Ma lenne 97 éves Máthé Erzsi – Fodor Zsókának felfedte: nem élt hiába

A legendás színésznő 97 éves lenne. Máthé Erzsi május 8-án hunyt el egy évvel ezelőtt. Barátnője, Fodor Zsóka mesélt a halála előtti utolsó nagy találkozásukról.



Megosztás
Szerző: S.M. -
Létrehozva: 2024.05.16.
Módosítva: 2024.05.16.
Máthé Erzsi fodor zsóka emlékezés évforduló

Máthé Erzsi élete utolsó éveiben a négy fal között, visszavonultan élt. Kollégái, tisztelői aggódtak a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészért, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjáért, akiről csak egyre ritkábban hallottak. A bámulatos életszeretetéről és akaraterejéről is híres művésznő nehezen mozgott, egészsége megkopott, évek óta segítségre szorult

Máthé Erzsi
Máthé Erzsi tavaly, a születésnapja előtt 8 nappal hunyt el  (Fotó: MEDIAWORKS ARCHÍVUM)

Máthé Erzsi utolsó éveit a négy fal között töltötte

Halála előtt egy évvel egy életmentő orvosi beavatkozáson esett át: az akkor már nagyjából 10 éve beültetett pacemakere beállításra szorult. Annyit lehetett tudni, hogy a nap 24 órájában mellette volt ápolója, aki mindenben segítette az ágyhoz kötött művésznőt. Aztán tavaly május 8-án érkezett a szomorú hír: a legendás színésznő 95 éves korában elhunyt, nyolc nappal a születésnapja előtt. Látogatókat már nem fogadott, ám Fodor Zsókával kivételt tett. Az ország Magdi anyusa ugyanis nem sokkal a születésnapja után járt a művésznőnél. Máthé Erzsi maga üzent barátnőjének, hogy szeretné, ha meglátogatná. Zsóka így is tett. A színésznő lapunknak idézte fel azt a napot, amikor utoljára láthatta barátnőjét.

A Nemzeti Színházban voltam főiskolás, amikor megismertük egymást. Később az Iván Iljics halála című tévéfilmben játszottunk együtt, amiben Básti Lajos alakította az apámat, Erzsi pedig az anyámat. Ott, a forgatás idején barátkoztunk igazán össze” – emlékezett vissza Fodor Zsóka.

Hasonló humorral rendelkezünk, ez a szeretet pedig élete végéig megmaradt benne.

„Az utolsó hónapjaiban derült ki, hogy közös az orvosunk. Sajnos akkor már nem volt túl jó állapotban, a teste kicsit megfáradt, de az agya még mindig nagyon jól működött. Már csak otthon feküdt, és nem fogadott már látogatókat sem. A doktornőn keresztül üzent nekem, amint ráérek, boldog lenne, ha meglátogatnám.”

Nekem ő annyira fontos volt, hogy eleget tettem a kérésének, és elmentem hozzá

– mesélte lapunknak a színésznő.

Máthé Erzsi
A színésznőt sokan szerették, tisztelték (Fotó: MEDIAWORKS ARCHÍVUM)

„Többször megölelgettük egymást”

Fodor Zsókában máig frissen él az a pillanat, amikor barátnőjével újra megpillantották egymást. Mindkettőjüket megérintette a találkozás, ami rengeteg érzést váltott ki belőlük.

Azt a szeretetet, örömöt, ahogyan fogadott bennünket, sosem felejtem el. Rengeteget beszélgettünk a múltról, a közös emlékekről, élményekről, az együtt töltött időkről. Minden érdekelte velem kapcsolatban, sokat meséltem neki az életemről.”

Többször megölelgettük egymást, és megígértem neki, hogy hamarosan újra meglátogatom, de sajnos erre már nem kerülhetett sor, mert elment. Nagyon szerettük egymást.

„Megmelegedett a szívem attól, ahogy néztem az otthonát. Ott volt a gondozónője, egy rendkívül kedves hölgy volt. Akkoriban volt a születésnapja, telis-tele volt a szobája virágokkal. Elmondta, hogy ezek a csokrok is azt igazolják, hogy nem élt hiába.”

Úgy fogalmazott, akkor tette le a lantot, amikor már azt érezte, az agya nem úgy működik, mint régen.

„De mindenre emlékezett, a színházra és rám is. Nagyon megható volt ezt hallgatni” – mondta elérzékenyülve a színésznő.

Máthé Erzsi
Bámulatos életszeretetéről és tehetségéről volt híres a művésznő (Fotó: MEDIAWORKS ARCHÍVUM)

„Nem tudtam elmenni Erzsikém temetésére”

Fodor Zsókának összeszorul a szíve, ha arra gondol, milyen sok általa nagyon szeretett pályatársa ment el az utóbbi években, évtizedekben. Nem tudja egyenként számontartani az évfordulókat, de a síremlékeiket időnként felkeresi.

Kétlaki életet élek, sokat Pécsett tartózkodom, de amikor a feladataim éppen Budapestre szólítanak, és még az időm is engedi, számomra egy program, amikor kimegyek a Farkasréti temetőbe a színészparcellához – ahol rengeteg ismerősöm, kollégám, volt szerelmem, volt kalandom, volt vőlegényem, akik mind-mind ott fekszenek –, és megállok a síroknál. 

Elmondom a nekik szóló üzenetemet vagy szeretetteljes szavaimat.

Sajnos nem tudtam elmenni Erzsikém temetésére, mert akkor Pécsett volt előadásom, így egy szép koszorút küldtem a búcsúztatójára” – mesélte lapunknak.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás