Már temetik a szurkolók a Kecskemétet Gera Zoltán miatt, de nagy tévhit kering vele kapcsolatban

A labdarúgó NB I-ben szereplő Kecskeméti TE a gyenge szezonkezdet után megvált a korábbi sikeredzőjétől, Szabó Istvántól. A helyére Gera Zoltánt szerződtette, amin a szurkolók rögtön kiakadtak, pedig a helyzetet jobban megvizsgálva Gera a Vasasnál nem végzett rossz munkát.



Megosztás
Szerző: Forgács Milán
Létrehozva: 2024.10.17.
Módosítva: 2024.10.17.
KTE Gera Zoltán Kecskeméti TE vezetőedző Vasas

Egészen tündérmeseszerű volt a Kecskeméti TE újbóli felemelkedése a magyar labdarúgásban. A klub 2021-ben úgy tudott az NB II-be feljutni, hogy bár a második helyen (ez még nem ért feljutást) végzett az NB III Közép-csoportjában, a győztes Iváncsa végül nem vállalta a másodosztályban való szereplést, így kerülhetett a lila mezes klubra a sor. A KTE ekkor szerződtette Szabó Istvánt, akivel óriási meglepetésre rögtön összejött az élvonalba való feljutás egy második hellyel. Amire aztán pedig már végleg senki sem számított: a lila mezes együttes újoncként az NB I-ben is ezüstérmet szerzett. Tavaly a Kecskemét a stabil középmezőnyt jelentő 6. pozícióban zárt, idén azonban kilenc forduló alatt mindössze öt pontot gyűjtött, amivel a sereghajtó helyen áll, a vezetőség pedig elbocsátotta a többszörösen csodát tevő Szabót. Helyére Gera Zoltán érkezett, aki rögtön rengeteg kritikussal találta szembe magát.

Gera zoltán
Gera Zoltán klubedzőként egyáltalán nem teljesített rosszul / Fotó: KTE

A kecskeméti szurkolók jelentős része alapból elégedetlen, hiszen nem szerették volna, hogy a klub elküldje Szabó Istvánt. Az azonban még nagyobb általános ellenszenvet váltott ki belőlük, hogy annak a Gerának kell formába lendítenie a KTE-t, aki az U21-es válogatottal és a Vasassal sem tudott csodát csinálni. Sok szurkoló szerint már most eldőlt a Kecskemét kiesése. Gera az U21-el valóban közepes eredményeket ért el (35 találkozó alatt 13 győzelem, 6 döntetlen és 16 vereség), a Vasasnál végzett munkája egyáltalán nem nevezhető csalódásnak.

Így teljesített Gera a Vasasnál

Gera előtt Desits Szilárd volt a Vasas vezetőedzője, aki tavaly az NB II-ben 22 forduló alatt 41 pontot gyűjtött a csapattal. Ez átlagban meccsenként 1,86 pontot jelent. Gera 12 forduló alatt 26 pontot tett a közösbe, ami egy meccsre átlagolva 2,16 pont. Mindezt úgy érte el, hogy menet közben vette át a Vasas irányítását, előtte pedig nem volt klubedzői tapasztalata. Az idény végén a papíron valóban az látszott, hogy Gerával nem lett meg az angyalföldi klub feljutása, ha a teljes képet nézzük, akkor viszont a korábbi középpályással eredményesebb futballt mutatott a Vasas. Ha Gera fent említett pontátlagát kivetítenénk az egész szezonra, a Vasas 73 pontot gyűjtött volna be, amivel a Nyíregyháza mögött (79 pont) a második helyen végzett volna (a Győr végül 69 ponttal jutott fel).

A felkészülési szezont négy győzelemmel és egy döntetlennel zárta a Vasas, az NB II nyitófordulójában pedig rögtön megverte 3-1-re az NB I-ből kiesett Kisvárdát. Ezt követően három bajnokin négy pont jött össze, a vezetőség pedig kirúgta Gerát. Azóta a Vasas öt bajnoki alatt három pontot gyűjtött az ideiglenesen megbízott László Andrással, valamint Pintér Attilával.

Maradhat a KTE szerkezete

Az angyalföldi csapattal Gera a 3-5-2-es alapformáció híve volt. A három belső védő mellett két szárnyvédőt játszatott, akik a támadásépítésből is alaposan kivették a részüket. Doktorics Áron a bal-, Bakti Balázs pedig a jobbszélen lépett fel rendre a támadásokhoz. A KTE szintén a 3-5-2-es felállást alkalmazta Szabóval, nagy változás vélhetően nem lesz a szerkezetben. Gerának Nagy Krisztián (jobb oldal) és Zeke Márió (bal oldal) személyében hasonló funkciójú játékosai lesznek Kecskeméten, mint a Vasasnál Bakti és Doktorics párosa.

A középpályán Vágó Krisztián tovább szervezheti mélységből a játékot, a magyar válogatott Nikitscher Tamás box to boksz (tizenhatostól tizenhatosig) stílusa pedig még jobban kiteljesedhet, Gera anno a Vasasnál Berecz Zsombornak is sokat tudott segíteni ebben a szerepkörben. A támadóvonalban Lukács Dániel helye biztosnak tűnik, ám könnyen lehet, hogy Pálinkás Gergő helyett Gera mobilisabb csatárnak fog bizalmat szavazni. Az alapvetően irányítóként játszó Katona Bálint egy sorral feljebb léphet és játszhat hamis kilencest úgy, mint ahogy a Vasasnál Tóth Milán (mobilis, mint Lukács) mögött a legtöbbször Radó András kezdett, aki szintén nem kifejezetten középcsatár.

Gera élesben október 20-án, vasárnap kora délután (13:00, M4 Sport) debütál a KTE kispadján, az együttes hazai pályán fogadja a jó formában játszó Puskás Akadémiát az NB I 10. fordulójában.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás