Nem semmi: egyetlen év alatt ennyit keresett Vilmos herceg

Nemrég jelent meg a cornwalli hercegség éves jelentése, amiből kiderült, mennyit keresett a trónörökös és családja ebben az évben. Az idei esztendő azért is különleges, ugyanis ez volt Vilmos herceg első teljes pénzügyi éve Cornwall hercegeként.



Megosztás
Szerző: Niki
Létrehozva: 2024.07.25.
Módosítva: 2024.07.25.
hercegi család kiadások bevétel Vilmos herceg

Vilmos herceg 2022 szeptemberében, apja, Károly királlyá koronázása által kapta meg a Cornwall hercege címet, amit a mindenkori uralkodó legidősebb fia visel. Ezzel Vilmos lett a Cornwall hercegség ura, amiből természetesen bevétele is származik. Július 24-én hajnalban meg is jelent az éves jelentés, amelyből az is kiderül, hogy mennyit keresett a trónörökös a 2023-2024-es évben, amely az első teljes pénzügyi éve volt Cornwall hercegeként.

György herceg, Vilmos herceg, foci-EB döntő
Kiderült, mennyit keresett ebben az évben Vilmos herceg és családja – Fotó: dpa/picture-alliance / Northfoto

A trónörökös ugyan nem klasszikus értelemben vett fizetést kap, de még így is igen szép összeget biztosít neki Cornwall. Ez a bevétel a hercegi család, azaz Vilmos herceg, Katalin hercegné és három gyermekük hivatalos, jótékonysági és személyes kiadásait fedezi. Ez idén, a 2023-2024-es pénzügyi évben összesen 23,6 millió font volt, ami átszámítva körülbelül 11 milliárd forint. Míg tavaly, 2022 szeptembere és 2023 júliusa között átszámolva ez „mindössze” 2,7 milliárd forint volt...

Vilmos herceg is adóköteles

Külön szabályok szerint ugyan, de a bevételéből a hercegi család is adózik, amit a háztartási kiadások után fennmaradó teljes összegre számolnak ki. Bár hogy ezek a kiadások pontosan mit takarnak, azt nem részletezték, és a pontos összeget sem árulták el. A bevétel nagy részét egyébként a Cornwall hercegségéhez tartozó földek, farmok és egyéb ingatlanok biztosítják, amelyek összértéke nagyjából 361,9 milliárd forintra rúg a People magazin szerint.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás