Coolio: asztmás stréber gyerekből lett világhírű rapper





Coolio egy betegeskedő kisgyerek volt, végül a rapvilág egyik legmeghatározóbb alakjává nőtte ki magát. 59 éve alatt számos dalt írt, a Gangsta's Paradise slágere pedig meghódította a világot.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.04.
Celebhalál

Az egész zenevilágot megrázta a világhírű rapper, Coolio halálhíre, aki múlt héten halt meg egy barátja Los Angeles-i házában. A Grammy-díjas és többszörös platinalemezes művész utoljára Texasban lépett színpadra Vanilla Ice- al.

Kiment a mosdóba, és soha nem jött ki

A 45 éves zenész kiment a mosdóba, és soha nem jött ki... Barátja kihívta a mentőket, akik 45 percig próbálták újraéleszteni, de sajnos nem jártak sikerrel. Rendőrségi források szerint a halála helyszínén nem találtak kábítószert vagy kábítószerrel kapcsolatos kellékeket. Boncolással és toxikológiai vizsgálattal állapítják meg a hivatalos halálokot.

Zűrös tinédzserkora volt

Coolio, polgári nevén Artis Leon Ivey Jr. 1963. augusztus 1-jén született. A kaliforniai Comptonban nőtt fel, Los Angeles megyében, ahol a hiphop legsikeresebb előadóinak, köztük Dr. Drenek és Kendrick Lamarnak a producere volt. Édesanyja egyedül nevelte, akinek a későbbi sikereit szentelte. Stréber asztmás gyereknek számított, tinédzser korában azonban bandataggá vált és fiatalkorú bűnelkövető és kábítószerfüggő lett.

59 évesen váratlanul hunyt el a raplegenda Fotó: AFP

Önkéntes tűzoltóként is dolgozott

A 20-as éveiben San Joséba költözött, hogy édesapjával éljen, önkéntes tűzoltóként dolgozzon. Időközben úgy érezte megtalálta belső békéjét és spirituálisabbá vált. Később a kereszténységnek tulajdonította, hogy sikerült leküzdenie crackfüggőségét.

„Nem karriert kerestem, hanem módot arra, hogy megtisztuljak – egy módot arra, hogy elmeneküljek a drogügy elől. Tudtam, hogy meg fog ölni, és tudtam, hogy abba kell hagynom. A tűzoltóképzésben fegyelemre volt szükségem. Minden nap futottunk. Nem ittam, nem dohányoztam, és nem csináltam azt, amit általában – mesélte a Los Angeles Timesnak 1994-ben.

Szeretett főzni

Sokan ismerik Coolio zenéit, de azt kevesen tudják, hogy a 6 gyerekes apuka szeretett főzni is. 10 évesen kezdett el 30 perces ételeket készíteni. Saját fúziós konyháját, „Ghetto Gourmet-nek” nevezete és szakácskönyvet is kiadott. A „Cookin’ with Coolio” 76 receptet tartalmaz, amelyek könnyen elkészíthetők, gyorsabban, mint az elvitelre rendelni, és ami a legjobb, megfizethető alapanyagokból.

Coolio elismert zenész volt Fotó: AFP

Zenei karrierje

Ahogy elkezdte zenei karrierjét, Coolio csatlakozott a nyugati parti hiphop növekvő hullámához, amely egyre inkább mainstreammé vált; országos népszerűsége megnőtt, amikor az MTV, rádióállomások és nagyobb kiadók elfogadták az egykor regionális underground hangzást – írja a New York Times. Innentől nem volt megállás és Coolio egyenesen a ranglisták élére tört számaival, melyek közül a legsikeresebb a Gangsta’s Paradise volt.

„Biztos vagyok benne, hogy miután régen elmentem erről a bolygóról és ebből a dimenzióból, az emberek visszapillantanak és még mindig tanulmányozzák a munkáimat” – mondta 2016-ban a Popkiller TV-nek a raplegenda.

Gangsta’s Paradise

Cooliot a Gangsta’s Paradise slágere tette világhírűvé. Túlszárnyalta az 1995-ös Veszélyes kölykök (Dangerous Minds) című filmet, amihez eredetileg íródott a szám. 1996-ban elnyerte a legjobb rapszóló előadásért járó Grammy-díjat, később pedig az Amerikai Recording Industry Association háromszoros platinaminősítést kapott. Kevés olyan ember van a földön, aki egyszer ne dúdolta volna a Gangsta’s Paradise szövegét vagy dallamát. Coolio slágere azonnal megkülönböztethetővé vált az 1990-es évek raprajongóinak milliói számára, különösen a 23. zsoltáron alapuló emlékezetes nyitóverse révén:

Ahogy a halál árnyékának völgyében sétálok, egy pillantást vetek az életemre, és rájövök, hogy nem maradt már semmi hátra.

Míg Coolio nehezményezte, hogy slágere beárnyékolta a többi munkáját, 2018-ban a Popkiller TV -nek azt mondta, hogy a dal „nagy utazásra” vitte. Népszerűsége évtizedek óta kitart, túléli alkotóját is; a Gangsta’s Paradise, milliárdos megtekintést ért el a YouTube-on.

„Ez az egyik olyan dal, amely generációkon túlmutat. Nem használtam semmilyen divatos szót… azt hiszem, ez időtlenné tette” – mondta nem sokkal a halála előtt a Coolio.





Ezeket olvastad már?
Összeomlott Tilla, szörnyű veszteség érte: "sajnos elköltöztette őket"

Összeomlott Tilla, szörnyű veszteség érte: "sajnos elköltöztette őket"

Teljesen tűzbe jött Csonka Bandi: sosem ölelte még két ilyen szexistennő

Teljesen tűzbe jött Csonka Bandi: sosem ölelte még két ilyen szexistennő

Vége van: utoljára jelentkezett be Ördög Nóra

Vége van: utoljára jelentkezett be Ördög Nóra

Zokogásban tört ki Szandi kislánya miatt - egyenesen Amerikából érkezett a levél

Zokogásban tört ki Szandi kislánya miatt - egyenesen Amerikából érkezett a levél

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás