Új díjakat avattak az idei Golden Globe-on, íme a fontos győztesek

A Golden Globe-on idén először adták át a mozis kasszasikereket elismerő trófeát.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.08.
Módosítva: 2024.01.08.
Golden Globe film elismerés díj

Az Oppenheimer nyerte a legjobb drámai film, a Szegény párák pedig a legjobb vígjáték vagy musicalfilm díját a 81. Golden Globe díjátadó gálán, amelyet helyi idő szerint vasárnap este rendeztek meg a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

A 81. Golden Globe-gála legnagyobb nyertese Christopher Nolan Oppenheimer című filmje volt: az atombomba atyjáról készült életrajzi filmet öt díjjal jutalmazták. A legjobb drámai film trófeája mellett Nolan a rendezői díjat is megkapta, a főszerepet alakító Cillian Murphy a drámai filmes mezőny legjobb színészének díját vehette át, Robert Downey Jr. a legjobb férfi mellékszereplőét, Ludwig Göransson pedig a legjobb eredeti filmzenéért járó elismerést.

A Szegény párák nem csak a legjobb vígjáték vagy musicalfilm díját szerezte meg: a főszereplőt, Bellát alakító Emma Stone kapta meg a legjobb színésznő díját.

A drámai filmes mezőny legjobb színésznőjének díját Lily Gladstone vehette át Martin Scorsese Megfojtott virágok című filmjéért.

A legjobb forgatókönyv díjáért az Oppenheimer és a Barbie is versengett, de végül Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című filmje vitte el, amely a legjobb nemzetközi film díját is megszerezte.
A vígjátékok filmes mezőnyében Alexander Payne Téli szünet című filmjének két sztárja is díjat kapott a gálán: Paul Giamatti a legjobb színész, Da'Vine Joy Randolph pedig a legjobb női mellékszereplő lett.

A legjobb animációs film Golden Globe-ját Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gém című alkotása kapta.

A televíziós mezőnyben az Utódlás lett a legjobb drámai sorozat (az HBO-széria három sztárja, Matt Macfadyen, Sarah Snook és Kieran Culkin szintén díjjal távozott a gáláról), A korona című Netflix-sorozatban nyújtott alakításáért Elizabeth Debicki a legjobb női mellékszereplő díját vehette át, míg A mackó című Hulu-széria három díjat kapott: a legjobb vígjátéksorozat elismerése mellett Jeremy Allen White és Ayo Edebiri is díjazott lett.
A Golden Globe-ceremónián ugyancsak három díjjal jutalmazták a Balhé című korlátozott epizódszámú sorozatot: a kategória fődíja mellett Ali Wongot és Steven Yeunt is elismerték színészi játékukért.

A Golden Globe újonnan bevezetett stand-up-díját első alkalommal Ricky Gervais-nek ítélték oda.

A Golden Globe idén először átadott, mozis kasszasikereket elismerő trófeáját a Warner Bros. Margot Robbie-val és Ryan Goslinggal a főszerepben forgatott Barbie című produkciója kapta, amelynek globális bevétele meghaladta az 1,4 milliárd dollárt (484 milliárd forintot). A film még egy kategóriában tarolt: Billie Eilish kapta a film What Was I Made For? című betétdaláért.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás