10 dolog, amit nem tudtál John Lennonról

Ma lenne nyolcvanéves a negyven éve elhunyt énekes. Összeszedtünk tíz fontos, de kevésbé ismert információt a legendáról.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.09.
Lennon 80

1. Beatles titkok

Egy interjúban azt mondta, a legjobb Beatles dalt sosem adták ki és a nagyközönség sosem hallotta.

2. Sok hangszeren játszott

Azt tudjuk, hogy remekül énekelt, gitározott és zongorázott. Az első hangszere egy szájharmonika volt, amit a korai Beatles felvételeken is látni. Gyerekként már tudott bendzsózni is.

A gitár volt a fő hangszere (fotó: AFP)

3. A Let It Be jelentette a végét

Több állítás is egybecseng arról, hogy a tagok megunták, hogy Paul McCartney kapta a legnagyobb figyelmet, főleg az 1970-es Let It Be című dokumentumfilmben, aminek a csapatról kellett volna szólni. Állítólag ez volt az utolsó csepp a pohárban.

4. Lennon többet akart

Nem akart megmaradni annál, hogy ő egy a Beatles-fiúk közül. Az egyik legtehetségesebb volt a csapatban és mindig új ötleteken dolgozott. A kreativitásának útjába pedig senki sem állhatott, még Paul McCartney sem. Más területen is alkotott: írt, színészkedett és még festett is.

5. Ezt gondolta Elvisről

Nem Lennon volt a legnagyobb Elvis-rajongó. Egy interjúban azt a problémát fejtegette, hogy teszi tönkre az emberek életét az, hogy ismertek akarnak lenni. Elvis pedig ennek a mintapéldánya volt.

6. Ezt tanácsolta Bruce Springsteennek

Segíteni akart a feltörekvő sztárnak, Bruce Springsteennek, akinek azt javasolta, kerülje azt az életformát, ami úgy állítja be őt, mint egy istenséget. Különben úgy végzi, mint a többi rocksztár (lásd 6. pont).

7. A gorilla jelmez

Hatalmas hírnek számított, hogy egy teljes alakos gorilla jelmezt vásárolt magának. Úgy gondolta, milyen jó lesz a Ferrarijában ülve ebben vezetni, de ez végül sosem történt meg.

8. Önkritika

Nem szívesen hallgatta vissza dalait, sőt, még az interjúk alatt sem akarta visszahallani saját hangját.

9. Prudence

Mia Farrow testvére, Prudence éppen betegeskedett, mikor találkozott a Beatlesszel. Lennon neki írta a Dear Prudence című dalt, ami állítólag akkora hatással volt a lányra, hogy hamarosan meg is gyógyult. Azóta sokan gyógyító erőt tulajdonítanak a dalnak.

10. David Bowie is gyűlölte a hírnevet

Megint a hírnév... Lennon úgy érezte, a sikerrel kitépték a lelkének egy darabját, amit sosem kaphat vissza. Úgy vélte, sok rocksztár lepaktál az ördöggel. Éppen ezért Bowie-val közösen írták a Fame (Hírnév) című számot, ennek hátrányait megénekelve.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás