„Szeret játszani a telefonján, mint ahogy minden más fiatal is, csak ő kicsit máshogy” – autista fiáról mesélt a Jóban Rosszban sztárja





Gazdag Tibort a Jóban Rosszban Pongrácz dokijaként ismerhette meg az ország, ám azt kevesen tudják róla, hogy van egy fiatal felnőtt fia, aki autista, így a mindennapjaik Andris köré igazodnak. A színésszel az autizmus világnapja kapcsán beszélgettünk.



Megosztás
Szerző: Niki
Létrehozva: 2024.04.03.
Módosítva: 2024.04.03.
Gazdag Tibor Autizmus Világnap autizmus család

Április 2-án van az autizmus világnapja, amely mellett sok híresség kiáll a közösségi oldalain. Ám kevesen tudják, hogy Gazdag Tibor, a Jóban Rosszban sztárja személyesen is érintett, hiszen fia, Andris autizmussal él. Lapunknak mesélt erről a betegségről és arról, hogy milyen változásokra lenne szükség.

Gazdag Tibor
Gazdag Tibor életét Andris irányítja (Fotó: TV2)

Egyfajta trenddé vált a celebvilágban kiállni a hasonló ügyek mellett, mint az autizmus világnapja, ám ez nem feltétlenül jár együtt változással a hétköznapokban is.

Nagyon kedves ez a sok poszt és üzenet, mert felhívja a figyelmet, de sajnos valódi változást nem ér el. Én úgy gondolom, még nem érett meg a társadalom erre teljesen. Érzékenyítésre és edukációra lenne szükség a témában, hogy jobban megértsék az autizmussal élőket.

Több programra lenne szükség

Az autisták számára egyértelműen a szüleik a legnagyobb támaszok, ám nem feltétlenül kellene, hogy egyedül ők viseljék ezt a terhet.

Fontos lenne, hogy legyenek olyan programok, közösségek, ahol tudnak velük foglalkozni, ahol tanulhatnának esetleg egy szakmát vagy más készségeket sajátíthatnának el, hiszen így minden a szülőkre hárul. Nyilván mindent megteszünk, amit tudunk, hiszen ez a dolgunk, de mi is elfáradunk időnként, ezért jó lenne, ha lennének ilyen lehetőségek.

„Persze az is érthető, hogy a szakembereknek és vállalkozóknak nem feltétlenül éri meg ezzel foglalkozni, így viszont nem igazán van előrelépés. Ehhez talán rendszerszintű változás és hatalmas összefogás kellene” – tette hozzá a színész.

Gazdag Tibor minden napját a fiához igazítja

A mindennapok nagyon pontos menetrend szerint működnek Gazdag Tiboréknál is, hiszen Andris jóllétének ez egy nagyon fontos feltétele.

Amit mi tudunk tenni az az, hogy kialakítunk egy napi rutint, ez nagyon fontos a fiam számára is, a nagy változásokat nem viseli jó. És ehhez tartjuk magunkat, eszerint zajlanak a mindennapok. Illetve tömegben sem érzik magukat komfortosan a spektrumzavarral élők, így fontos, hogy mindig olyan helyet találjunk, ha például strandra megyünk, ahol nincsenek sokan. A nyaralás is emiatt körülményes. Meg lehet oldani, de sok szervezést és körültekintést igényel.

Gazdag Tibor
Tibor szerint az edukáció és érzékenyítés kulcsfontosságú (Fotó: TV2)

Tibor lát lehetőséget a változásra

Bár András ma már felnőtt és az iskolát is elvégezte, sajnos elhelyezkedni azonban nem tud, hiszen képtelen önállóan dolgozni.

„Egyébként a fiam már nem kisgyerek, fiatal felnőtt, mégsem fog tudni elhelyezkedni, hiszen nincs lehetősége arra, hogy olyan szakemberek foglalkozzanak vele, akik segíteni tudnának ebben, illetve olyan helyek, ahol alkalmaznák, például, hogy segítséggel dolgozni tudjon.”

Bár ő más, mint a többi fiatal, Tibor szerint mégsem különbözik mindenben egészséges társaitól.

Andris szívesen jön velem sétálni vagy például nagyon szeret játszani a telefonján meg a gépén, mint ahogy minden más fiatal is, csak ő kicsit máshogy, mert szinte csak ugyanazzal a néhány játékkal játszik. Neki ebben is szüksége van az állandóságra.

Persze mindez gyerekként sem volt könnyebb a család számára, de Tibor reménykedik a változásban.

Kisgyerek korában ha lementünk a játszótérre, mindig furcsán néztek rá és látták rajta, hogy ő más, így nem is közeledtek hozzá, pedig az lenne a legjobb, ha lenne lehetősége olyan közösségekben részt venni, ahol nem csak autistákkal találkozhat. Ha egy számára biztonságos közegben tudna kapcsolatot teremteni egészséges emberekkel, az sokat segítene a beilleszkedésben. De úgy érzem, ehhez még nem érett meg a társadalom eléggé, így változás sem lesz egyhamar.

 





 





Ezeket olvastad már?
Ezt látnod kell: csak egy kagyló takarja a szexi kebelcsoda mellét - Videó

Ezt látnod kell: csak egy kagyló takarja a szexi kebelcsoda mellét - Videó

Fürdéshez készül a kebelcsoda – mesés képeket osztott meg Emily Ratajkowski

Fürdéshez készül a kebelcsoda – mesés képeket osztott meg Emily Ratajkowski

Jennifer Aniston álló mellbimbója szinte átdöfi a fehér felsőjét

Jennifer Aniston álló mellbimbója szinte átdöfi a fehér felsőjét

Lehullt a lepel! Kiderült, mi történt a Házasság első látásra sztárjaival

Lehullt a lepel! Kiderült, mi történt a Házasság első látásra sztárjaival

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás