Szupercellás jégvihar csapott le Mága Zoltán debreceni koncertjének főpróbájára

Mága Zoltán hegedűművész 50 állomásos koncertsorozatának debreceni eseményére készülve a Kossuth téren zajló főpróba közben két szupercellás zivatar csapott le a városra, és a református Nagytemplom előtt felállított színpadra és a nézőtérre diónyi nagyságú jégdarabok zúdultak, tönkretéve számos nagyértékű hangszert, technikai berendezést és a kottákat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.03.
mága zoltán szupercella debrecen koncert

Bár a példátlan erejű vihar komoly károkat okozott, a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész úgy döntött, nem hagyja cserben a Cívis város közönségét és a veszély elmúltával megtartotta a Nemzet Színészeivel és rangos, Kossuth-díjas előadókkal közös műsorát. A vihar miatt egy órás csúszással kezdődött műsorának kezdetén a sok ezer főnyi közönség előtt Mága Zoltán úgy fogalmazott: egy jégvihar sem tudja elsöpörni a magyar nép szereteten és tiszteleten alapuló összefogását, amiben most Debrecen lakosai példát mutattak. Dr. Papp László, Debrecen polgármestere köszönetet mondott Mága Zoltánnak, hogy városukba újra évekig emlékezetes műsort és konkrét segítséget, bátorító üzenet hozott, és a hatalmas sikerre tekintettel a városvezető ígéretet tett arra, hogy jövőre Debrecenben is megrendezik Mága Zoltán újévi koncertjét.

Mága Zoltán koncert
Mága Zoltán Debrecenben adott koncertet Fotó: PATAKI BOTOND

Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész az elmúlt másfél évtizedben már számos alkalommal adott jótékonysági koncertet a Kálvinista Rómaként is nevezett Debrecen templomaiban. 

A most zajló legújabb, Európa és Izrael békéjéért történő kiállásért, valamint az állami gondozásban élő gyermekek megsegítését célzó missziója keretében szervezett „50 év 50 koncert” című eseménysorozatához kapcsolódva Mága Zoltán a református Nagytemplom előtti térre szervezte eseményét a Nemzet Színészei és a színészlegendák, Kossuth-díjas operaénekesek közreműködésével június első estjére. 

A Prima Primissima-díjas hegedűművész szombati debreceni szabadtéri koncertjének kezdete előtt pár órával, a zenekari főpróbája közben diónyi nagyságú jégdarabokat hozva két szupercellás zivatar csapott le a városra, és csak néhány másodperce volt a művészeknek és a közreműködő technikusoknak, hogy a színpad melletti sátorban védett helyre meneküljenek. Óriási károkat keletkeztek: tönkrementek értékes hangszerek, technikai eszközök, kották. A vihar elvonultával felmérték a károkat és tájékozódva a további várható időjárásról is, Mága Zoltán úgy döntött, megtarja a koncertjét és erről a helyi sajtón és a közösségi médián keresztül értesítették a debreceni közönséget is. 

Mindenki Mága Zoltánra volt kíváncsi Fotó: PATAKI BOTOND

A színpadon az Érdemes művész díjjal is kitüntette hegedűművész köszöntve a rendkívül nagy számú közönségét, -hiszen több ezer ember érkezett, hogy részese lehessen Mága Zoltán koncertjének-, azt mondta: idén lett 50 éves, de még ilyen pusztító jégesőt soha nem látott, ami lezúdult rájuk. Ezek után az lett volna az ésszerű döntés, ha lemondja a koncertet, de úgy döntött: ha kell, akár egy szál hegedűvel is megtartja azt. „Hálás köszönetem minden zenész és technikus kollégának a kitartó munkájáért, és a sok ezer fős közönségnek, hogy a pusztító vihar után bátran, szeretettel jöttek el a szabadtéri békekoncertünkre” – mondta Mága Zoltán, hozzátéve, a használhatatlanná vált hangszereket és eszközöket lehet pótolni, de az örömteli és megismételhetetlen pillanatokat nem, mert azok kultúránk történelmi eseményeivé válnak.

Koncertünk az ékes példája annak, hogy a szeretet mindent legyőz, és ha összefogunk, hegyeket tudunk megmozgatni, és nem tántoríthat el minket sem eső, sem jégvihar” – hangoztatta a hegedűművész utalva arra, hogy a debreceni koncertje előtti este Nyíregyháza főterén az időnként intenzíven eleredt eső ellenére a több ezer fős közönség végig követte a koncertet, és hatalmas vastapssal jutalmazták a fellépő művészeket. Az ilyen bátor és erőt mutató összefogásra van szükségünk ahhoz is, hogy elérjük Ukrajna, Oroszország és Izrael békéjét, hogy ne legyenek további ártatlan áldozatok, árva gyermekek – mondta Mága Zoltán megemlítve azt is, hogy hatalmas összefogást tapasztalható a gyermekek védelmében és a békéért történő kiállásért szervezett missziójának minden egyes állomásán, Magyarország nagyvárosaiban és kistelepülésein, Erdélyben, és a Vajdaságban egyaránt. 

A debreceni Kossuth téren tartott nagyszabású koncerten a Nemzet Színészei közül Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, valamint színészlegendáink közül Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész és táncművész, érdemes és kiváló művész, Voith Ági érdemes és kiváló művész, Jászai Mari-díjas színésznő , valamint a Kossuth-díjas és érdemes művész Koncz Gábort mellett színpadra lépett korunk egyik legnagyszerűbb szopránénekesnője, a Kossuth-díjas Sümegi Eszter, és a cigánydaléneklés koronázott királynője, a Kossuth-díjas Bangó Margit is, és különleges produkcióval örvendeztette meg a közönséget az Érdemes Művészi és Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett erdélyi születésű operaénekes, Molnár Levente és Fischl Mónika Liszt Ferenc-díjas primadonna is.

Bangó Margit, Mága koncert
Bangó Margit Fotó: Picasa

A Cívis városban tartott koncert színes pillanata volt Bodrogi Gyula és Voith Ági közös duettje, és Csikos Sándor Szabó Lőrinc a háborús és az azt követő megpróbáltatásokról is szóló Tücsökzene című versciklusából elmondott versrészlete és Koncz Gábor versmondása mellett a platinalemezes énekesnő, Mága Jennifer és a számos nemzetközi hegedűverseny győztesének, Ifjabb Mága Zoltánnak a különleges előadása, valamint a Liszt Ferenc -díjas hegedűművész Magyarország egyik legjobb és leghíresebb női DJ-jével DJ Yaminával előadott produkciója is. Az esemény fénypontjaként a színészlegendák közösen énekelték el a Csárdáskirálynő című operettből a Hajmási Pétert, amit a közönség óriási vastapssal jutalmazott.

Közreműködött a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Gipsy Virtuózok, vezényelt Balassa Krisztián, továbbá részt vett Túri Lajos Péter és társulata és a Soloriens Kórus is.

A Pro Caritate-díjjal is kitüntetett hegedűművész „50 év 50 koncert” című sorozatának debreceni eseményén, amelynek műsorvezetője Liptai Claudia színésznő volt, bejelentette, missziójának küldetéseként 3 millió forint értékben nyújt segítséget a debreceni hátrányos helyzetű gyermekek támogatására.

Mága Zoltán, Liptai Claudia
Liptai Claudia és Mága Zoltán 

Papp László, Debrecen polgármestere köszönetet mondott Mága Zoltánnak, hogy városukba újra évekig emlékezetes műsort és konkrét segítséget, bátorító üzenet hozott és a szombati vihar miatti bátor, de egyben jó döntést is meghozva ezúttal sem okozott csalódást a város lakóinak. A városvezető a szombati koncert hatalmas sikerére tekintettel azt mondta, jövőre Debrecenben is megrendezik Mága Zoltán újévi koncertjét. A hegedűművész Magyarország legjobb városvezetőjének nevezve a debreceni polgármestert, köszönetet mondott Dr. Papp Lászlónak a rászoruló emberek és a kultúra ápolásában tanúsított eddigi példamutató tetteiért, és arra biztatta a közönséget, éljenek alkotmányos jogaikkal és a béke támogatása mellett szavazzanak a jövőre. 

Az „50 év 50 koncert” című eseménysorozat vasárnap este Visegrádon folytatódott.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás