RETRO RÁDIÓ

Hihetetlen! Ilyen állapotban vannak a legendák sírjai a Farkasréti temetőben

Ruttkai Éva, Krencsey Marianne és Iglódi István végső nyughelye is megsüllyedt a budai temetőben.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.08.09. 05:20
sírkörkép

Már nem csak a gyomnövényekkel kell megküzdeni a Farkasréti temető művészparcellájában. Két hete arról számoltunk be, hogy a magyar legendák végső nyughelyét benőtte a gaz, többek között a Nemzet Színészeinek és hazánk néhai neves művészeinek sírhelyét. Gera Zoltán, Lukács Margit, Andorai Péter... csak néhány név a legendák közül, akiknek a nyughelyén méltatlan körülmények uralkodnak.

Ruttkai Éva sírja is besüllyedt (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Hol van gond?

A problémáknak azonban itt még nincs vége, ugyanis a Metropol temetőlátogatása során további problémás sírokat vettünk észre. Néhány egykori legenda sírköve és az alatta lévő föld erősen megsüllyedt az évek során. A legszembetűnőbb probléma a 1986-ban elhunyt Ruttkai Éva sírjánál látható. Latinovits Zoltán egykori szerelmének nyughelye szemlátomást megsüllyedt az évek során a dimbes-dombos parcella szélén. Nem sokkal jobb a helyzet a 2016-ban eltávozott Krencsey Marianne és Iglódi István sírjánál se, aki 2009-ben hagyott itt bennünket.

Krencsey Marianne sírja sincs jobb állapotban (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Kié a felelősség?

A gondozatlan sírokról készült cikkünk idején felkerestük a Farkasréti temetőt, ahol a kollégánknak több illetékessel is sikerült beszélni, azonban hivatalos választ nem kaptunk a szakemberektől. Az egyik munkatárs informatív annyit közölt, hogy szerinte a sírok rendbetartása a család feladata, bár az elmúlt két hétben továbbra se küldtek hivatalos választ. Vajon mi a helyzet akkor, ha egy sír megsüllyed a környezeti hatások miatt?

Iglódi István nyughelye is rossz állapotban van (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Védett sírok előnyben

Lapunk korábban felkereste a Nemzeti Örökség Intézet igazgatóját, Móczár Gábort, aki akkor a Metropolnak megerősítette, a temetőben található sírok gondozása mindig az adott temető feladata. Jelen esetben azonban a korábbi nyilatkozata alapján még bonyolultabb lehet a kérdés.

Ahol mi érintettek vagyunk, azok az úgynevezett Virtuális Nemzeti Sírkertbe sorolt síroknak a nyilvántartása és az állapotukkal kapcsolatos intézkedések. Ez nem jelenti azt, hogy a gondozása a mi felelősségünk lenne, azonban ha a sír szerkezetileg olyan állapotba kerül vagy megdőlt, vagy egy villámcsapás éri, vagy olyan növény nő rajta, amely magát a sírfeliratot megrongálja, vagy olvashatatlanná válik a felirat, akkor azt beütemezzük az éves költségvetésünkbe és megcsináltatjuk. Ha valaki más csináltatná meg, ahhoz a mi engedélyünk kell” – mesélte Móczár, aki hozzátette, hogy 6000 védett sír tartozik a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz. Annyit sikerült kiderítenünk az érintett sírokkal kapcsolatban, hogy Krencsey Marianne nyughelye nem tartozik a védett sírok közé.

 

Ezeket olvastad már?
Király Viktor csajozni kezdet? – „Lenyűgözött a profilfotód”

Király Viktor csajozni kezdet? – „Lenyűgözött a profilfotód”

„Mindegyikünkben több erő rejlik" – fontos ügy mögé állt be Arnold Schwarzenegger

„Mindegyikünkben több erő rejlik" – fontos ügy mögé állt be Arnold Schwarzenegger

„Csak úgy megtörtént” – Összebútorozott Valakivel Szily Nóra

„Csak úgy megtörtént” – Összebútorozott Valakivel Szily Nóra

Kiderült a szörnyű titok: ezért válik Tápai Szabina és Kucsera Gábor

Kiderült a szörnyű titok: ezért válik Tápai Szabina és Kucsera Gábor

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás