Torghelle Sándor jelenti: pokol vár a magyar válogatottra Boszniában

A bosnyák szövetségi kapitány, Sergej Barbarez 2006-ban Bundesliga-gólkirály létére botcsinálta védőként mondott csütörtököt Torghelléék ellen.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.10.14.
Módosítva: 2024.10.14.
Torghelle Sándor Szoboszlai Dominik bosznia magyar válogatott Marco Rossi

Hétfőn este (20.45, tv: M4 Sport), története során hatodszor mérkőzik meg Bosznia-Hercegovinával a magyar labdarúgó-válogatott. Vendégként, ráadásul éppen a mostani helyszínen, Zenicában legutóbb 2006 szeptemberében, Európa-bajnoki selejtezőn lépett pályára – és nyert 3-1-re – az akkor Bozsik Péter szövetségi kapitány dirigálta csapatunk. Azon a meccsen a középcsatár Torghelle Sándorra hárult a nem túl hálás feladat, hogy harcoljon a kőkemény bosnyák védőkkel, köztük Sergej Barbarezzel. A többek között éppen az elszánt küzdőszelleméről ismert magyar exfutballista mégsem csak emiatt használta a háborús jelzőt, amikor visszaemlékezésre kértük.

Torghelle Sándor (jobbra) tapasztaltból tudja, milyen hangulat vár Marco Rossi csapatára Zenicában
Torghelle Sándor (jobbra) tapasztaltból tudja, milyen hangulat vár Marco Rossi csapatára Zenicában          Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Torghelléék évekkel a boszniai háború lezárása után látogattak oda, de a pusztítás nyomai  lépten-nyomon szembejöttek a magyar válogatott játékosokkal.

Sosem felejtem el, akkor még bármerre néztünk, golyónyomokat láttunk, sok minden emlékeztetett a háborúra. Félelmetes hangulat is fogadott minket, már a bemelegítésre teljesen megteltek a lelátók.

„A meccs sem volt éppen könnyű, főleg, miután előzőleg Újpesten 4-1-re kikaptunk a norvégoktól. De sikerült javítanunk, bár én sajnos közelről a kapufára rúgtam egy helyzetemet. Szerencsére akkor már vezettünk 3-0-ra (a mieink góljait büntetőből Huszti Szabolcs, majd Gera Zoltán és Dárdai Pál szerezték – a szerző), úgyhogy semmi sem múlt rajta, mégis bosszant, nem is értem, hogy nem találtam a kapuba” – emlékezett vissza lapunk kérdésére Torghelle Sándor.

A 42 válogatottságig (azok során 11 gólig) jutott támadó a Szoboszlai Dominikék előtt álló Nemzetek Ligája-meccsre áttérve elmondta: nehéz feladat vár Marco Rossi csapatára, de ha a válogatott olyan szervezetten és elszántan játszik, mint tette azt pénteken Hollandia ellen (1-1), akkor meglehet az újabb győzelem.

– Ott voltam a Puskás Aréna lelátóján, tetszett a több tízezer szurkolónak köszönhető hangulat, és a válogatott játéka is. Ha hétfőn is mindenki így áll hozzá, meglesz az eredménye.

Biztos, hogy nehéz lesz, de győzhet a válogatott

– mondta Torghelle a Metropolnak.

Barbarez védőként felsült Torghelle és társai ellen

A hétfői meccsen egyébként a 137-szeres bosnyák válogatott Edin Dzekóra kell majd nagyon vigyázniuk a magyar védőknek, aki a 2006-os zenicai meccsen még nem játszott, de pár hónappal később bemutatkozott hazája válogatottjában (az 
1-0-s magyar győzelemmel zárult székesfehérvári „visszavágón” már szerepelt). Torghelléék ellen még az egy korosztállyal idősebb csatárklasszis, Sergej Barbarez – a Rossi-csapat ellenfelének jelenlegi szövetségi kapitánya – került a középpontba, de általános meghökkenésre a támadósor helyett belső védőként.

– Mit mondjak, nem fogott ki valami jó napot ellenünk az a bosnyák védelem, mi viszont annál jobban játszottunk – emlékezett vissza Torghelle Sándor arra, hogyan találkozott Bosznia-Hercegovina jelenlegi szakvezetőjével, aki akkoriban a Dortmund és a Hamburg után a Leverkusen sztárja volt, sőt 2001-ben a Bundesliga gólkirálya volt.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás