RETRO RÁDIÓ

Megható: így teljesítette Csollány Szilveszter kívánságát egy egri borász





Hamarosan elkészül a közelmúltban elhunyt olimpiai bajnok tornászról, Csollány Szilveszterről elnevezett borkülönlegesség. A legenda becenevére, Szilasra keresztelt bort Sike Tamás készítette el. A bevételből Csollány családját támogatja.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.02.
szívmelengető

Bő két hónappal ezelőtt, január 24-én az egész országot sokkolta a hír: meghalt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. A legendát egy emberként gyászolta hazánk. Azt viszont kevesen tudják, hogy a sportember több szállal kötődött Egerhez és a borokhoz. Most egy jó barátja, Sike Tamás egyedülálló módon emlékezik meg a bajnokról: egy róla elnevezett bort hoz forgalomba.

Fotó: Bors

A mi történetünk 21 évvel ezelőtt kezdődött. Ekkor ő már olimpiai bajnok volt, én pedig főborászként dolgoztam egy egri pincénél. Szilveszterrel egy borkóstolón találkoztunk, és szóba elegyedtünk. Néhány pohár után megemlítette, hogy jók az itthoni borok, de Amerikában olyan finomat ivott, amit azóta sem talált itthon. Némi gondolkodás után rájöttem, hogy az én boromat kóstolta kint, és adtam neki egy üveggel. Innen indult a mi barátságunk – mesélte a Borsnak Sike Tamás, a Sike Borászat tulajdonosa. Később sűrűn keresték egymás társaságát, szoros baráti kapcsolatot alakítottak ki.

Fotó: Bors

Főzőversenyekre utaztunk, borfesztiválokra mentünk ketten, folyamatosan jártuk az országot. A legjobb barátom volt – mondta elérzékenyülve a borász. Tamás azt is megosztotta lapunkkal, hogyan lett Csollány Szilveszter keresztapja.

2013-ban beszélgettünk, és valahogy odalyukadtunk ki, hogy Szilas még nincs megkeresztelve. Azonnal rávágtam, hogy ez nem mehet tovább, és megszervezem a keresztelőjét. Viccelődve visszakérdezett, hogy oké, de ki lesz az ő keresztapja? Mondtam, majd én leszek az. Így is történt! – mesélte nevetve Sike Tamás.

Fotó: Bors

A hamarosan megjelenő borkülönlegesség Csollány kedvenceiből jött létre.

Ő jellemzően a fehérborokat kedvelte, azok közül is a savignon blanc-ot, az olaszrizlinget és a hárslevelűt. Ezt a három fajtát háziasítottam cuvée formájában egy palackba, ami természetesen a Szilas nevet kapta. Korábban többször felvetette nekem, miért nincs olyan bor, amin az ő neve van, de mindig elodáztam az ötletet. Sajnos a halálakor döbbentem rá arra, hogy későn ébredünk rá azokra a lehetőségekre, amit korábban megtehettünk volna – mondta a borász a Borsnak, aki hozzátette: Szilas családja nagyon örült annak, hogy a legenda kívánsága teljesülni fog. Sike Tamás pedig a borból befolyó teljes bevétellel Csollány Szilveszter családját fogja támogatni.





Ezeket olvastad már?
Palácsik-Ráthonyi Timi szexi fotója jókívánság-cunamit indított

Palácsik-Ráthonyi Timi szexi fotója jókívánság-cunamit indított

Lajos herceg születésnapján szülei kaptak komoly ajándékot

Lajos herceg születésnapján szülei kaptak komoly ajándékot

Polgár Tünde a mai napig félti a gyerekét

Polgár Tünde a mai napig félti a gyerekét

Ez a távol-keleti lány megtette Azahriah dalával azt, ami nekünk nem megy – videó

Ez a távol-keleti lány megtette Azahriah dalával azt, ami nekünk nem megy – videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás