Zenész és dizájner: Felmenői tehetségét ötvözi Halper László - Videó!





Terápiás hobbi-tevékenységből kezdett újragondolt, más funkcióban életre keltett tárgyakat készíteni Halper László zenész.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.02.04.
VI. kerület Halper dizájn

Halper László zenész, a Halper-design megteremtője családi örökségét viszi tovább, mindkét vonalon. Anyai ágon 300 évre visszamenőleg muzsikus ősei voltak, apai részről pedig a kézügyesség, a barkácsolás, a mesterember tehetségével van megáldva.

A Bajcsy Zsilinszky út 45. szám alatti kis, galériás bolt nemcsak különleges tárgyakat, de családi történeteket is megelevenít.

Halper László olvasólámpát fabrikált a régi csaptelepből (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Az órásmester műhelye

-Ez a hely, ami most egy kis bolt, apukámnak, Halper László órásmesternek volt a műhelye. A lenti részben dolgozott, oda hozták az emberek az órákat javítani, fent a galérián pedig a modellező műhelye volt, mert hogy válogatott repülőgép-modellező is volt – meséli Halper László, akitől azt is megtudjuk, hogy a ’70-es években ez óriási dolog volt, édesapja rádió távirányítású modelleket épített saját maga, és azzal versenyzett.

Óra gitárból vagy antik fotel karfájából (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Ötévesen már/még hegedült

-Én elsősorban zenész, jazz-blues gitáros vagyok, és a különböző zenekaraimban játszom, ha éppen nincs covid. A Halper-Hendrix Experimentben a Jimi számok dzsesszes verzióját adjuk elő, a Halper Quintetben a saját kompozícióimat mutatom meg.

Halper László a zenei beállítottságát és a fabrikáló tehetségét is otthonról hozta.

Zenész a hobbi-alkotásai között (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

-Anyai nagypapám, id. Mágó Károly híres cigányprímás már az 1930-as években több lemezt készített, amit kicsi koromtól, hallgattam, és régi filmhíradóban is látható a zenekara, melyben két nagybátyám is játszott 14-15 évesen. Én ötéves koromtól hegedültem. A szüleim azonban jobban szerettek annál, hogy bármit is rám erőltessenek, és amikor komolyan dönteni kellett a hangszer mellett, engedték, hogy – a családban addig példátlan módon – a gitárt válasszam.

Terápiás tárgykészítés

Akkor ez most egy világító hangszer? (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

A zenész még a tavaszi karantén idején, terápiás céllal kezdett el saját elképzeléseit, különleges ötleteit megvalósítva, a régit az újjal, a használhatót a már működésképtelennel összepárosítva a maga dizájnját megvalósítva praktikus és látványos tárgyakat fabrikálni.

Hideg, meleg víz helyett fény jön belőle (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

-Érdekes módon, ami a zene mellett legjobban megnyugtat, az a barkácsolás, különösen azért, mert apukám szerszámaival csinálom ezt. Tulajdonképpen minden egyes mozdulatban, amit csinálok, abban ott van apu, mert azokat a szerszámokat fogom kézbe, amiket ő is használt. Nyilvánvalóan én nem vagyok olyan ügyes, mint apukám, aki egy hihetetlenül képzett mester volt, egyszerűen arannyá változott minden a keze alatt, ő egy csoda volt, de nagyon sok mindent eltanultam tőle. Elsősorban az igényességet, hogy ha valamit elkészít az ember, az akkor okoz örömet mindenkinek, ha az tényleg szépen sikerül.

Falióra az ablakban... (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Halper László hobbiból, a barátainak korábban is csinált már egyedi faliórákat, aztán amikor már minden ismerősét megajándékozta egy ilyen újragondolt Halper-tárggyal, a karantén idején arra gondolt, hogy ez akár komolyra is fordulhatna, és készíthetne megvásárolható, saját-design termékeket is, hátha ez másoknak is érdekes lehet.

-A kvarcóra-szerkezetet szinte bármilyen tárgyba bele lehet költöztetni, így kapott új életet falióraként egy már nem használható régi gitár, egy százéves ablakkeret, vagy egy bakelites lemezjátszó is. Azóta már a világban több helyen is mutatják az időt a Halper-faliórák, mert elég sok külföldi megrendelést is kaptam.

Halper körút a Bajcsy Zsilinszkyn (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

A zenész-dizájner úgy fogalmaz, a Halper-design lényege, hogy az eredeti funkciójában már nem működő vagy elavult tárgyak új értelmet nyernek, új sorsot kapnak, és nem kerülnek a kukába, hanem tovább élnek.

 

Cigányprímás nagyapa jazz gitáros unokája

Halper László édesanyja családjában visszamenőleg 300 évre minden férfi zenész volt. Nagyapja Mágó Károly a híres prímás, akinek 1932-ben Görögországban több lemeze is megjelent a Columbia kiadónál, dédapja tárogató művész, aki az Állami Operaházban is játszott. Halper László ötévesen kezdett hegedülni, majd 13 éves korában egy fekete bluesgitáros hatására a gitárra váltott. 20 évesen felvették a jazz-konziba, ahol Babos Gyula volt a tanára.

Zenészkarrier

Megint a régi lemez - de új funkcióban! (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

1991-ben friss diplomával Kőszegi Imre zenekarába került, de még ebben az évben folytatta tanulmányait a bécsi amerikai iskolában az American Institute of Music-ban. Itt bekerült a basszusgitár tanár Angus Thomas zenekarába a Culture Kingsbe. Ausztráliába, ahol megismerkedett valamint együtt játszott Orszáczky Jackie-vel. Sydneyben ismerkedett meg John Scofield-el is. Még ebben az évben (1995-ben) játszott egy CD-n, amelyre a Bluseum kiadó kérte fel, ez volt az első bemutatkozó kiadványuk Bluseum címmel. Saját zenekara mellett 2 évig dolgozott Deák Bill Gyulával is. 2002-ben jelent meg első önálló CD-lemeze Urban Noises címmel. Ezután ezen a néven együttest alapított (Kosztyu Zsolt – basszusgitár, Paczkó János – billentyűs hangszerek, szemplerek). Az Urban Noises együttessel 2004-ben jelentette meg Gray Days című lemezét, melyen Orszaczky Jackie is közreműködött.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás