„Az élet így hozta” – Lőw Zsolt nélkül dolgozik tovább Tuchel, ellenséges sortűz fogadta Angliában

A magyar edző hat sikeres év után nem tart eddigi főnökével és barátjával. Thomas Tuchel lett az angol válogatott szövetségi kapitánya.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.10.16. 14:18
Módosítva: 2024.10.16. 15:10
Thomas Tuchel Anglia lőw zsolt

Január 1-jétől a 2026-os világbajnokságig Thomas Tuchel lesz az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya – jelentette be kedden az Angol Labdarúgó-szövetség (FA). Új munkahelyén (ellentétben a Paris Saint-Germainnel, a Chelsea-vel és a Bayern Münchennel) Tuchel már nem számít eddigi állandó magyar munkatársa, Lőw Zsolt szolgálataira.

Thomas Tuchel és Lőw Zsolt (jobbra): 8 trófeát nyertek együtt a PSG-nél, a Chelsea-nél és a Bayernnél
Thomas Tuchel és Lőw Zsolt (jobbra): 8 trófeát nyertek együtt a PSG-nél, a Chelsea-nél és a Bayernnél  Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Magyar Nemzet kiemeli: az biztos, hogy a Daily Mail nem lesz a kedvenc újságja a német trénernek, a lap már a bejelentés előtt azzal a felütéssel fogadta: „Sötét nap ez Angliának”. A magukat a labdarúgás tanítómestereinek tartó angoloknál a válogatottat jellemzően szigetországi szövetségi kapitányok irányították. A két kivétel a svéd Sven-Göran Eriksson és az olasz Fabio Capello volt. Az idén elhunyt Eriksson 2001 és 2006 között vezette a háromoroszlánosokat, a 2002-es és a 2006-os vb-n, valamint a 2004-es Eb-n is a negyeddöntőig. A mérlege: 67 meccs, 40 győzelem, 17 döntetlen, 10 vereség volt, ami 59,7 százalékos mutató. Capello 2008 és 2012 között jobb mutatót ért el: 42 meccs, 28 győzelem, 8 döntetlen, 6 vereség, ez 66,7 százalékos eredményesség, de a válogatott a 2010-es vb-n már a 16 között kiesett.

A legutóbbi szakvezető, Gareth Southgate 2016 és 2024 között két Eb-ezüstig (2020, 2024), két világbajnokságon negyedik helyig (2018) és negyeddöntőig (2022) jutott, de ezekkel az eredményekkel sem lett sikertréner. Leköszönése óta ideiglenes megbízatással Lee Carsley ugrott be (3 győzelem, 1 vereség), a végleges megoldás azonban Thomas Tuchel lesz. Az 51 éves német tréner a legutóbbi négy állomáshelyén a Borussia Dortmund (2015–17), a Paris Saint-Germain (2018–20), a Chelsea (2021–22) és a Bayern München (2023–24) vezetőedzője volt. A Chelsea-vel Bajnokok Ligáját, a Bayernnel német, a PSG-vel kétszer francia bajnokságot nyert, a Dortmunddal pedig Német Kupát. Eredményes tréner, de Angliában sokan vannak, akik szerint nem ő a megfelelő szakember az angol válogatott élére.

 

Ellenségesen fogadta Tuchelt az angol sajtó

A Daily Mail kemény hangvételben rontott rá. Tuchel nemzetisége nagy betűkkel van kiemelve, és három pont követi. A lap tehát különösen nehezményezi, hogy német szakember lesz a szövetségi kapitány – ebbe nem nehéz belelátni a történelmet... De alapvetően a Daily Mail azzal sem ért egyet, hogy külföldi szakvezető veszi át az irányítást, és visszanézve Erikssonról és Capellóról sem szép véleményt fogalmaz meg, anyagiassággal vádolva őket.

„Angliának az utolsó emberig angolnak kell lennie. Nincs szükségünk Thomas Tuchelre, inkább egy patriótára, akinek ez az ország az első, a második és a harmadik. Az edzőnek olyannak kell lennie, aki ennek az országnak a futballkultúrájában született és nőtt föl, aki tisztában van a legjobb és a legrosszabb tulajdonságainkkal” – írták.

A Mirror szerint „ez azt jelenti, hogy a nemzeti csapatunkat az Anglia legnagyobb riválisától érkezett edző vezeti, először veszi át az irányítást egy német”. 

A BBC emlékeztet: Tuchel kinevezése sokak szerint elárulása annak a meghirdetett útnak, amit az FA tíz éve követett az „angol DNS-sel” rendelkező edzőket előtérbe helyező filozófiával.

 

Szakítás Lőw Zsolttal

Az M4 Sport értesülése szerint eddigi állandó magyar pályaedzője, Lőw Zsolt ezúttal nem dolgozik Tuchellel. A német szakember segítője az angol Anthony Barry lesz, akivel a Chelsea-nél és a Bayernnél már egy stábot alkottak.

– Az Angol Labdarúgó-szövetség szerda délelőtt bejelentette, hogy Thomas Tuchel veszi át a válogatott irányítását. 

Az élet úgy hozta, hogy hatévnyi eredményes közös munka, valamint az együtt megélt sikerek és élmények után ezúttal nem tartok vele.

Ennél többet egyelőre nem szeretnék ezzel kapcsolatban mondani, meglátjuk, mit tartogat számomra a jövő – mondta Lőw.

Tuchel és Lőw közös sikerei:

  • 2× francia bajnoki cím (2018/19 és 2019/20, PSG);
  • francia kupagyőzelem (2019/20, PSG);
  • francia Ligakupa-győzelem (2019/20, PSG);
  • 2× francia Szuperkupa-győzelem (2018/19, 2019/20, PSG);
  • Bajnokok Ligája-győzelem (2020/21, Chelsea);
  • német bajnoki cím (2022/23, Bayern).

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás