„Egy bolt közepén kacsintott rám a filmszerep” – Bevásárlólistával a kezében mondott igent Dobó Kata főhőse





Több mint húsz évvel ezelőtt találkozott egymással először Dobó Kata és Bokor Barna. Akkor a rendezőnő még nem is sejtette, hogy első családi mesefilmjének a főszereplője köszönt rá a folyosón. Számos klasszikus színpadi szerep után, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művésze, dr. Szemerey András bőrébe bújt az El a kezekkel a Papámtól! című varázslatos mozifilmben.



Megosztás
Szerző: Urmai Gabriella
Létrehozva: 2021.11.19.
El akezekkel a Papámtól!

Amikor az ember szerelmes, akkor a teste is reagál. Pillangók röpködnek a gyomrában, hebeg-habog, izzad a tenyere. Így van ez a való életben és a filmvásznon is. A paragrafusok erdejében élő Szemerey ügyvéd úrnak – akit Bokor Barna kelt életre –, a bokája rándul meg, amikor elkezdi behálózni ez a csodálatos érzés. A szeretni való, kislányát egyedül nevelő, szigorú ügyvéd szerepe egy bevásárlás közben találta meg a színészt.

Bokor Barna: „Most már abban a korban vagyok, hogy meg tudom figyelni, mi működteti a szerelem energiáját” Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás

Bevásárlólistával a kezében mondott igent a szerepre

„Égi jelként fogtam fel ezt a felkérést” – árulta el Bokor Barna a Metropolnak. „Nagyon szerettem volna filmben kipróbálni magam, de ez a lehetőség nem talált meg 40 éves koromig. Aztán mint egy sóvárgott szerelem, egyszer csak rám kacsintott ez a filmszerep. A producer, Helmeczy Dorottya hívott fel, hogy lenne-e kedvem elvállalni? A beszélgetés alatt egy bevásárlólistával álltam a bolt közepén, és egészen más dolgokat pakoltam a kosaramba, mint ami fel volt írva. Aztán úgy jöttem ki az üzletből, mint amikor az embert megsuhintja a szerelem szele: értelmetlen dolgokat tesz-vesz.

Dobó Kata beállítja a jelenetet, itt éppen Bokor Barnát és Zsurzs Katit instruálja (Fotó: Megafilm)

Amikor Dobó Kata visszaköszönt

A forgatáson aztán Barna ott találta magát rengeteg hölgy társaságában, hiszen az általa játszott ügyvéd körül számos női karakter forog, és persze a női energia a rendező, Dobó Kata személyében is végig jelen volt. „Katával mindig szerettem volna találkozni. Egyszer, valamikor 1998-ban Budapesten elment mellettem egy szűk folyosón. Én ráköszöntem, ő visszaköszönt, pedig nem is ismertük egymást. Akkoriban ez volt az első számú élményem, hiszen Kata volt az első számú NŐ, A miniszter félrelép mozisztárja. Most, amikor együtt dolgoztunk, azonnal működött közöttünk a szakmai kémia. Kata nagyon érzékeny, és nagyon finom érzékkel választotta ki a karaktereket.”

Dr. Szemerey András és menyasszonya, Merényi Viola (Pálmai Anna) Fotó: Megafilm

A szerelemben valamennyien gyermeklelkűek leszünk

A film témája a szerelem, a gyermeki lélek és a szülői szeretet. Barna kiválasztása ebből a szempontból is telitalálat. „Apuka is vagyok, gyermeki lelkem is van. A szerelemben pedig valamennyien elveszünk, és gyermeklelkűek leszünk” – vallja a színész, aki a szeretnivaló, de szigorú ügyvéd érzelmi állapotát egy fizikai jelenséggel is ábrázolja a vásznon: a szerelemtől ugyanis megrándul a bokája, mint aki mindjárt bugizni kezd. „Van, aki pillangókat érez a hasában, mások dadogni kezdenek, dr. Szemereynek pedig a lába rándul. Visszafelé ez nem működik: ha a bokámat kifelé rángatom, attól még nem leszek szerelmes” – nevetett a színész, és azt is elárulta, hogy ő maga is így van ezzel: kamaszkora óta vizsgálja azt a tagadhatatlan tényt, hogy a szerelem hatására „kizökken az idő”. „Most már abban a korban vagyok, hogy meg tudom figyelni, mi működteti a szerelem energiáját? Azóta se jöttem rá a pillangóeffektus működési mechanizmusára. Önkéntelenül és megmagyarázhatatlanul van, vagy nincs. Minden megváltozik és az ember a folyamatos elragadtatás állapotában van.”

A cserfes Dorka szerepében Marczinka Bori Fotó: Megafilm

Bori és Barna hasonlít egymásra

A szerelem mellett egy másik fontos érzés, a szülői szeretet is megjelenik a filmben. „Remek gyerekszínészekkel dolgozhattam, valóban úgy tekintettem rájuk, mint kollégákra. Bori (Marczinka Bori, aki Dorkát játssza – a szerk.), aki a kislányom volt a filmben, olyan természetes őszinteséggel létezett a jelenetekben, hogy gyakran abból táplálkoztam, amit tőle kaptam. Élővé tudta tenni a pillanatokat. Már az első alkalommal instant öröm volt a találkozásunk. Egy idő után azt vettük észre, hogy hasonlítunk is egymásra.”

A forgatás szünetében volt idő a játékra is Fotó: Megafilm

Vajon jó apa vagyok?

Az El a kezekkel a Papámtól!-nak különleges a látványvilága is. „Imádtam ezt a színes, retró futurisztikus miliőt” – árulta el Barna. „Igaz, nekem hat szürke öltönyöm volt, de ezekben benne van a szürke valamennyi árnyalata. Szemerey egyébként is egy szürke ügyvéd, és a pipájába kapaszkodik, hogy ne lássák, ha elbizonytalanodik” – mondott el még egy titkot a színész, aki maga is izgatottan várja a december 9-i bemutatót. Legjobban a 10 és a 12 éves gyermekei véleményére kíváncsi. „Én is fel szoktam tenni magamnak azt a kérdést, ami a filmben is elhangzik: Vajon én jó apa vagyok? De igyekszem… és szerintem ők ezt érzik.”

 





Ezeket olvastad már?
Fürdéshez készül a kebelcsoda – mesés képeket osztott meg Emily Ratajkowski

Fürdéshez készül a kebelcsoda – mesés képeket osztott meg Emily Ratajkowski

Jennifer Aniston álló mellbimbója szinte átdöfi a fehér felsőjét

Jennifer Aniston álló mellbimbója szinte átdöfi a fehér felsőjét

Lehullt a lepel! Kiderült, mi történt a Házasság első látásra sztárjaival

Lehullt a lepel! Kiderült, mi történt a Házasság első látásra sztárjaival

Hoppá! Marics Peti szakmát vált? Nem hiszed el, mit tanult ki

Hoppá! Marics Peti szakmát vált? Nem hiszed el, mit tanult ki

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás