolgozott, a munkahelye pedig szinte azonnal beiskolázta őt, hogy megszerezze a munkához szükséges ismereteket. Anita számára nem volt egyszerű egyensúlyozni a munka/iskola, gyermeknevelés és háztartásvezetés háromszögében, pláne, hogy kislánya ekkor még csak két és fél éves volt, és nagyon ragaszkodott hozzá. Az édesanya azonban úgy gondolta, hogy ez az a munka, ami stabilitást és megfelelő anyagi hátteret tud adni, hiszen az ő munkájukra mindig szükség lesz, ez pedig nem utolsó szempont a mai világban. 

A családom, amikor meséltem nekik, hogy felvettek, kikerekedett szemekkel hallgatta, hogy én bizony nem irodista leszek, hanem tényleg kártevőirtást fogok végezni. A mai napig aggódnak értem és féltenek, »nehogy összeszedjek valami fertőzést« vagy bármi bajom legyen a sok irtószertől. De természetesen vigyázok magamra, hordom a védőfelszereléseket, és a fiúk is a cégnél, amennyire lehet, vigyáznak rám. Igazi úriemberek, kinyitják az ajtót előttem, és nem engedik, hogy én cipeljem a felszerelést, ha ők ott vannak, bár én általában egyedül dolgozom, így akkor is helyt kell állnom

részletezte Anita, aki nehezen szokta meg, hogy kötetlen munkaidőben, szinte bármikor, bármi felülírhatja egy napját, a fodrászhoz és a műkörmöshöz bejelentett időpontját pedig két héttel korábban jeleznie kell a cég felé.

Anita a vidéken töltött nyarak után nem lepődött meg a rovarok és rágcsálók láttán (Olvasói fotó)

„Furcsa volt, hogy van, aki nem tud megkülönbözteti egy egeret egy patkánytól”

Anita a vidéken töltött nyarak után cseppet sem ijedt meg a feladattól, ami rá várt. Sőt, furcsa volt látnia, hogy sokak nem tudnak megkülönbözteti egymástól bizonyos kártevőket.

Nekem, mivel a gyerekkorom felét vidéken töltöttem, nagyon fura volt megtapasztalni, hogy az emberek egy bizonyos százaléka nem tud megkülönböztetni egy méhet egy darázstól vagy egy egeret egy patkánytól. Ez azért is fontos, hiszen a méhek védettek, és darázsból is van, ami védett, így nem lehet nyakra-főre ostobán nekiállni egy irtásnak, azon az elven, hogy mindegy, mi az, csak öljük meg, mert a megrendelő azt kérte

– mesélte Anita, aki ugyanúgy meghökken a másik véglet hallatán is, ha valaki sajnálja a rágcsálókat, melyek elszaporodása egészségügyi kockázatot rejt.

Anita vallja, hogy bár több a férfi ebben a szakmában, nőként is helyt lehet állni (Olvasói fotó)

„Volt, hogy a munkaruhámban sétálva nem tudták, férfi vagyok vagy nő”

Anita negatív véleményt még nem kapott azért, mert nőként dolgozik ebben a szakmában, érdekes szituációkat azonban szült már a rendhagyó választása. Eleinte például nem kapott a méretére való munkaruhát, így amikor a túlméretezett munkáskabátban és nadrágban sétált az utcán, de a szeme ki volt festve, volt, aki elhaladva mellette szóvá tette: „ez most nő volt, vagy férfi?”. Anitának, bár rosszulesett a megjegyzés, hibáztatni nem tudta érte az illetőt, hiszen valóban nem mindennapi látvány lehetett. 

Volt egy másik eset is, amikor azt hitték, hogy viccelek, mert én mentem egy darázsirtásra. Eleinte nem akarták elhinni, hogy én vagyok, aki megszabadítja őket a darazsaktól. Mindenesetre a munka befejeztével nagyon megdicsértek, mert nem gondolták volna rólam, hogy képes leszek rá, főleg egyedül

– mesélte az érdekes esetet Anita, akinek azóta sem egyszerű megfelelő méretű munkaruhát találnia magára.

„Azt tudom tanácsolni azoknak, akik nőként egy leggyakrabban férfiak által végzett szakmát szemelnek ki maguknak, hogy fontos az egyensúly megtalálása, hiszen mi attól még nők, anyák és feleségek vagyunk. Amikor nem dolgozunk, vegyük csak elő azt a szép ruhát, és mutassuk meg, hogy milyen szuperül nézünk ki, milyen jó nők vagyunk. Mert jó nők vagyunk!

Ott is képesek vagyunk helytállni, ahol a férfiak. Ezért legyünk büszkék és magabiztosak

– zárta motiváló gondolatait az édesanya, aki mert rendhagyó szakmát választani nőként, hogy azt csinálhassa, amit szeret, és amiben biztonságban érezheti magát. 





 





Ezeket olvastad már?
Igazi programkavalkád lesz május 1-jén: mutatjuk a legizgalmasabbakat!

Igazi programkavalkád lesz május 1-jén: mutatjuk a legizgalmasabbakat!

Most jött: Döntött a bíróság a bőnyi iskolában késelő lány sorsáról

Most jött: Döntött a bíróság a bőnyi iskolában késelő lány sorsáról

Véget ért a Szabadság hídi dráma, fotókon a felmászott ember mentésének megható pillanatai

Véget ért a Szabadság hídi dráma, fotókon a felmászott ember mentésének megható pillanatai

Te le tudnál érettségizni irodalomból? Próbáld ki! - Kvíz

Te le tudnál érettségizni irodalomból? Próbáld ki! - Kvíz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás